2011. június 6., hétfő

A siker titka négy bekezdésben

Három diákjára is büszke lehet a Nagy Lajos Gimnázium

Szombathely — Tizenhetedik, tizenhatodik és tizenötödik helyezést értek el a legrangosabb közép- iskolai versenyen a Nagy Lajos Gimnázium negyedik osztályos tanulói. Három történet négy bekezdésben.

Fülöp Enikő nyelvtanból érte el az előkelő tizenhetedik helyezést. Az igekötők és a névutók karrierjéről írt pálya- munkát a második fordulóban. Ezzel egyrészt tapasztalatot gyűjtött az egyetemi éveire (az ELTE bölcsészettudományi karára készül), más- részi érdekes feladat volt számára. Kérdőíveket fogalmazott és összesített, tanulmányozta a szakirodalmat, és persze fülelt. „Egy idő után már mindenhol csak helytelenül használt igekötőket hallottam”, mondta.
Baka Dávid Márk az angol OKTV-n ért el tizenhatodik helyezést. Nem jellemző rá, hogy feladatlapok megoldásával készüljön, de sokat olvas angol nyelven, és a filmeket sem szinkronizálva nézi. A Budapesti Műszaki Egyetem mechatronika szakára készül, de az angoltudás mindig jól jön. Különösen, ha valóra váltja álmát, és pilóta lesz belőle. Addig is a földön olvas angol nyelvű cikkeket a repülésről, miközben készül a fizika érettségire.
Pintér Olivér Péter tavaly huszonötödik lett a kémia OKTV-n, idén kémiából és matematikából is bekerült az országos döntőbe. Kémiából tizenötödik helyezett lett. Budapestre jelentkezett a Műszaki Egyetem vegyészmérnöki karára, ezen belül is főleg a kutatás érdekli. Szerinte a kémia és a matek azért más, mint a többi tantárgy, mert nagyon kevés időt kell magolással töltenie. „Csak gondolkodni kell, a lényeg a kreativitás. A jövőben sem tudnék monoton munkát végezni, szeretem a kihívásokat.”
Persze az eredmények nemcsak a helyezettek szorgalmának és tudásának, hanem a felkészítő tanárok (Hargitai Helga, Janák Veronika, Szinetárné Márkus Teréz, Barczi Péter) munkájának és az iskola támogatásának is köszönhetők. Cserébe ők is dicsőséget hoztak a Nagy Lajos Gimnáziumnak, vagy mondjuk csak Úgy: folytatták a hagyományt.

Sugár Viktória
Nagy Lajos Gimnázium
Vas Népe 2011.06.04. (Sétatér)


Balról jobbra: Baka Dávid Márk, Fülöp Enikő, Pintér Olivér Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése