2018. március 6., kedd

"Fő az egészség" 2018. március 1. - 1. rész



A mi csapatunk -Irissquad- is bejutott a 3. Semmelweis Egészségverseny 3. fordulójába. Ebben a fordulóban az volt a feladatunk, hogy szervezzünk meg, és bonyolítsunk is le március 1-jén egy egészségnapot az iskolában. Erre kaptunk egy hónapot.

Különböző témák közül választhattunk. Mi a BLS-alapszintű újraélesztést és elsősegélynyújtás mellett tettük le a voksunkat. Azért e mellett a téma mellett döntöttünk, mert könnyen megfogható és sok izgalmas feladatot és programot lehet hozzá kitalálni. Sok egyéb alpontot is figyelembe kellett vennünk a pontvadászat miatt. Ezek az alap- és fakultatív „elvárások” voltak a programunk váza.

Figyelemfelkeltő szórólapot és plakátot kellett készítenünk. Az ábrákat nem kinyomtattuk, hanem rajzoltuk. Totót is készítettünk, valamint egy kvíz-sor is össze lett állítva. Ebben már kevesebb kérdés volt ugyan, de szükség volt a kreativitásukra és a Grace Klinikás ismereteikre is. Ugyanis a mellékelt képek alapján kellett a kérdésekre megadni diáktársainknak a helyes választ. A totó a szünetekben került megoldásra. Akik játszottak velünk, azok sok fontos és hasznos információt tudhattak meg az elsősegélynyújtásról és az újraélesztésről. A kellő információkat tőlünk és a plakátjainkról szerezhették meg. Minden kitöltő társunk ehetett a házi készítésű cukormentes süteményekből, a durumlisztes pogácsából vagy a répa-ropiból. Egy, a kötéseket ismertető kép-összepárosítós feladattal is készültünk. A kötés nevét, funkcióját és képét kellett összepárosítaniuk az érdeklődőknek. A standunkon még egy fantom (az újraélesztés oktatását elősegítő bábu), valamint Antalovits Dániel tanár úr autójából szerzett elsősegélydoboz is helyet kapott.

A 2., 3. és 4. órákban előadást hallgattak meg diáktársaink. Ez az előadás az újraélesztés fontosságáról és technikájának ismeretéről szólt. Bevezetés céljából pedig egy rövidke kis rap produkcióval is készültünk az újraélesztés folyamatának bemutatása érdekében. Az előadást Nacsa Zoltán mentőtiszt és társa tartották. A résztvevők rengeteg új információval gazdagodtak és még a gyakorlatban is kamatoztathatták korábbi és frissen megszerzett tudásukat, ugyanis Nacsa úrék hoztak magukkal további 9 fantomot. Így nem csak bemutatták a helyes technikát, hanem el is mondták a résztvevőknek, hogy mit csináljanak másképp, ha esetleg nem jól végezték a feladatot. A gyakorlás után pedig a félautomata defibrillátor (AED) használatát is szemléltették velünk. A legvégén két applikációt is megemlítettek a vendégeink, ami megkönnyítheti a segítségnyújtást számunkra, hogy akár életet is menthessünk: Szombathely pont és Szív City. Előbbi a Szombathelyen megtalálható összes AED-t felsorolja és térképen is feltűnteti, utóbbi pedig a közelünkben történt újraélesztésről küld értesítést, hogy segíthessünk a bajbajutottakon. A tanórai előadáson nem csak sütit, hanem almát is kaptak a diákok.

Összességében szerintem jól le tudtuk bonyolítani az egész egészségnapot. Az előadások remekül sikerültek. A játékos feladatokat sokan kitöltötték, és a sütiknek is nagy sikerük volt. Szeretném megköszönni csapatunk nevében a segítséget és a támogatást igazgatónőnek, Gáspárné Zsolnai Zsuzsannának és felkészítő tanárunknak, Miltényi Attilának.
Reméljük a sok erőfeszítésünk elegendő volt ahhoz, hogy továbbjussunk a döntőbe.

Németh Hanna Kelli, 10.C



További képek itt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése