2018. március 14., szerda

másképp írva 2018.03.14 vagyis 3,14 = π



https://drive.google.com/drive/folders/1DOMrwS8e1FQJXFHtO3C0pt6KUMegtMxi?usp=sharing

π-nap a Nagy Lajosban

Március 14-e nagy nap volt a matematika iránt érdeklődőknek gimnáziumunkban. Egy nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozva immáron sokadik éve rendeztük meg a pi-napot. Ezen dátum (03.14.) a Ludolph-féle számnak is nevezett pi(π) első három számjegyét jelöli, ezért választotta ezt 1989-ben Larry Shaw, a San Franciscó-i Exploratorium természettudományi múzeum fizikaprofesszora, amikor megálmodta ezt a kezdeményezést.
Az esemény eredetileg annyiból állt, hogy ezen a napon a múzeum alkalmazottjai az épület kör alakú csarnokában jártak egy kört - hiszen egy egységnyi kör kerülete egyenlő π-vel -, miközben különféle pitéket ettek (az angol „pie” - magyarul pite - és a „pi” szavak kiejtéséből eredő szójátékból adódóan). A rendezvény azóta globálissá nőte ki magát az elmúlt közel 30 évben; iskolák, múzeumok és más tudományos intézmények ezrei vesznek részt benne minden esztendőben, köztük már jó ideje a Nagy Lajos Gimnázium is – matematikatanárom és egyben osztályfőnököm szavajárásával élve „idétlen idők óta”, utalva ezzel a nap vidámságára, bohémságára.
Ugyanis ez a nap egyfajta ünnepként is felfogható a számtant kedvelők körében, és úgy gondolom, idén is sikerült méltó módon megemlékeznünk róla. A délelőtt folyamán több órában volt lehetőségük a diákoknak és tanároknak a pi-nappal kapcsolatos prezentációk megtekintésére, ill. a szerencsésebbek maguk is előadhattak – köztük én is. Rengeteg különféle témáról volt szó: beszéltünk a π mint szám történelmi alakulásáról, az ehhez kapcsolódó elméletek fejlődéséről; a prímszámok gyakorlati alkalmazásáról (kódolás és kódfejtés); valamint a humán lelkületűeknek kedvezvén a pi-versekről is, melyek külön műfajjá nőték ki magukat. Lényegük, hogy a pi számjegyeivel megegyező mennyiségű betűkből álló szavakat írjunk egymás után – természetesen úgy, hogy ezek egy minél szebb művet formáljanak. Megemlékeztünk március 14-e híres szülöttéről, Albert Einsteinről, illetve sajnálatos halottjáról, Stephen Hawkingról is. Mindezeken kívül a gasztronómiai élvezetek sem maradhattak el: a már megszokottnak mondható pitéken kívül rengeteg más finomsággal találkozhattunk, melyek a pi-nap szellemében lettek díszítve.
Összességében úgy gondolom, egy nagyon kellemes napot tudhattunk magunkénak, ahol azok is élvezhették ottlétüket, akiknek nem a matematika a szívük csücske. Remélem, a jövőben is sok hasonló rendezvényen vehetek majd részt iskolánkban.

Németh Alexander
                                                                                     




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése