2018. március 8., csütörtök

"Fő az egészség" 2018. március 1-2. 2. rész


Egészségnap az NLG-ben

A III. Seimmelweis Egészségverseny 3. fordulójába jutva szerepel a Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium 11. évfolyamos biológia fakultációs csapata, az Evolurkók: Ádám Anna  (11.a), Kőházy Anna (11.a), Schubert Anna (11.a) ,Szikszai Lilla (11.a) , és Vásárhelyi Attila (11.b). A versenyt évek óta a Semmelweis Orvostudományi Egyetem szervezi.
A versenykiírásnak eleget téve a „cukor-, valamint szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése” témában egy egészségnapot szerveztünk iskolánkban.
Saját készítésű ismeretterjesztő plakátokat, szórólapokat készítettünk a nap előzetes reklámjaként. Célunk volt, hogy minél több diáktársunk a témához kapcsolódó ismeretekkel gazdagodjon, ehhez élményekkel teli programokat kínáltunk.
Néhány nappal a projektnap előtt iskolánk valamennyi osztálya körében babcsíráztató interaktív játékot hirdettünk. Ezzel szerettük volna felhívni a figyelmet arra, hogy – ha csak kis mértékben is – de érdemes hozzájárulni légkörünk CO2-tartalmának csökkentéséhez. Ennek elbírálására felkértük Szinetárné Márkus Teréz kémia- és Antalovits Dániel biológia szakos tanárainkat. Emellett cukormentes süteménykészítésre is bíztattuk az osztályokat.  Ezek elkészítésében csapatunk tagjai is jeleskedtek. Az elkészült szénhidrátcsökkentett desszerteket különféle tornagyakorlatok elvégzése ellenében a csütörtökön felállított hosszú standunknál kóstolhatták diáktársaink, tanáraink. Az egészséges életmódot hangsúlyoztuk továbbá gyümölcsosztással (alma, narancs, banán…),  vérnyomás- és vércukorszint méréssel, BMI – számítással, sportversenyekkel.
A projekt keretében meghallgathattuk Dr. Bátor György szemész szakorvos, osztályvezető főorvos, a 2017-es év Vas Megyei Príma Díj elnyerőjének nagyszerű előadását „A diabetes, a szív és az érrendszeri megbetegedések szemészeti vonatkozásai” címmel.
 Ennek keretében videókon keresztül betekinthettünk szemészeti operációkba, beavatkozásokba. Az érdeklődők az elhangzottakról összeállított kérdéssort tölthettek ki.
Látványos, általunk készített kísérleten trombózis-szimulációt (vérrögképződést) mutattunk be, melyhez előzetes segítséget nyújtott Simonné Baranyai Zsuzsanna fizika-, Szinetárné Márkus Teréz kémia-, valamint Miltényi Attila biológia  szakos tanárunk. Ezúton is köszönjük támogatásukat! A kísérletet a témához kapcsolódó prezentációnkkal egészítettük ki, melyet egy interaktív játékkal zártunk.
A diabetesszel küzdő Medvegy Nóra, gimnáziumunkban tanító Medvegyné Huszár Márta tanárnő lánya érdeklődőkkel bővült fakultációs csoportunknak tartott ismertetőt betegségéről, mindennapjairól, küzdelmeiről. Jó egészséget kívánunk neki!
Bizakodunk, hogy projektünk célt ér és egyre több diáktársunkat motiválunk az  egészséges életmódra. Hiszen ahogy mottónk is mondja:
„Szívás az élet, ha egészségtelenül éled!”
Mindenkinek szeretnénk hálás köszönetet mondani az aktív részvételért és valamennyi segítségért. Külön köszönet Gáspárné Zsolnai Zsuzsanna igazgatónőnek, hogy lehetőséget adott a projektnap megszervezéséért.

   Kőházy Anna (11.a)     Evolurkók















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése