2017. április 3., hétfő

Színházi ajánló - Csehov: Ivanov




Amikor körvonalazódott, hogy Szombathelyen lesz színház, amiről mostanában elég sok hír jelenik meg a médiában, a közönség csupán annyit kért, hogy Csehov ne legyen a repertoáron. 
Tisztelt olvasó, nem tudom mennyire ismeri az orosz drámákat, annyit azonban elárulok hogy a tehetetlenség légköre lengi át őket. Semmi nem jó, de nem tesznek ellene. A szereplők pedig rendszeresen elbeszélnek egymás mellett. Nem feltétlenül szórakoztató darabok. Most már talán Ön is érti a kezdeti félelmeket, ennek ellenére mégis több Csehov drámát vitt színre a társulat, és a diákbérleten is helyet kapott.
Ezeknek a tényeknek tudatában, felkészülten léptem be a színházba és tudtam, hogy ez bizony nagyon orosz előadás lesz. Talán kicsit vontatott, néhol unalmas, olyan „érfelvágós”, eseménytelen dráma. Aztán felment a függöny és elkezdődött. Mit mondjak?! Nem szép dolog hazudni, ezért nem teszem. Unalmas volt az eleje, de még mennyire.....Ivanov néhány éve még boldog ember volt, akin hirtelen mérhetetlen unalom lett úrrá, anyagi gondokkal küzd. A felesége, aki mindenét feladta érte, elhagyta családját, megtagadta vallását, haldoklik. Az orvos és egy lány szerelmesek, de érzelmeiket nem akarja senki viszonozni. A többi szereplő pedig különféle problémákkal küzd. Ezzel az  első felvonás, amelyben a szereplőket megismertük, véget ért. Szünet, ami azt hiszem nagyon jót tett.Aztán elkezdődött a második felvonás, ami fordulatokban és meglepetésekben bővelkedett. Vajon tényleg csak a pénzért házasodott Ivanov? Lesz esküvő, vagy nem? Kapnak pénzt? Az öreg úr eljut Párizsba? A néző minden kérdésre választ kap, ha (végig)megnézi az előadást. S bár az eleje döcögősen indult, a végére egy élvezhető és tetszetős színmű lett, pedig ez Csehov volt.



Németh Dolóresz (12/B)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése