2017. március 10., péntek

Mi jár a fejedben?


Márciusi kiállításunk résztvevői a 11.évfolyam A, B, C, osztálya, akik a reneszánsz festő Giuseppe Arcimboldo (1527-1593) képeire reflektáltak.
Az olasz művész 1562-ben  II. Miksa német-római császár udvari festője lett Bécsben és ott dolgozott fia, II. Rudolf német-római császár alatt is. Giuseppe Arcimboldo aki korának elfogadott művészeti normáit kitágítva készítette meghökkentő portréit, az emberi arcokat, fejeket virágokból, termésekből, állatokból, különféle tárgyakból állította össze. Leghíresebb sorozata a négy évszak bemutatása természetesen emberi fejeken. Ez így elsőre talán furcsán hangzik de ha hozzávesszük a festő páratlan részletmegfigyelő képességét, fantáziáját akkor egy olyan szűrreális világba nézhetünk bele amely egyedivé teszi művészetét.
Talán azon munkái a legérdekesebbek amelyeken az ábrázolt személy személyiségére, foglalkozására utaló részletekből áll össze a portré.
A 11. évfolyam alkotói sokszor meglepő őszinteséggel, saját arcukat is felhasználva készítették el munkáikat. Az alapgondolat átalakult, maivá vált és természetesen a technika sem olaj de reméljük így is érdeklődésre tarthat számot.

Éreztük már azt, hogy szeretnénk belelátni a másik fejébe, kitalálni gondolatait, nos erre nyújtanak lehetőséget, a kiállítás alkotói. De csak lehetőséget, mert ne gondoljuk, hogy a képek megértéséhez nincs szükség a néző fejére is.

Loblerné Enyedi Zsuzsanna 
szaktanár


A kiállítás április végéig látható az iskolai könyvtárban.


Galéria: https://goo.gl/photos/b8Th7mK5wBU5AcLi7

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése