2017. március 28., kedd

A nemzetközi π-nap








III. 14. Mi jut eszedbe erről a dátumról?
És így? 3.14
Hát persze!
A nemzetközi π-nap. A matematika egyik leghíresebb számának, a π (pí) számnak az ünnepe. 
A π-napot 1988. óta március 14-én tartják. Világszerte különböző rendezvényekkel, vetélkedőkkel és konferenciákkal ünneplik a napot. Így volt ez 2017. március 14-én a Nagy Lajos Gimnáziumban is.
A házigazda a 10/C osztály, melynek lelkes, matematikáért rajongó diákjai kiselőadásokkal szórakoztatták az érdeklődőket. A rendezvénynek a díszterem adott otthont.
Előadást hallhattunk Papp Noémitől a π történetéről, közelítésekről.
Horváth Marcell tájékoztatott a π nap kialakulásáról és az ötletgazda személyéről.
Bognár Bence megismertette a hallgatósággal az ókori matematikai problémákat: a kör négyszögesítése, a kockakettőzés vagy a szögharmadolás problémája, melyekre máig nincs megoldás.
Garamvölgyi Kevin jóvoltából megismertünk néhány matematikai paradoxont, míg zárásként Czinder Levente mesélt a Maják számmisztikájáról és arról, hogy miért jósolták 2012. 12. 22-ére a világ végét.

Meghívott vendégek: a 9. C osztály - szintén matematikáért rajongó – diákjai és tanáraik. A diákok közül ketten megpróbálkoztak a Pí-vers írással is. Nyereményük egy-egy tábla csokoládé és egy oklevél az emléknap alkalmából.
A rendhagyó matematika órán jól szórakoztunk, remélhetőleg lesz majd folytatás. Szemünk előtt tartva az ismert matematikus-fizikus Blaise Pascal gondolatát: „A matematika annyira komoly szakterület, hogy egyetlen alkalmat sem szabad elmulasztanunk arra, hogy szórakoztatóbbá tegyük.”
Bukitsné Derhán Ilona

szaktanár

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése