2015. december 2., szerda

A mai Vas Népében olvastuk.....

Aki a fizikát szereti…
                „Aki a fizikát szereti, rossz ember nem lehet” – ez lehetne a jelmondata a Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium 10. és 11. osztályosokból álló fizika szakkörének, amely az elmúlt fél évben jelentős országos sikereket és eredményeket ért el. Mindezekhez nem lett volna elég a tantárgy szeretete, nagy szükség volt az iskola fiatal és elhivatott tanárnőjének, Finta Zsanettnek - aki az ELTE másodéves doktorandusz hallgatója is - a jobbnál jobb ötleteire és kitartására. A csapatot tapasztalataival és jókedvével folyamatosan segítette Valaska Ferdinánd tanár úr, „nagylajosos” öregdiák is.
                És akkor jöjjenek az események időrendi sorrendben. Áprilisban, Győrben rendezték meg a Mobilis II. Tudományfesztivált, ahol mobiltelefonnal végezhető kísérleteket és kerékpárra szerelt telefontöltést mutatott be a csoport. A bemutató elnyerte a Csodák Palotája díját, a tanárnő pedig a legjobb felkészítő díját kapta meg. Nyáron sem pihenhetett 3 diák, mert augusztusban Budapesten az ELTE rendezésében a „Teaching Physics Innovatively” nemzetközi konferencián mutatták be tudásukat angol nyelven. A konferencián sok külföldi előadó elismerését is elnyerték. Az új tanév is új megmérettetésekkel indult. Szeptember 25-én a Kutatók Éjszakáján, Szombathelyen Vas megyei középiskolák előadásának Science Fair vetélkedőjét szakmai zsűri, illetve közönségszavazás kategóriában is megnyerték. A következő állomás az ország másik felén, Kecskeméten volt. A II. Természettudományos Oktatási Szakkiállítás keretében a csapat által kifejlesztett mobiltelefonos kísérletek kerültek bemutatásra. Ezen helyszínen is sok tudással és ismeretanyaggal gazdagodott a társulat. A legutolsó megmérettetés ismét Budapesten a Millenáris Parkban volt, ahol október 22-én az „Így tanulunk mi!” konferencián került ismertetésre a már említett, a diákok számára vonzó mobiltelefonos gyorsulásmérés. Ez a módszer már abban próbál segíteni, hogyan lehet egy nehéz tantárgyat érthetőbbé tenni a XXI. században élő tanulónak, aki mindenféle elektromos kütyüvel veszi körül magát.
                A szakkör az ott tevékenykedő ifjú fizikusok számára sok lehetőséget biztosít. Elméletben és gyakorlatban is sok ismeretre tesznek szert, megtanulnak csapatban dolgozni és gondolkodni, és nem utolsó sorban tanáraik a továbbtanulásra is kitűnően felkészítik őket.
                A foglalkozást tartó pedagógusok és a diákok folyamatosan készülnek a következő megmérettetésekre, akár heti több délutánt is a gimnázium fizika laborjában töltve.
                És akkor lássuk, hogy kik is a csapat tagjai: Tóth Dávid, Juhász Gergő 10. osztályos, Balhási Zalán, Bakucz Dániel, Nagy Nándor, Sárer Dániel, Németh Attila és Kovács Tamás 11. osztályos tanulók.

               

A  mai Séta rovatban a megjelent cikket  Juhász Gergő (10/C) írta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése