2015. április 29., szerda

NLG koncert 2014. április 21.



Két éve a Zeneiskolában Pulay Teréz tanárnőnek köszönhetően már meghallgathattuk a zenélő "enelgéseket". Emlékszem a terem zsúfolásig megtelt a lelkes hallgatókkal. Az idén ez utóbbi picit elmaradt, de ez nem vont le a koncert értékéből és élményéből. A rendezést és a szervezést Kecskés Eszter tanárnő vállalta magára. Nem volt kis feladat. A díszterem falaira Kovács Béláné, Éva tanárnő tanítványainak zenei ihletésű rajzai, festményei kerültek fel. Az koncert moderátora Németh Zsófia (11/A) volt, aki elküldte nekünk az "összekötő szövegét".

A műsor első számát, egy régi selmeci diákdalt az NLG vegyeskara adta elő. Vezényelt Kecskés Eszter tanárnő.





Alekszandr Glazunov orosz későromantikus zeneszerző nem tartozott a novátorok – újítók közé, mint az orosz ötök. A hagyományok szellemében komponált: az áradó dallamosság, a lírai pillanatok szépsége legjellemzőbb a művészetére. Az ő tollából „származik”; Álmodozás című, szép dallamokkal, ködös-szomorkás hangulattal átszőtt, kellemes zenedarabja, amely gyakori szereplője az országos kürtversenyek repertoárjának. Az előadó a 10/ C osztály kiváló kürtöse, Vígh Gergő. Felkészítő tanára: Búza Gáspár tanár úr, zongorán kísér: Császárné Flier Edit.




♪♪♪

A barokk hangszeres muzsika kiváló mestere, Antonio Vivaldi : Il pastor fido, vagyis „ A hű pásztor” – nevet viselő szonátái kisoboa, fuvola, vagy hegedű számára készültek. Természetesen valamennyi hangszerhez continuo (kontinuó)– vagyis folyamatos basszus kíséret is járult. Napjaink hangversenygyakorlatában többnyire fuvolán vagy furulyán valamint csembalón adják elő e műveket. A most felhangzó C-dur pastoral I. tételét Fneisz Annamária 11/A osztályos diákunktól halljuk barokk furulyán, a csembaló szerepet pedig Horváth Annamária tanárnőtől hallhatjuk – digitális zongorán.
Felkészítő tanára: a néhai Békefi Antal Attila tanár úr




♪♪♪


Ludwig van Beethoven, a bécsi klassikusok összegzője egyik legnépszerűbb művével képviselteti magát a hangversenyen. Mint minden sláger esetében, ennek is van közönség által igényelt keletkezés története. Talán a leghitelesebbnek a Brunszwik családdal kapcsolatba hozott sztori látszik, amelyben a családnál vendégeskedő Julietta Guiccardi és a mester beteljesületlen, plátói vonzalma volt az ihletadó.


A zongoránál: Vekszli Anna 9/A, felkészítő tanára: Bejczi Károlyné




♪♪♪

Habár Felix Mendelssohn, romantikus szerző leggyakrabban hallható műve a Nászinduló a Szentivánéji álomból, gyakran visszaköszön műveiben a barokk zene iránti rajongása, amit a következő motetta duett- tétele is igazol. Latin nyelvű szövegében a nemrég lezajlott HÚSVÉT ünnepét idézi.

Mária Magdolna és Mária az üres sírboltot megtekintve megriadtak, és olyanokká váltak, mint a holtak. Az angyal pedig megszólalván mondá az asszonyoknak: Ti ne féljetek, mert tudom, hogy a megfeszített Jézust keresitek. „Nincs itt, mert feltámadott, amint megmondotta. Jertek, lássátok a helyet, ahol feküdt vala az Úr!”

Szólót énekel Valaska Fanni a 11/A osztályból, a második szólamot Kecskés Eszter tanárnő , az orgonát pedig Horváth Annamária segíti elképzelnünk.

A felkészítő tanár: Somogyi Terézia tanárnő



♪♪♪

Cavatina azt jelenti: kis terjedelmű dalocska, ária. Most trombita „énekli” Kurpinski, lengyel szerző művét - Érszegi András 11/ A osztályos tanuló tolmácsolásában. A felkészítő tanára Újhelyi Péter, zongorán közreműködik: Horváth Annamária.




♪♪♪

A leghíresebb magyar táncunk, a csárdás számos zeneszerzőt foglalkoztatott. Liszt, Brahms, az ifjú Johann Strauss, de leghíresebb alkotás közülük Vittorio Monti darabja. Az ő szerzeménye a most felcsendülő – természetesen hegedűre írt – változata.

Az előadó Szakály Judit Sarolta a 11/A diákja, kísérője Horváth Annamária, felkészítő

tanára Gyenge Tibor.




♪♪♪

Pavlovits Dávid kortárs klasszikus gitárművész és zeneszerző- Vitorlák, azt követően pedig Heitor Vila – Labos 19. századi brazil mester Prelüd (zenei bevezető) I. című darabját Kocsis Márton 10/C osztályos tanuló játssza klasszikus gitáron. Felkészítő tanára: Horváth László



♪♪♪


A kiváló olasz karmester, zeneszerző, a milánói konzervatórium tanára Giovanni Acciai Zenedoboz című műve következik. A világszerte ismert, kellemes és szórakoztató kis darabját most iskolánk alkalmi fuvola együttesének előadásában halljuk.


Az együttes tagjai: Piri Melinda 11/A, Sinkó Sára 10/ C valamint Tanai Gabriella 9/A osztályos diákok



♪♪♪

Az első rész zárásaként egy spirituálét - Indulj szép, égi szekér- hallunk az NLG vegyeskartól. Ezután 10 perc technikai szünet következik.




A koncert második részét Valaska Fanni szólója nyitotta. A Jézus Krisztus Szupersztárból Mária Magdolna dalát énekelte.  Zongorán kísérte: Horváth Annamária




Az ALTF4 zenekar következett. Tagjai: Kocsis Márton és Nagy Nándor 10/C osztályos tanulók. Egy Kispál számot és egy saját szerzeményt adtak elő. Ők már második éve zenélnek együtt. Nemrég kapták meg a "Vers-zengő" pályázat különdíját egy Robert Burns költemény megzenésítéséért.



Szőnye Alexandra és Varga Luca (12/A)  régóta zenélnek együtt gitárral, énekkel, olykor zongorával. A mai alkalommal saját szerzeményük - BLAHALUISIANA –Walking in the rain, valamint Caro Emerald: Paris című műve hangzik fel.





Iskolánk kizárólag fiúkból álló vokális csapata gyakran és szívesen ad elő népszerű dallamokat TILL WE ARE néven. Mai repertoárjuk: 1. Backstreet Boys- As long as you love me / 2. A The Script együttestől a SUPERHEROES3. Avicii – WAKE ME UP Tagjai: Dömötör Marcell és Fehér Márk 12/C valamint Bakucz Dániel, Sulyok Gergő és Vígh Gergő 10/C. Gitáron közreműködik: Nagy Nándor Sándor 10/C





Záróakkordként hallgassuk a gitár felszabadult formai és műfaji határokat átlépő dallamait Oletics Martin 11/C és Günter Tamás végzős diáktól. Műsoruk: Malmsteen- Far beyond the sun, valamint idézem: fankys jazzes improvizáció.









A nézők nevében nagy köszönetet mondunk az előadóknak, felkészítő tanáraiknak, a zongorakíséretért Horváth Annamáriának és Császárné Flier Editnek, de mindenek előtt Kecskés Eszter tanárnőnek, aki immár második éve iskolánk zenei életének fáradhatatlan szervezője.


Fotók (ld. még Királyi Képtár) és( hamarosan) DVD  : Czirók Zoltán



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése