2014. december 5., péntek

Tudatos Tudós Tusa - Természettudományos verseny




November 29-30-án került megrendezésre a Tudatos Tudós Tusa a budapesti Jedlik Ányos Gimnáziumban, amit a Nagy Lajos csapatának tagjai: Hargitai Emma, Horváth Gábor, Pukler Márton és Vági Réka – nyertek meg, magasan a mezőny feletti pontszámmal. De ne ugorjunk rögtön az elejére!

Először is azt kell tisztáznunk, hogy mit takar a Tudatos Tudós Tusa elnevezés (nem, sajnos nincs köze a Trimágus Tusához, ahogy a versenyzők gondolták): ez egy kétnapos csapatverseny, amin a természettudományokban, név szerint biológiában, fizikában és kémiában kiemelkedően teljesítő diákok vettek részt az ország minden részéről. A verseny helyszínét a Jedlik Ányos Gimnázium biztosította. Az új, Öveges Program keretén belül megépült, októberben átadott kémia és fizika laborok ezzel a versennyel debütáltak.


Első nap, szombaton, megérkezés és regisztráció után a csapatok elfoglalták helyüket a különböző ’szigeteken’ – a nagylajososok a ’biológia szigeten’ kezdték meg a munkát. Felkészítő tanáruk, Antalovits Dániel tanár úr büszke lehet a tanítványaira, remekül vették a diákok az akadályt. Ezután következett sorban a fizika és kémia sziget. Az előbbin pezsgőtablettával és krétaporral kellett kísérleteket és azok alapján számításokat végezniük a csapatoknak. Horváthné Finta Zsanett tanárnő szintén elégedett lehet a fizikusainkkal, hasonlóan jól teljesítettek ezen a helyszínen is. A kémia volt a legtrükkösebb, az összes állomás közül. Ezen a helyszínen a feladat egy ismeretlen fehér por és egy színtelen, szagtalan folyadék beazonosítása volt. Különböző anyagokkal kellet reagáltatniuk ezeket, hogy a lezajló reakciók eredményei alapján a lelkes kémikusok közelebb kerüljenek a megoldáshoz. Itt egy kicsit elbizonytalanodott a csapatunk, a verseny után sürgősen kapcsolatba léptek Szinetárné Márkus Teréz tanárnővel, aki kémiából készítette fel a csapatot a megmérettetésre. Végül kiderült, hogy mi volt a két titokzatos anyag: szőlőcukor, a folyadék pedig citromsavas víz. A feladat nehézségét az adta, hogy a víz nem lépett látványos reakcióba semmilyen, a laborban rendelkezésre álló anyaggal, egyedül a folyadék enyhe savasságából lehetett volna következtetni a megoldásra. (Egyik csapat sem jött rá a megoldásra.)
 

 Első nap ezzel véget is ért a tudományos része a programnak, jöhetett a szórakozás. Miután a csapatok elfoglalták a szállásukat, a verseny szervezői egy kincskereső játékra invitáltak minket. Minden csapat kapott egy Budapest térképet és egy nyomot. Ez alapján, illetve ennek segítségével kellett eljutnunk a célba – értsd: a Pizzériába, ahol a szervezők vacsorával vártak minket. A csapatunk, ahogy délután a versenyen, itt is jól teljesített, bár be kell, hogy valljam, itt talán több nehézséggel kellett megküzdeniük, mint a laborokban. Vannak feladványok, amiket máig sem értünk – ahogy azt sem, mért lyukadtunk ki a Kisföldalatti állomása helyett a Nyugati Pályaudvarnál. Azért tanultunk is valamit a város-felfedezés során, például: hogy hány osztállyal indult a Tudományos Akadémia. (Elárulom: hattal). Vagy, hogy hol van az Andrássy úton a legjobb kávézó. (Ez maradjon titok). A lényeg viszont az, hogy a végén megkaptuk a jól megérdemelt pizzáinkat a Pizza Eatalia-ban. A nagy kaland után fáradtan értünk vissza a szállásra. 


 Másnap viszont lelkesen és újult erővel vetették bele a csapattagok magukat a munkába. Igaz, vasárnap már csak egy prezentációt kellett előadniuk az addig végzett munkájukról, és az iskolájukról. Talán a kimagaslóan jól sikerült prezinek és előadásnak köszönhetjük, hogy a nagylajososok kétszer annyi pontot értek el, mint a második helyen végző budapesti Kölcsey-s csapat. Így vagy úgy, az iskolánké lett a képzeletbeli Trimágus Kupa. A csapattagok nyereményekkel megrakodva térhettek haza a délutáni InterCityvel Szombathelyre, hogy hétfőn iskolánkban folytathassák a természettudományok további kitartó tanulmányozását.
A győztes csapat és kísérőjük: Pataki Ágnes tanárnő   

A részletes beszámolót, volt tanítványunktól, Márkus Flórától kaptuk, aki inkább a humán tudományokban (második éves az ELTE Anglisztika szakán) jeleskedik, de érdeklődve szurkolta végig ezt a természettudományos vetélkedőt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése