2014. december 17., szerda

Évfolyamkirándulások: december 3. és december 10.




Immár hagyomány, hogy az  NLG minden évfolyama az őszi vagy a téli hónapok folyamán kirándulást tesz. Az idei évben a  11. és a 12. évfolyam Budapestre indult, míg a 10. és a 9.  évfolyam Savaria /Szombathely történelmét tanulmányozta.
Kicsit részletezve.
December 3-án a 12. évfolyam Budapestre ment. Ők  a történelmi tananyaghoz kapcsolódóan  (XX. századi  magyar és világtörténelem) a Terror Házát és a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontot keresték fel.
Ugyanezen a napon a 10. évfolyam Szombathelyen történelmi séta keretén belül, feladatlappal a kézben próbálta a középkori és kora újkori város emlékeit megtalálni. Jóllehet a séta során az ókori Savaria  sem maradt ki, mert válaszolniuk kellett Szent Márton életével kapcsolatos kérdésekre is, valamint   lementek a Fő téri OTP alatt feltárt római csatornába,  majd innen az Iseumba vitt az útjuk, hogy az antik város építészeti szerkezetét tanulmányozzák.
December 10-én a 11. évfolyam kirándult Budapestre. Míg a 12. évfolyam napja inkább a történelem a 11. évfolyamé a művészetek jegyében telt. Valamennyi osztály elment a Magyar Nemzeti Galériába, ahol Arany János és kora című kiállítást nézték meg.
A kötelező program után az  osztályok maguk dönthették el, mivel töltik a napot.
A 11/A a Bazilikát nézte meg, aztán két csoportra vált az osztály, egyik fele a Városligetbe ment korcsolyázni, a másik pedig a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumba.
A 11/B még a Nemzeti Galériában maradt és megtekintette a Munkácsy-kiállítást, majd egy  belvárosi  séta során szecessziós házakat csodáltak meg.
A 11/C osztály az Európai Unió Tájékoztatási Központját kereste fel, majd ők is tettek egy "szecessziós" sétát. 
A 11/D osztály a Vár alatti Sziklakórház Múzeumot és környékét tekintette meg. 
9. évfolyam   feladatlapján  Savariáról és Szent Mártonról szóltak a kérdések.
 Bevallom, hogy  a város ókori színházát én is rossz helyen kerestem. /nem is találtam meg/.   A belváros nyüzsgött a  kilencedikes enelgésektől", akiknek a lelkesedését még a metsző hideg sem tudta megtörni.Programjuk hasonló volt a 10. évfolyaméval, tehát, OTP alatt római csatornarendszer megtekintése, majd Iseum.
A 9-10. évfolyamnak  a kitöltött feladatlapokon kívül csoportképekkel is igazolni kellett, hogy megtalálták a kérdéses helyeket. Ezekből a képekből "osztályszintű" prezentáció készül a napokban. Komoly ígéretünk van arra, hogy a legjobbakat blogunk olvasóival is megoszthatjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése