2013. szeptember 24., kedd

Ifjúsági színházi bérlet 2013/2014



Örkény István: Tóték
– tragikomédia –

 „Örkény István művének színreviteléhez Székely Gábor kiváló prágai Macskajáték-rendezése nyitotta meg az utamat, amelyet 1974-ben mutatott be a cseh Nemzeti Színház. A Tóték pedig a Husa na provázku nevű, brünni kísérleti színházban került színre a hetvenes évek közepén. Jómagam a Tótékat a prágai Činoherní Klubban rendeztem meg 1982-ben, és a színház hét évadon át nagy sikerrel játszotta. Eddigi magyarországi öt Hrabal-bemutatóm, három Csehov-rendezésem és egy Kundera-színrevitelem után számomra logikus lépést jelent, hogy Örkény István e művét állítsam színpadra Szombathelyen. Csehovot, aki megértéssel ábrázolta az egyszerű emberek sorsát, valamint Hrabalt és Kunderát, akik nagy hangsúlyt fektettek a XX. században Közép-Európában élők nyakatekert és gyakran abszurd történelmi sorsfordulataira, sok közös vonás köti össze Örkénnyel. A csehek, a magyarok és a szlovákok ezt bőven megtapasztalták. Bizonyos motívumokat szükséges állandóan visszaidézni.
Nagy örömmel várom az újabb közös munkát a szombathelyi társulattal. Érdeklődéssel és csodálattal figyelem azt az energiát, amellyel a Weöres Sándor Színház nem mellőzhető művészeti intézménnyé vált nemcsak saját régiójában, hanem országos viszonylatban is.”
Ivo Krobot
Rendező: Ivo Krobot
Szereplők: Szabó Tibor, Bajomi Nagy György, Németh Judit, Csonka Szilvia, Endrődy Krisztián, Vlahovics Edit
László Miklós: Illatszertár
- vígjáték –
Hammerschmidt Miklósnak illatszertára van a pesti Váci utcában. Közeleg a karácsony, fogynak a kölnik, parfümök, szájvizek, az üzletben mégis feszült és ideges mindenki. A főnök napok óta kiabál az alkalmazottakkal, legfőképpen Asztalos úrral, akinek pedig mindene a munka. Reggel nyolctól este nyolcig dolgozik, nincs senkije, nem jár sehova, egyetlen öröme, hogy levelezésben áll egy lánnyal, akinek még a nevét sem tudja, akinek nemsokára meg akarja kérni a kezét. És most hirtelen kirúgják. Semmi más nem állhat a háttérben, csak Balázs kisasszony intrikája, aki Asztalos szerint a legtrehányabb dolgozó az üzletben, és nőnek is olyan hideg és kellemetlen, mint egy vénlány…
Az Illatszertár finom humorú, békebeli szerelmes mese, az egyik legkedvesebb történet, amit valaha magyar színpadra írtak.

Rendező: Béres Attila
Főbb szerepekben: Jordán Tamás, Kálmánchelyi Zoltán, Nagy Cili, Fekete Linda, Szerémi Zoltán, Orosz Róbert, Szabó Tibor


Arany János: Toldi
A Színház-és Filművészeti Egyetem
Színházrendező – fizikai színházi koreográfus-rendező szakirány végzős osztályának előadása

Általános iskolás magolás-emlékből, teljesen váratlanul,  gyönyörűséges hangzásélménnyé avanzsált Arany János csodálatos eposza.  Az igen sokoldalú szereplők nemcsak mozogják, játsszák a történetet,  de végig is mondják sorról-sorra.  És hogyan!!!  A beszédtechnikai hordalék ropogtatás, szóvégi erőltetés, túlzott artikuláció helyett természetesen, közvet-  lenül, az élő beszéd könnyedségével, nem adva azonban fel  az értelmezés, a tagolás pon- tosságát.
Nagy Norbert  indít a szállóigévé vált expozícióval, fiús lénye, kedves magabiztossága első szóra megteremti  az elbeszélés lassan gördülő,  varázsos tempóját.  A többiek sem adják lejjebb,  Varga Krisztina  energikusan,  Zsíros Linda  muzikálisan deklamál, az anya szere- pében  Gyöngy Zsuzsa  a gondoskodó szeretet szívhangjait is érzékeltetni tudja.  Mert a szöveg tiszta interpretálása csak egy eleme a játéknak,  az egész csapat folyamatos akció- ban van, kíséri, reagálja, kommentálja és ellenpontozza a történést. Horváth Csaba  koreográfikus leleménye kifogyhatatlan,  minden szituáció, minden figura egyedi gesztusokkal jellemzett, a testreszabott variációk szédületes tempóban bontakoz- nak ki. Páratlan szintézist alkot a szöveg, a mimika, a pantomim és a színészi játék.

Dés László-Geszti Péter-Békés Pál: A dzsungel könyve
Ugyan ki tudná összefoglalni, mi mindenről szól a farkasok közt nevelkedett Maugli, az emberek ketrecéből szabadult Bagira, a törvényt bölcsen oktató Balu, a titokzatos Ká, a bosszúra és embervérre szomjas Sír Kán története? Szól a születésről és a halálról, a befogadásról és a kitaszításról, a csapatról és a magányról, a gyerekkor és a kamaszkor varázslatos időszakáról — vagyis mindarról, ami egy "kölyökkel" megeshet, akár farkasok, akár emberek között nevelkedik.

Rendező: Horgas Ádám
A főbb szerepekben: Balogh János, Mertz Tibor, Nagy Cili, Németh Judit, Fekete Linda, Endrődy Krisztián, Kelemen Zoltán, Szabó Tibor, Varga Dóra

AZ IFJÚSÁGI BÉRLET ÁRA: 3.900 Ft


A jelentkezőket Kissné Szabó Ágota tanárnő várja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése