2013. május 5., vasárnap

Ballagás 2013. május 3.

BALLAGÁSI BESZÉD(ek)
Az idén rendhagyó módon egy végzős fiú és egy végzős lány mondott búcsúbeszédet az évfolyam nevében 


Tisztelt Igazgatónő, Tanárok, Szülők, Vendégek és kedves Diáktársaim!

Ma május 3-át írunk. Sok minden történt már ezen a napon.
1494-ben Kolumbusz Kristóf második útja során első európaiként lépett Jamaica földjére.
1899-ben megalapították a Ferencvárosi Torna Clubot.
1979-ben először választották meg Margaret Thatchert Nagy-Britannia miniszterelnökének.
2013. május 3-a pedig a ballagás napja a Nagy Lajos Gimnáziumban.

Ez egy kézzel fogható dátum, amire emlékezni fogunk, ami  lezár, de egyben egy új időszak kezdetét is jelöli.
Mit zár le?
Négy  évet, amit itt töltöttünk, itt töltöttem el. Amiről sokan mondták, hogy meglátjátok, hamar el fog menni. Egyszer csak min kaptam magam? Én is ugyanezt mondtam  az idei tanévben 9.osztályt elkezdő ismerőseimnek, mert talán közhely, de igaz. Gyorsan eltelt, de nem haszontalan, felejthető évekről van szó.
Azzal, hogy felvettek minket az NLG-be, egy álom vált valóra, elértünk egy célt. Az első év az egyik legmaradandóbb, hiszen ekkor találkoztunk először a gólyanapon, ekkor volt a mazsibulink, de emlékeztek még a toleranciahónapra, amikor megismerhettük a szomszéd iskola diákjait vagy amikor egy szombati tanítási napon görög isteneknek öltözhettünk?
Az első két év megtanította nekem, ha van egy összetartó közösség, aki egy célért küzd, akkor azt el is fogja érni, ugye cések? Eszetekbe jut még, amikor 9.-ben az őszi szünetben Guitman Andris vezetésével elmentünk biciklizni, hogy mi rendeztük a 2011-es mazsibulit?
Segítséget kértem az évfolyamtársaktól, hogy milyen N, L és G betűs szavak jutnak eszükbe a négy évről. Ezek a következők:
Nagy partik, lazulás, Gangnam Style.
Tanáraink megnyugtatására mondom, találkoztam mással is:
Genetika, lend-lease, n faktoriális.
Azt, hogy mennyi tudással gyarapodtunk, az érettségi hamarosan pontszámokkal mérhetővé teszi.
Szeretném megköszönni a 12. évfolyam nevében azt az időt és fáradságot, amit a felkészítésünkkel és a nevelésünkkel töltöttek, és osztályfőnökeinknek, hogy vállalták, hogy mellettünk álljanak ebben a fontos időszakban.
Köszönettel tartozunk, tartozom még szüleinknek, szüleimnek és családunknak, hiszen ők azok, akik mindig támogattak minket, ők biztattak akkor is, amikor otthon dühöngtünk, mert valami nem sikerült.
Végül nektek is szeretnék köszönetet mondani, akikkel itt állunk most, hogy elbúcsúzzunk iskolánktól. Talán volt közös óránk, éppenséggel egymás mellett ültünk, dereng pár fárasztó favicc vagy csak a folyosóról rémlik egy arc, de együtt alakítottuk ezt a négy évet, ami összeköt minket, akár tetszik,akár nem.
Szeretném még három szóban összefoglalni, nekem mit jelent a 2009-től 2013-ig tartó időszak.
N, mint nicsak,
L, mint lehetőség és
G, mint gondtalanság.
Ez a nap egy új kezdet is. Ne kérdezzétek, milyen lesz, mi fog történni, hiszen én sem tudom.
Kedves Diákok, akik még jövőre is ide fogtok járni!
Tegyétek maradandóvá az előttetek álló időt, hogy nyugodt szívvel álljatok majd a helyünkön. Ez csak rajtatok múlik.
Hiszem, hogy mi, akik most búcsúzunk, erőt meríthetünk a következő hetekhez abból, hogy egyszer már elértünk egy célt, megvalósítottunk egy álmot, ugyanis a Nagy Lajos Gimnázium diákjai lehettünk. Miért ne kezdhetnénk a következő tanévet úgy, ahogy szeretnénk? Ha egyszer már sikerült, miért ne sikerülne most is? 
Horváth Zsófia 12/C



Tisztelt Igazgatónő, tisztelt Tanáraink, tisztelt Vendégeink, kedves ballagó Társaim!
Elmúlt az éjszaka, elindultunk haza – énekeltük sokszor Delhusa Gjon himnikus klasszikusát. Igaz nem az éjszaka múlt el, és nem is haza indultunk, de valami mindenképp megváltozik. Milyen aktuálisnak tűnnek ilyenkor a nagy örökzöldek: azok a boldog szép napok, egyszer véget ér a lázas ifjúság vagy a most múlik pontosan című szám. Mintha csak tegnap ismerkedtünk volna meg egymással a gólyanapon, itt az iskolaudvaron, csak éppen kisebbek voltunk.
Nemrég még ragyogva vártuk, hogy véget érjen egy-egy tanóra, aztán az utolsó héten már rá kellett eszmélnünk: ezek az utolsó pillanataink a Dózsa György utca 4. szám alatt. Abban az épületben, amely ideérkezésünkkor még sárgán virított, majd megújult és kizöldült (szürkült) a végére. 4 évünk alatt sok nagy eseményt megéltünk: egy osztállyal többen is lettünk közben.
Szereztünk barátot, szerelmet, ellenséget – ilyen téren is gazdagabbak lettünk.
Akadtak nehéz pillanataink, nézeteltéréseink tanárainkkal, társainkkal; előfordult, hogy különváltak útjaink, de megszépülnek az emlékek: többnyire csak a vidám percek vésődnek belénk.
Nem tétlenkedtünk, részt vettünk, amiben csak tudtunk. Maradandót alkottunk: számtalan rendezvény, iskolai esemény, verseny révén hagytuk itt kitörölhetetlen nyomunkat; az NLG FM – alapító tagjai is ebből az évfolyamból kerültek ki. Jó néhányunk szíve megdobban, vagy mosoly fakad arcára a sítábor, vagy az olasztábor emlegetésekor.
A szeptemberi napsütésben már nem Igazgatónő mindig megújuló beszédével indul a tanév. Hol maradnak majd az önfeledt osztálykirándulások, az ismerős NLG-s arcok, a családias közösség. Nem halljuk többször tanáraink néhány örökre belénk ívódott aranyköpését, de Takáts tanár úr sem fogja hajtani rajtunk fáradhatatlanul a menzapénzt.
De ne búsuljunk. Nagy fordulat előtt áll életünk, amelyhez megkaptuk a szükséges útravalót: miután kiderült, hogy elég érettek vagyunk-e, legtöbbünkre vár a továbbtanulás, az egyetemi-főiskolai lét.
Természetesen nem állhatnánk most itt, anélkül a támogatás nélkül, amelyet szüleinktől, családunktól kaptunk, az elismerés most őket is illeti.
Kedves Alsóbb Évesek!
Hírhedt diákönkormányzat, a Nagy Lajos Gimnázium hangjaként felcsendülő, Szombathelyen egyedülálló iskolarádió: jelentős örökséget hagytunk Rátok, amelyet nektek kell méltó módon folytatnotok.
Legalább annyi szép élményt kívánunk nektek, mint amennyit mi itt átéltünk.
Köszönjük, NLG!
Gyimesi András 12/A








További képek az NLG Királyi Képtárban.
 Fotósaink voltak: Baráth Noémi és Varga Boglárka (10/C)









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése