2013. február 22., péntek

Az NLG-ben járt a Vas megyei Numizmatikai Egyesület


 
Bár az ember naponta tart kezében pénzt, kevésszer fordul elő, hogy elgondolkodik az eredetén, vagy valódiságán. Nekünk megadatott, hogy egy tanóra keretein belül minél többet tudjunk meg ezekről a papír és fémdarabokról.
Honnan származik a forint? Miért éppen forintnak hívják? Honnan tudhatjuk, hogy a kezünkben tartott pénz valódi? Ezekre a kérdéseinkre kaptunk választ a február 8-án iskolánkba látogató Vas megyei Numizmatikai Egyesület tagjaitól.
Pénteken a 6. órában a 9/C osztálynak különleges előadásban volt részük. Nem tudtuk miről van szó csak azt, hogy a díszterembe kell mennünk becsengetés után. Ahogy beléptünk az ajtón - tollal és papírral- felszerelkezve, megláttuk az asztalokra kiterített rengeteg pénzérmét és bankjegyet. Amikor mindenki helyet foglalt megtudtuk, hogy a három úriember a teremben a Vas megyei Numizmatika Egyesület tagja. És a pénz történetéről, származásáról fognak nekünk mesélni, sőt a pénz valódiságáról/ hamisságáról is megtudunk egyet, s mást.
Először arról hallottunk, hogyan ismerjünk fel egy hamis pénzt. Megnézhettük valódi bankjegyeken az összes úgynevezett védelmi vonalat, és  ezeket összehasonlíthattuk egy-egy hamis bankjeggyel.
Megtudhattuk, hogyan vált a forint  Magyarország fizető eszközévé,  mely uralkodók verettek saját arcmásukkal ellátott pénzérméket, mikortól vannak forgalomban bankjegyek, és  miért épp forint a magyar pénz neve. Saját kezünkbe foghattunk több száz éves pénzérméket, sőt egy olyan érmét is megnézhettünk, amelyen más bolygók, naprendszerek gondolkodni képes élőlényeinek szeretne az emberiség üzenni. Ezen az érmén bináris írásmóddal olvasható a szöveg, így más kommunikációs módot használó élőlények is megérthetik. Végezetül, hogy leteszteljék mennyire figyeltünk egy kérdőívet kellett kitöltenünk, melyen az addig elhangzottakból kérdeztek  minket. Hogy valami izgalom is legyen a dologban a helyesen megoldók között 5 ajándékcsomagot sorsoltak ki, amely régi pénzérméket tartalmazott. Sajnos nem volt egyszerű megnyerni ezt a csomagot, mert meglepetésemre úgy tűnik mindenkit érdekelt a téma és odafigyelt, mert alig egy-kettő rosszul kitöltött kérdőív született.
Az  előadók nem távoztak üres kézzel az NLG- ből, emlékbe kaptak egy-egy Nagy Lajosos kitűzőt.
És  mi sem távoztunk üres kézzel az biztos! Ötünk zsebében ott lapult az évszázadok emlékeit őrző érmékkel teli zacskó, de tudásban mindannyian  gazdagabbak lettünk. Azt hiszem nem én vagyok az egyetlen, aki az előadás óta - ha pénz kerül a kezembe- néha önkéntelenül is a fény felé fordítom a bankjegyet, hogy megbizonyosodjak róla, a kezemben tartott pénz valódi. 
Nagy Ida 9/C





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése