2012. november 26., hétfő

Nyílt napok az NLG-ben



Mint minden évben, idén is elérkeztünk az év azon szakaszához, mikor az általános iskolások nyolcadikosai nagy döntés elé kényszerülnek: hogyan tovább? A középiskolák ilyenkor próbálják a legjobb formájukat nyújtani, és a nyílt napokon elbűvölni a jövőbeli gólyákat.
A Nagy Lajos Gimnázium termeit 19-én és 20-án özönlötték el a nyolcadikos diákok - hétfőn a vidékiek, kedden a szombathelyiek. A látogatók betekintést nyerhettek az iskola életébe, információkat szerezhettek mind a tanároktól, mind az iskola tanulóitól. Részt vehettek különböző tájékoztatókon, tanórákon, megnézhették az NLG-s diákok műsorát, szerencsét próbálhattak egy nyereményjátékon, vagy akár tudásukat is tesztelhették a tornateremben felállított standoknál.
Mikor a látogatóba érkező diákoknak próbáltunk kérdéseket feltenni, eleinte több problémába is ütköztünk. Először is, a nyolcadikosok nem szívesen beszélnek. Még az elsőre vagánynak, nagyszájúnak tűnő fiúk is megszeppenten húzták össze magukat, mikor véleményt kellett volna mondaniuk. Persze ez érthető is volt. Két évvel ezelőtt mi is ugyanilyen elveszetten sétáltunk az idegen épületben. A második akadály az volt, hogy csemetéikkel ellentétben a szülők nagyon is szívesen beszélnek, főleg kérdezősködnek. Egy pillanat alatt kérdések egész sorával találtuk szembe magunkat, holott eredetileg pont fordítva képzeltük el a szereposztást. Miután minden lelkes apuka és anyuka információéhségét kielégítettük, azért szerencsére mi is megkaptuk a válaszokat, amikre vártunk.
Általánosságban szinte minden megkérdezett ugyanazt mondta: jól érezték magukat, a tanárok és a diákok is kedvesek voltak. A tavaly felújított, korszerűsített iskolaépület is mindenkinek elnyerte a tetszését. A legtöbb diák úgy érkezett, hogy még egyáltalán nem biztos abban, hogy melyik iskolát választja, de sokan voltak azok is, akik már korábban eldöntötték, hogy márpedig ők jövőre „enelgések” lesznek. Ők láthatóan jóval határozottabbak voltak még töprengő társaiknál: pontosan tudták, mit akarnak megnézni, vagy épp kinek az órájára akarnak beülni. Azok is némi előnnyel indultak, akiknek egy rokona, ismerőse ide jár, hiszen ők már nem teljesen ismeretlenként érkeztek. A válaszok alapján a nyolcadikosok döntését nagyban befolyásolja a baráti körük véleménye.  Szívesebben választanak olyan iskolát, ahová más osztálytársaik is mennek. A legtöbben – főleg a vidékiek közül – a szüleikkel együtt érkeztek. A gimnáziummal a felnőttek is elégedettek voltak, hiszen iskolánknak régóta jó híre van mind tanulmányi eredmények, mind sport terén. A nyílt napok céljai közé tartozott az is, hogy ezt a sokszínűséget a vendégeknek is bemutassuk. Az esemény ezúttal is sikeresnek bizonyult, hiszen nagyon sok jó visszajelzést kaptunk a látogatóktól.
Reméljük, hogy tényleg jó benyomást keltettünk a nyolcadikosokban, és jövőre minél több arcot fogunk viszontlátni iskolánk diákjai között. A pályaválasztás egy nehéz döntés, amit egy egészen új, szokatlan, kihívásokkal teli szakasz követ. Pár éve még mi is ugyanilyen megszeppent általános iskolások voltunk, akik hirtelen belecsöppentek egy egészen más világba, de ahogy eljött a szeptember, néhány hét után szinte második otthonunkká vált az épület. Ezt kívánjuk a jövő év gólyáinak is!
Szőnye Alexandra, Jene Boglárka (10/A)

Igaz, már hírt adtunk  a múlt héten rendezett nyílt napokról, de úgy gondoljuk a fenti cikk -mely a Vas Népe Séta rovatában jelenik meg- bővebben beszámol, személyesebb, élvezetesebb hangvételű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése