2012. november 29., csütörtök

Beszámoló(k) a Pályaorientációs Napról




Mikor meghallottuk, hogy iskolánkban Pályaorientációs Nap lesz mindannyian megörültünk, mivel mindenki hatalmas lehetőséget látott ebben a programban.Több szekció volt.  Lehetett választani műszaki, jogi, bölcsészeti, orvosi, természettudományi és gazdasági szekció közül. Volt aki kettőt, volt aki hármat  is meglátogatott. Mindegyik előadásra jöttek egyetemisták,  pályakezdők, de számos meghívott már  komoly karrier tudhat maga mögött. Így megismerhettük az egyetemi évek sokszínűségét, a tanulás nehézségeit. Megtudhattuk, milyen irányba indulhatunk végzettségünkkel és mi vár ránk a munka világában.
Először én a műszaki szekcióra látogattam el. Sok kérdés hangzott el, így sok hasznos információt kaptunk. Mindenki nagyon segítőkész volt.
Másodikként az orvosi szekcióra ültem be, ahol szintén jó tanácsokkal láttak el minket. Egy vaskos gyógyszerészeti  tankönyvet is láttunk, hogy megtudjuk mi vár ránk.
Az itt jelenlévő egyetemisták még azt is hozzáfűzték, hogy egyetemi tanulmányaink során ne felejtsünk el enni és aludni sem. De mindezt jó kedvvel tették hozzá. Az orvosi pályától még ez sem tántorított el engem. Hiszen pontosan az őszinte gondolataikat vártam tőlük. Szakmájukról tisztelettel és szeretetteljesen beszéltek.
Végül a természettudományi szekcióra mentem be. Itt is segítettek minket abban, hogy még jobban  megismerjük ezeknek a hivatásoknak, pályáknak a lehetőségeit. Képet kaptunk a biológia és a fizika tantárgy sokoldalúságáról.
Szerintem nagyon hasznos volt  ez a délelőtt  mindenki számára!
Lengyel Liza (11/B)



Az első érdeklődők között vettünk részt a pályaválasztási tanácsadáson. Ahogy beléptünk a terembe, egy, a munkaügyi központból érkezett kedves hölgy fogadott minket. Nagyon közvetlen és barátságos volt. Először mindenkit megkérdezett, érdeklődési köréről, továbbtanulási céljairól. Majd mind kitöltöttünk egy tesztet, ami eredményül megadta a hozzánk legjobban illő szakmai ágazatot. Ezután a tanácsadónővel megvitattuk lehetőségeinket, kerestük a hozzánk legközelebb álló és legjobban illő foglalkozást.
Végül egy személyiségtesztet kaptunk, amit ha őszintén kitöltöttünk, még jobban megismerhettük saját képességeinket.
Fontos információkat tudtam meg mind a továbbtanulással, mind a saját személyiségemmel kapcsolatban. Mindenképp hasznos időtöltés volt ez az  óra.
Pogácsás Zsófia (11/C)





 A bölcsészet, mint jövő

Amikor beléptünk a terembe, a vártál több ember ült bent. Azt hittem, szűk, családias, maximum tíz fős csoportban fogunk mi ott ücsörögni, és beszélgetni a bölcsészetről magáról. A meglepetés pozitív volt, határozottan pozitív. 
És az előadók sorában is találtunk további "meglepetéseket": Kovács Kata, osztályom (a 11/A) történelem kistanárnője, és egy tavalyi párórás irodalom kistanárunk, Sugár Viktória is helyet foglalt az asztalnál. 
Az előadás folyamán hallhattunk a felvételi rendszerről, annak az esetleges jövőbeli változásáról, az egyetem menetéről, a szakirányon belüli tovább tagozódásról. Engem személy szerint megnyugtatott a jövőnek ez a fajta megvilágítása, amely igyekezett a pályaválasztást úgy leírni, hogy nem kell tudnunk pontosan, hova szeretnénk menni, mik szeretnénk lenni, hanem elég az, ha nagyjából látjuk a dolgok körvonalait, egyetemi éveink alatt úgyis elválik, hogy mi iránt leszünk kevésbé, vagy éppen még jobban fogékonyak. Ezt az álláspontot Dr. Melega Tamás volt diákunk, mostani levéltáros képviselte, aki az egyetem alatt még biológia-történelem szakos tanárnak készült, majd a sors úgy rendezte életét, hogy jelen pillanatban a szombathelyi levéltárban dolgozik.
Hogy a befogadó közönségről is szóljak egy kicsit; a beszélgetés végén Nagy Attila tanár úr megkérdezte, ki, merre szeretne továbbmenni? Tanár ki szeretne lenni? Két kósza jelentkező. Történész? Politológus? Egy további kéz fellendült. Szociológus? Itt már nagyobb volt a tolongás. Pszichológus, pszichológia? Szintén csak egy bátortalan kéz.
Ahogy körbenéztem a teremben, ahol felerészt 12-esek, felerészt  11-esek alkotta társaság volt, egy kicsit megnyugodott a lelkem. A terveink nagy szórásúak, bátortalanok, de az elszántságunk nagynak látszik.
Kustos Julcsi (11/A)




 


November  23-án szinte az egész osztály (11/A) meghallgatta a Pályaorientációs Nap jogi szekciójának meghívott előadóit.. Az előadás gazdag volt személyes élményekben és tapasztalatokban, amik közelebb hozták a  hallgatóságot a jogi pályához. Elmesélték „nagylajosos” emlékeiket, amelyek meghatározóak voltak számukra a pályaválasztás szempontjából. Reális képet kaptunk a jogi egyetem és pálya nehézségeiről és szépségeiről. Még azok számára is vonzóvá tették ezt az irányt, akik teljesen más beállítottságúak. Sokunknak ez a nap nyújtott segítséget az előttünk álló nehéz döntés meghozatalában.  
(Oroszvári Dóra 11/A)




A gazdasági előadáson a diákok három Sopronban tanuló egyetemista és egy nagy tapasztalattal rendelkező, saját céget vezető szakember, Barta Balázs előadását hallgathatták meg. Rengeteg hasznos információt kaptak a közgazdasággal kapcsolatban. Az egyetemisták elmondták a budapesti, illetve a vidéki egyetemek előnyeit és hátrányait, valamint az egyetemista életről adtak egy kis tájékoztatást. Emellett az egyetemen található egyéb lehetőségekkel - pl: cserediákprogram- is megismerkedhetett a hallgatóság. A szakember hasznos tippeket adott a diákoknak, amiket nagy tapasztalatára alapozott. Beszélt a közgazdaságon belül lévő szakirányokról és arról, hogy ezekkel a szakirányokkal a munkaerőpiac mely részein lehet elhelyezkedni. Az összes előadó felhívta a figyelmet a nyelvtudás szükségességére, ami főként a szakmai nyelv elsajátítására terjed ki. Javaslataik közt hangzott el az, hogy valamilyen módon a leendő egyetemista tanuljon külföldön is, hiszen így lehet a legkönnyebben a szakmai nyelvet idegen nyelven elsajátítani. Akik végighallgatták ezt az előadást nem csalódtak, nagyon sok hasznos tudás birtokába jutottak. 
Varga Bence (11/B)

A Pályaorientációs Nap ötlete és megszervezése az NLG Öregdiák Egyesületnek köszönhető. Személy szerint Balázsy Péter, az Egyesület titkára végzett hatalmas munkát azzal, hogy sikerült neki  meghívni számos volt diákunkat, kik között, ahogy olvashattátok a programban, volt egyetemista, pályakezdő és  szakmájában már komoly karriert elérő, köztiszteletnek örvendő orvos, jogász, levéltáros,  pedagógus, építész, gazdasági és informatikai szakember.
Köszönettel tartozunk ezért a hasznos délelőttért, reméljük ezzel újabb "enelgés" hagyomány született.  

Vendégeink voltak:
Popovicsné dr. Tisza Edit, a Vas Megyei Kormányhivatal igazgatója,
Dr. Rozmán Beáta, szemész szakorvos
Gelle Mária, a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Osztályának pályaválasztási szaktanácsadója
Dr. Spitz János, nyugalmazott kollégiumvezető bíró,
Prof. dr. Nagy Lajos, a Markusovszky Kórház igazgatója,
Dr. Berényi Tamás ügyvéd,
Dr. Melega Miklós, a Vas Megyei Levéltár igazgatóhelyettese,
Dr. Németh István, a NYME dékánhelyettese,
Rozmán Gyula, a Nagy Lajos Gimnázium nyugalmazott igazgatója,
Gáspár Péter építész,
Barta Balázs üzletember,
Várnai Zsolt informatikai szakember, AlON Média,
Gáspár Gergely, NYME EHÖK elnök,
és akik még felsőfokú tanulmányaikat folytatják:
Kovács Katalin, Sugár Viktória, bölcsészek
Serdült Anna, Németh Lilla, Breitenbach Balázs, leendő orvosok,
Gajdán Zsófia, leendő építőmérnök, 
Petővári Gábor, leendő biológus,
Lendvai Benjámin, leendő közgazdász.

Hálásak vagyunk hogy elfogadták a meghívást és egykori iskolájuk jelenlegi diákjainak segítettek a pályaválasztás nem könnyű döntéseihez megszívlelendő tanácsokat és biztatást adni. 

Az eseményről beszámolt a nyugat. hu, a cikket az az alábbi linken  érhetitek el.
Az NLG  Facebook  oldalán még több képet találtok. A délelőtt folyamán fotózott Lengyel Liza (11/B), Várhelyi Zsófi (10/C) és Balázsy Péter (12/C).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése