2012. október 25., csütörtök

Könyvajánló


Moran,Thomas : Niki titka.Bp. 2012. Ulpius –ház, 324 p. 


A kötet hátoldalán olvasható, hogy a könyv helye ott van könyvespolcokon Anna Frank naplója mellett. A történet a II. világháború utolsó két évében játszódik, amelyet  Niki, egy kamaszfiú  mesél el. A történet egy festői osztrák alpesi faluban játszódik.
Niki legnagyobb titka, hogy egy zsidót rejtegetnek  a házuknál lévő szénapadláson egy fülkében, amelynek  mérete 4m hosszú, 1m széles, 3m magas volt. Amiért ezt  Niki családja vállalta, annak egyetlen  oka volt: évekkel ezelőtt   a zsidó orvos   halálos vakbélgyulladástól mentette meg a fiút.
Csak Niki és barátnője, a vak Sigi beszélgetnek a bújtatott férfival, dr. Weiss-szel, naponta kb. 15-20 percet. Tulajdonképpen ők mentik meg az orvost ezzel a cselekedetükkel. A férfi meséléséből, és az iskolai barátok-ismerősökkel történtekből a gyerekek  fokozatosan átesnek a kamaszkori változásokon, a testiség-lelkiség folyamatain, miközben folyamatosan figyelhetjük  meg a doktor  lelki gyötrődéseit a fülkébe zárás következtében, megismerhetjük  életét, szerelmét, családját. Nikinek meg kell küzdenie a folyamatosan visszatérő segíteni-akarás és az árulás nehézségeivel is, végeredményként ez alatt a két év alatt válik felnőtté.

Ajánlja: Berzsenyi Dániel Könyvtár
www.bdmk.hu



A könyvet nyáron én is olvastam, nagyon tetszett, bátran ajánlom olvasásra és szívesen kölcsön is adom. Már gondoltam arra, hogy itt  is írok róla, de a szombati Savaria Fórumban megjelent cikk "beelőzött".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése