2011. március 8., kedd

NLG Lyukaskő-díj



Története:
1.)Lackfi János fiatal költő, 2004 óta minden évben kiválaszt egy "harminconéves" pályatársat, aki "nagyot alkotott" és ünnepélyesen átadja neki az általa alapított NIZZAI KAVICS-díjat.A díjazottak között szerepelnek a mai irodalmi élet kitűnőségei: László Noémi, Szakács Eszter, Jónás Tamás, Szabó T. Anna... Ők valamennyien egy-egy játékos műalkotással köszönték meg a szellemes díjat.
2.) Már régóta ismert az a babona, hogy egy olyan kő, amelynek lyuk van a közepén, szerencsét hoz megtalálójának. Ezeknek a varázsköveknek a neve Tyúkisten. Az 1970-es években a Nagyvilág című irodalmi folyóiratban Tiszai Katalin tanárnő elolvasta a ma Amerikában élő orosz író, Jevgenyij Jevtusenko novelláját a Tyúkisten varázserejéről. Azóta megszállottan gyűjti, kifesti majd elajándékozza a lyukas köveket. Gájer Zsuzsanna tanárnő meglátta ezeket a festett, szerencsét hozó köveket, és a két tanárnő elhatározta, hogy ők ketten Tyúkisten-díjat alapítanak. Majd ünnepélyesen a "tizenévesek" közül jutalmaznák azt a játékot kedvelő, szabadon szárnyaló szellemét próbálgató fiatalt, aki a TAVASZ szó bármilyen másodlagos jelentését, többlettartalmát tágan értelmezve a líra egyik műfajában "nagyot" alkot.

A díj meghirdetése
A Magyar Kultúra Napján a szerencsét hozó Lyukaskő-díj meghirdetésre került. Február 20-ig lehetett a verseket a két tanárnőhöz eljuttatni. Az díj átadására március 4-én A Nagy Lajos bálon kerülne sor.

Értékelés
A z ifjú szerzők beérkezett műveit a két tanárnő örömmel olvasta és ezúton is köszönik mindenki jelentkezését. Az értékeléshez Tiszai Katalin tanárnő a József Attila-díjas Szabó T. Anna költőnő segítségét kérte.

A díj átadása 2011. március 4
Az első Lyukaskő-díjat Sümegi Tamás 12/A osztályos végzős tanuló kapta. (GRATULÁLUNK!!!) A szóbeli méltatásban elhangzott, hogy a díjazott vers akár irodalmi folyóiratban is közölhető. (IGEN! IGEN! IGEN!!!) A Lyukas-kő díjat Gájer Zsuzsanna tanárnő, és egy dedikált Szabó T. Anna verses kötetet Tisza Katalin tanárnő adtak át sok szeretettel.


A nyertes mű

Nagyra vágyás

Szeretnék járni zöld rügyek között,
szép leányt csókolni ibolyák fölött,
barangolni ébredő allékon,
bánatról tudni, amelyik illékony,
szívni jó levegőt rossz tüdőmbe,
mosollyal gondolni az őszre,
melengetni, mint a naplementék,
de két dolgot nagyon szeretnék:
szeretni, ahogy a Jóisten szokott,
s látni szívemmel is: kitavaszodott!
/Sümegi Tamás 12/A)


Szabó T. Anna dedikációja:
A játék: ajándék.
A játék: szabad.
A játékban elveszted és
megleled magad.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése