2010. május 19., szerda

Aktuális? Aktuális!


Az iskola felújítása- válasz a kérdéseinkre

A Nagy Lajos Gimnázium felújításának híre már bejárta az iskolát, de a miért-hogyan-mikor kérdéshalmaznak válaszai legtöbbünk számára itt a nyár küszöbén is homályba vesznek. Kérdéseinkre a válaszokat Bartha Gábor igazgatóhelyettes tanár úr adta meg.

Miért?
Az iskola a pénzt a Nyugat-Dunántúli Operatív Program 5.3.1 keretein belül meghirdetett Közoktatási Infrastruktúra- és Szolgáltatások Fejlesztése pályázaton nyerte. A projekt címe: A Nagy Lajos Gimnázium korszerű közoktatási intézménnyé történő átalakítása, fejlesztése az energiatakarékosság tükrében.

A felújítás teljes költsége 221 350 811 Ft, ebből 90 %-ot a pályázat révén, a maradék kb. 20 millió forintot a fenntartó Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata révén kapja meg az iskola.

Hogyan?
A felújítás alapfeltétele, hogy az iskola teljesítse az EU által előírt teljes akadálymentesítést. Ez magában foglal egy külső látványliftet a büféhez közelebb eső hátsó bejáratnál, illetve vezetőcsíkok létrehozását. Ezeken kívül mellékhelyiséget és két parkolóhelyet hoznak létre a mozgáskorlátozottak számára.

Az iskolát az energiatakarékosság jegyében új, hőszigetelő vakolattal látják el. Az alapszín közép drapp, a homlokzati tagozat halvány drapp lesz. Ezen kívül a lábazatot is fehér terméskőre cserélik.

Sor kerül teljes nyílászárócserére is, az új ablakok fontosak a jobb hő- és zajszigetelés céljából.

A konditermet áthelyezik a vele szemben lévő helyiségbe (ami jelenleg használaton kívül van), hogy helyén létrejöhessen egy nagy előadóterem galériával.

Ha belefér a költségvetésbe az összes burkolatot kicserélik, ellenkező esetben a jobb állapotban lévőket csak felújítják.

Ezeken kívül sor kerül teljes mellékhelyiség-felújításra illetve az úgynevezett drénezésre, ami új csatornarendszer kiépítését jelenti.

Mikor?
Bár volt arról szó, hogy a felújítás már júniusban elkezdődik, ez az időpont a jelenlegi tervek szerint július elejére tehető. Ez azt jelenti, hogy az iskola életét év végén ez semmiben sem befolyásolja, a szóbeli érettségi vizsgák is az épületben lesznek.

A befejezés dátumát illetően nagyon fontos kritérium, hogy a belső munkálatoknak augusztus végére be kell fejeződnie. Így szeptemberben a tanítás megkezdődik, bár lehet, hogy a külső átalakítások még tartani fognak.


Sugár Viktória 11. C

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése