2016. május 1., vasárnap

Újabb Séták

Az elmúlt hetekben a Vas Népe Séta rovatában jelentek meg az alábbi cikkek. Mindkettőt blogunk "mindenese" Ignéczi Dóri 11/C írta.



Las Vegas a tóparton

Egy iskolai rendezvény megszervezése és lebonyolítása megtisztelő, ugyanakkor komoly feladat: nagy kihívást jelentett osztályunknak, a 11.C-nek. Amikor kilencedikben a gólyaavatónkon kiderült, hogy második helyezettként mi rendezhetjük két év múlva a diákbált, elhatároztuk: a miénk lesz a legjobb! Így hát fogadalmunkra emlékezve kezdtük meg a szervezést.
A Nagy Lajos Gimnázium iskolabáljainak történetében újdonságnak számít a tematizálás, nekünk szinte automatikusan jött az ötlet. Las Vegasba rengetegen szeretnének eljutni, ezért mi megpróbáltuk megteremteni a lehetőséget az érdeklődők számára, és egy estére, 2016. április 8-án elhoztuk a Tóvendéglőbe a legendás várost.
Sokat foglalkoztunk a díszlettel, volt, amit saját kezűleg készítettünk (például a fotósarok egyik hátterét).
A téma nem csak a dekorációban nyilvánult meg, igyekeztünk minél színesebb műsorral készülni. Számos fellépőt meghívtunk, szerepelt például a Savaria Tánciskola lánycsapata, énekelt az iskola fiúegyüttese, és még UV-fényes tánccal is megleptük a bálozókat, melyet Nardai Borbála, Sinkó Sára, Tóth Boglárka, Sulyok Gergő és Vigh Gergő adott elő. Természetesen az osztály is készült egy előadással, a '60-as hangulatát idéztük fel Elvis-számainkkal.
Az este további részében dj gondoskodott a jó hangulatról, illetve 21:00-tól kaszinó is rendelkezésére állt a játszani vágyóknak, 22:30-kor pedig értékes tombolanyereményeink találtak gazdára. Nagy sikert aratott a két helyen is felállított "Fotósarok", amelyet a bál alatt végig rengetegen igénybe vettek, mint ahogyan az épület elé parkolt Mustang-gal is sokan fotózkodtak.
A következő héten nagyon jó visszajelzéseket kaptunk, örömmel hallottuk, hogy mindenki élvezte az estét. Végül büszkén mondhatom: mégiscsak sikerült összehoznunk a legjobb iskolabált!









„...a művészetből nem megélni kell, hanem átélni!”

Múlt héten örömmel értesültünk róla, hogy Vincze Bence, a Nagy Lajos Gimnázium (12/ B) tanulója Halkan élünk című írásával a XXII. Országos József Attila Mese- Vers- és Novellaíró Pályázaton a középiskolás vers kategóriában első helyezett lett. Vele beszélgetett Ignéczi Dóra.
Vissza tudsz emlékezni, mikor írtál először verset? Milyen élmény, gondolat késztetett rá?
- Már nagyon fiatal koromban elkezdtem verskezdeményeket írogatni, de az még csak olyasféle gyermeki kísérletezés volt, általában éppen arról a témáról, ami érdekelt, de szerintem ezzel mindenki találkozott gyerekkorában. Viszont akkor éreztem igazán először, hogy érdekel is a versírás, amikor 11. évfolyamban fakultációt kellett választani és - természetesen - a magyar mellett döntöttem. Ott mélyebben is megismertem a versírás formai és stilisztikai alapjait, nem pusztán egymásután összeírt rímelő sorok voltak onnantól, hanem egy-egy kerek egész és csodálatos alkotás minden egyes vers, és már büszkeséggel tud eltölteni, ha tudok egy szép ritmusképletet alkotni. Így talán mondhatom azt, hogy onnantól már érzésből írtam, élveztem, és szenvedélyemmé vált, de egyértelműen Ady Endre költészetének mélyebb megismerése, és természetesen a mindennapi impressziók - ahogy az ember felnő - hatottak rám.
 Miért ír egy mai fiatal verset? Milyen szerepet foglal el az írás az életedben?
- Amiért 50-, 100-, 1000 éve is írtak. Emberi létezésünk alapja, hogy tudunk foglalkozni az érzéseinkkel, tudunk törődni egymással, az emberekkel. Ezeket pedig hogyan lehetne jobban kifejezni, mint szavakkal, melyek csodásan vannak körítve?  Amióta az irodalom szenvedélyesen az életem része lett, azóta természetesen az írás is szerves építőeleme. Nem tudok elképzelni egy napot sem anélkül, hogy ne üljek le - még ha csak pár percre is - “agyalni”. Jóleső érzés tud lenni, amikor apró gondolatait az ember papírra vetve többször vissza tudja olvasni. Egyben emlék, egyben levezetés.
 Írtál már valakinek verset?
- Minden versem szól valakihez, ha máshoz nem is, magamhoz. De mindig is családcentrikus voltam, így erős impulzusok onnan jöttek, amik gyakran verseket szültek. Írtam már anyukámnak (nem is egyszer), húgomnak is próbálkoztam már gyermekversekkel, nagypapámnak, barátoknak, de természetesen fiatalként gyakran a szerelem hozza ki az emberből azt az érzést, amit papírra kellett vetnie, de talán mindezekkel a legnagyobb baj, hogy megfogalmazhatatlan érzések, sajnos a versek sosem tudják igazán visszaadni azt az érzést, amit megél írójuk.
Mit gondolsz, mindig része lesz életednek a versírás?
- Ebben biztos vagyok. Voltak korábban kétségeim efelől, hiszen 18 évesen, pont pályakezdés előtt vannak olyanok, akik megjegyzik, hogy lehetetlen megélni a művészetekből, vagy éppen olyan időszakom volt, amikor semmi időm nem volt, és ráadásul ihletem sem. De nem szabad a mélypontok csapdájába esni, vagy éppen a vészmadarakéba, hiszen akárhogy is mondják, a művészetből nem megélni kell, hanem átélni!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése