2014. szeptember 26., péntek

Tervezzetek honlapot! - Pályázat


 

Legyél Te is szállodatulajdonos!  - Tervezd meg a honlapodat!

A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár szállodai honlapkészítő versenyt hirdet általános iskolai felső tagozatos és középiskolás diákok számára, annak kapcsán, hogy száz évvel ezelőtt, 1914. április 8-án kezdődött el a Savaria Szálló építése.

A Király utca - Széll Kálmán utca kereszteződésében álló épület története 1911-ben kezdődött, mikor felvetődött egy nagyszabású, európai színvonalú, előkelő szálloda terve. Június 17-én Kovács és Schönfeld urak, a Sabaria kávéház és a (korábbi) Kovács Szálló (egykori Szakács-ház, a Király utca - Fő tér sarka; ma már az épület nem áll) tulajdonosai beadványt intéztek a városhoz, amelyben kérik, hogy a Március 15-iki téren (ma: Mártírok tere)  „világvárosias” szállodát építhessenek. Ezzel a momentummal indult a Nagyszálló „kacskaringós” története. , amelynek során működött itt posta és rendőrség, szállásoltak itt el erdélyi menekülteket, volt proletár étkezde, szerveztek benne állandó kabaré-esteket, később bálok, jótékonysági estek, egyéb társadalmi események zajlottak itt. Bár az épület 2005 óta nem működik, frekventált elhelyezkedése miatt napjainkban is a városi élet szerves része.

A centenárium apropóján háromfős csapatok jelentkezését várjuk. (Egy iskolából több csapat is nevezhet.)
A szállodai weboldal megtervezhető az 1915-ös átadáshoz kapcsolódóan, lehet napjainknak megfelelő, mintha a szálló ma is üzemelne és akár megtervezhető a jövőben is. Vajon milyen lenne a Savaria Szálló honlapja mondjuk 2050-ben? Egyetlen kitétel, hogy az épület funkcióját meg kell tartani, szálloda vagy vendéglátóhely működhet benne. Az elkészült honlap linkjét kérjük a következő e-mail címekre elküldeni a megadott határidőig: bedit@bdmk.hu.

Az előzetes tájékozódáshoz, „ötleteléshez” elsőként javasoljuk a Facebook-on a Savaria Szálló néven létrehozott közösségi oldalt. A könyvtár által 2014 júniusában elindított internetes felület azzal a céllal jött létre, hogy összegyűjtse az épülettel kapcsolatos tárgyi és egyéb dokumentumokat, személyes emlékeket, így rengeteg hasznos információ megtalálható rajta. Segítség lehet még, hogy 2014. november 5-én centenáriumi kiállítás nyílik könyvtárunkban, amely november 28-ig lesz megtekinthető. A tárlaton sok tárgyi emlék mellett aprónyomtatványok, plakátok, fotók, újságcikkek idézik majd fel a századfordulós szállodai életet és természetesen a Savaria Szálló történetét egészen napjainkig.

A jelentkezési határidő 2014. október 10. A jelentkezési lap megtalálható a könyvtár honlapján (www.bdmk.hu). Innen letöltve, a pontos adatok kitöltése után, kérjük a következő e-mail címre elküldeni: bedit@bdmk.hu. A leadott jelentkezések, illetve weblapok nyilvántartása, elbírálása a megadott csapatnév segítségével történik, egészen az eredményhirdetésig. A honlapok értékelésére szállodaigazgatókat, étteremvezetőket és számítástechnikai szakembereket kértük fel.

A beadási határidő 2014. november 28. A csapatokat a díjátadásról e-mailben értesítjük. Kapcsolattartó: Szalainé Bodor Edit (94/513-530, bedit@bdmk.hu)




Felajánlott díjak:
 - A Hotel Claudius felajánlásaként budapesti kirándulás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba, valamint a díjazott csapat megtervezheti a szálloda új honlapját
- Szállodabejárással egybekötött 4 fős (3 csapattag + felkészítő tanár) ebédmeghívás a Park Hotel Pelikánba
- 4 fős ebéd- vagy vacsora a Gól Vendéglő jóvoltából
- Meghívás a Görög Pizzeriába 4 fő részére
- Számítástechnikai csomag a Fair-Tech Szerviz Kft. ajándékaként

A verseny gyakorlati tudnivalói

A honlapkészítés napjainkban sokféle szempontból megközelíthető folyamat, így több módszer is adódik egy-egy weboldal létrehozásához, fejlesztéséhez. A honlap szerkesztése legegyszerűbben egy böngészőben használható felületen keresztül történik. Ehhez a www.wix.com vagy a http://wordpress.org című oldalt javasoljuk, melyek olyan angol nyelvű szerkesztőlapok, ahol nagyon sok, honlap versenyünkön is hasznosítható ötlettel találkozhattok.
Hasonló elven működő magyar nyelvű weblapok: www.eoldal.hu, www.webnode.hu, http://www.nanoweb.hu, www.oldalunk.hu, http://iwk.hu, Ezen oldalak előnye, hogy rengeteg sablonnal rendelkeznek, így nem szükséges honlapjaitokat teljesen az alapoktól felépíteni. Az sem utolsó szempont, hogy ebben az esetben a tárhelyet ezek a weblapok biztosítják, a többi esetben tárhelyre van szükség.
A tanulmányaitokból is ismert HTML oldalak létrehozásához a Kompozer nevű ingyenes honlapszerkesztő programot ajánljuk. Ezzel a szoftverrel Internet kapcsolat nélkül is tudtok dolgozni, és ha elkészült a honlapotok, azt egyszerre fel is tölthetitek a tárhelyetekre (Lásd: Ajánlott tárhelyek) Ehhez is tudtok sablonokat letölteni, és a szerkesztési műveletek ezzel is egyszerűen megoldhatók.
Leírás, tippek, tanácsok a programhoz és a HTML nyelvhez: http://www.ladyj.hu/nvu-kompozer.html

CMS segítségével készített weboldal (haladóknak)
Mi is a CMS?
CMS = Content Management System. Magyarul: tartalomkezelő rendszer, mely lehetővé teszi, hogy szinte bárki összetett weboldalt készítsen. Az alkalmazás jellegéből adódóan a weboldal rövid idő alatt elkészíthető. Lehetőségeink szinte végtelenek: létrehozhatunk fotóalbumokat, blogokat, portálokat. Alkalmazásával bátran próbálkozhat az is, aki minimális informatikai / programozási tudással rendelkezik.
Ahhoz, hogy honlapjaitokat mi is megtekinthessük szükség lesz arra, hogy a kész oldalakat feltöltsétek egy tárhelyre. Ehhez számos magyar vagy idegen nyelvű lap áll rendelkezésetekre, más és más tárhely mérettel, funkciókkal. Mi a következőket ajánljuk:

Magyar tárhelyek:
ATW.hu (www.atw.hu)
Ingyenweb.hu (www.ingyenweb.hu)
Külföldi tárhelyek:
A tárhely regisztráció az adott oldalon feltüntetett módon történik, az eléréshez és anyagaitok feltöltéséhez FTP kliens program szükséges. Ehhez a FileZilla programot vagy különböző Commander szoftvereket (Free Commander, Unreal Commander, Total Commander) ajánljuk.
(Leírás a FileZilla programról: http://hu.wikipedia.org/wiki/FileZilla



Jó munkát kívánunk!

Berzsenyi Dániel Könyvtár
Szombathely, 9700, Dr. Antall József tér 1.

Szombathely, 2014. szeptember 23.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése