2014. május 20., kedd

"Eppur si muove" /Galilei/



2014. május 15-én negyedszerre került megrendezésre a Foucault-inga fizikai kísérlet bemutatása a Szombathelyi Székesegyházban. Ezen a napon látogatott el a mi iskolánkból is pár tanuló és szereztek saját tapasztalatokat a fizikai tanulmány igazáról, miszerint „mégis mozog a Föld”. A kísérletet egy francia fizikus, Léon Foucault találta ki és hajtotta végre 1851-ben párizsi Panthéonben. Mellette azonban még egy holland, Kamerlingh Onnes és egy magyar tudós, Kunc Adolf is tanulmányozta ezt a kísérletet, mely a Föld tengelykörüli forgását és a Coriolis-erő (egy forgó gömb felületén mozgó testre ható tehetetlenségi erő) működését szemléltette.
A kísérlet általános bemutatásához egy nagy tömegű ingát használtak.
Az acélgolyó ugyanaz volt, mint amit 1880-ban is használtak itt a szombathelyi székesegyházban, az első magyarországi ingakísérletnél.  A lengő inga tehetetlensége következtében megtartotta lengési síkját, ellenben  a Föld elmozdult alatta, így látszólag kitért a lengési síkjából. Ezért az inga az útjába helyezett kis fa rudacskákat felborítva fordult körbe két nap alatt. Ez a fordulat a sarkokon 24 órába telik csak, azonban az egyenlítőn nem mozdult volna el 1o-ot sem.
A helyszínen főként diákokkal találkoztunk, akik szintén érdeklődve figyelték az ingát és a várt hatás nem maradt el, mert a bábuk sorra eldőltek és így bebizonyosodott, hogy a Föld mozog alattunk.
Gulyás Anett és Bene Nikoletta (9/B)
Apró kiegészítés a fenti beszámolóhoz:
 Simonné Baranyai Zsuzsanna tanárnő ügyes szervezésének köszönhetően az ingakísérletet a 9-10-11. évfolyam valamennyi tanulója láthatta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése