2009. december 8., kedd

Bécsi kirándulás (2009.XII.06.)

Horváth Judit tanárnő már hosszú évek óta szervez decemberben kirándulást Bécsbe. Az idei pont Mikulás napjára esett. Gőcze Yvett (12/A ) beszámolóját olvashatjátok.

Iskolánk hagyományos bécsi kirándulásán ismét sok érdekességet és szépséget láthattunk a karácsonyi vásárból, és a város megannyi rejtett szépségéből. Ami engem illet már negyedszerre vettem részt a kiránduláson sok társammal együtt, mégis újra meg újra ámulatba tud ejteni ez a nem is oly távoli, ám de annál sajátosabb világ.
Aki járt valaha Bécs méltán híres adventi vásárában, az tudja mi is az, ami évről évre a határon túlra csábít minket. Egészen meghitt hangulat költözik ilyenkor a Városháza elé a maga hívogató fényeivel és illataival. Van itt minden, ami szem-szájnak ingere a csokis epertől egészen a lángosig, de a forralt bort egyenes vétek lenne kihagyni.
A belvárosban sétálva, a hideg ellen küzdve talán a lovas szekerek azok, amik a legnagyobb megdöbbenést okozzák az „újoncok” számára. Beljebb haladva a forgatagba feltűnik, hogy mindenütt romantikus macskaköveket érintenek lábaink, fejünk felett kígyózó égősorok, lampionok; már csak a hó hiányzik a teljes boldogsághoz.
A Stephansdom előtt teljes az európai unió, nem véletlenül tartják úgy, hogy decemberben egész Európa az osztrák főváros szűk utcáit rója.
Kulturális nagyvárosról lévén szó, a kiállítások kihagyhatatlanok. Jártunk itt már sokfelé az évek során, többek között a Mozart Múzeumban, a Természetrajzi Múzeumban, a Szépművészeti Múzeumban. Ezen a vasárnapon pedig ellátogattunk a Hofburgba. Itt voltak, akik a kincstárat nézték meg, mások pedig Sisi múltjába nyerhettek betekintést.
Az utazás fénypontja kétség kívül a „sötétedés utáni Bécs” látványa volt mindenki számára.
A Rathausplatz fényei az óvodás kor meséi közé, egészen a mézeskalács házakig repítik vissza a jelenlévőket. A kisvasút, a játszóházak, az utánozhatatlan narancs – dió - szegfűszeg illat és a kellemes dallamok még a karácsony gonosz szellemeit is meghatnák. Aki eddig nem volt ünnepi hangulatba ezután már sehogy sem ellenkezhetett és mosolyogva veszett el a pavilonok forgatagában.



A kirándulásról további képek az NLG képtárban. www.picasaweb.google.com/NLG.kiralyi.keptar

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése