2014. június 4., szerda

"Egyesülve a sokféleségben"



Az Európai Unió  gondolatát először 1950. május 9-én fogalmazta meg Robert Schuman, az akkori francia külügyminiszter. Május 9. ezért a legfontosabb ünnepnap az Unió számára. Robert Schuman egy olyan politikai együttműködést javasolt Európa számára, amely révén a kontinens országai közötti háború elképzelhetetlenné válna (Schuman-nyilatkozat). A mai Európai Unió kialakulását a Schuman-javaslattól számítjuk.  Az 1985-ös milánói európai csúcsértekezleten döntöttek a május 9. ,,Európa-napként" történő megünneplése mellett, melyet máig hivatalos ünnepként könyvel el minden Európai Uniós tagállam.
Június 3-án iskolánkban , a fenti dátumra emlékezve,  egy feladatokkal és kihívásokkal teli élménydús napot tölthettünk el. 
A MI VAGYUNK EURÓPA! 2  felhívásra  Pataki Ágnes, Hargitai Helga  és Dr. Vígné Csordás Rita tanárnők  adtak be pályázatot. Vas megyéből egyedül az NLG-ben került megrendezésre ez a vetélkedő, mely az unió tagállamainak jobb megismerését tűzte ki céljául. Ezt a projektet  a Külügyminisztérium, az Európai Parlament és az Európai Bizottság kezdeményezte és az Európai Unió finanszírozta. A projektről  többet is megtudhattok a facebook oldalán, valamint www.mivagyunkeuropa.hu linken.
A tényleges vetélkedő előtt több kötelező előfeladatot kellett megoldani:
 1. Az osztályok képviselői személyesen felkeresték az Europe Direct szombathelyi irodáját. Ezzel a csapat számára +10 pontot szerezhettek.
 2. Kérdőív verseny. Ez egy 6-7 kérdést foglalt magába, amelyet a Prime Tipe Marketing Kft. e-mailen juttatott el az iskola részére.
3. A vetélkedő napjára az osztályoknak kisorsolt nemzeti eledelek elkészítése volt a feladat  8 fő részére. Ezek a fantasztikus ételek a nagyszünetben megtekinthetők és megkóstolhatók voltak.
A nap során az osztályok alkotta csapatoknak  12 állomáson kellett helyt állni. Szöveges- és topográfiai feladatok, fényképek, híradó részletek-, vagy éppen az országok zászlajainak felismerése tették próbára a  részt vevők tudását. Végül, de nem utolsó sorban a környezettudatosság jegyében pet palackokból újrahasznosított malacokat is kellett készíteni.
Egy órakor  pedig következhetett az eredményhirdetés.
Az elnyerhető  jutalmak a következők voltak:
- 3. helyezett csapat: 30 ezer Ft értékű hozzájárulás szabadon választható közösségi programhoz
- 2. helyezett csapat:  40 ezer Ft értékű hozzájárulás szabadon választható közösségi programhoz
- 1. helyezett csapat: 60 ezer Ft értékű hozzájárulás szabadon választható közösségi programhoz , valamint  egy budapesti kirándulással egybekötött EU-s tanóra, melyet a projekt keretein felül az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete biztosít az első helyezett számára.
Az iskola pedig a pályázattal 100ezer forint értékű Shopline.utalványt nyert.
A verseny dobogósai:    1. helyezett: 11/A osztály
                                                2. helyezett: 10/C osztály
                                                3. helyezett: 11/B osztály
Vincze Bence 10/B

Ps.1.: A cím az EU jelmondata 
      2. A Királyi Képtárban  láthatók a fotók, melyeket szintén Bence készített és Noémi tett közzé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése