2014. január 7., kedd

A kosárlabda az életük



VAOL, 2014. január 07. szerző: Horváth Erika

Perléket nemcsak a családi kötelék, hanem a kosárlabda is összeköti. A szülők is kosaraztak és a gyerekek is ezt a sportágat választották. Tizennyolc éves fiúk, Zoli már a Falco felnőttcsapatában is helyet követel magának, a 15 éves Zsófi a soproni kadetcsapatban játszik.
„Mennyit tudtok édesanyátok játékosmúltjáról?” – teszem fel a keresztkérdést a gyerekeknek, ifjabb Perl Zoltánnak és Zsófiának. „Nem sokat” – vallják be. „Jó játékos volt” – mondja Zoli, aki bevallja, hogy a női kosárlabda nem nyűgözi le, de van anyukája néhány meccséről emléke.
Kalamár Zsuzsanna – merthogy ő az édesanya – nagyon is ismert a vasi kosarasberkekben. Zalaegerszegen (fiához hasonlóan) már középiskolás korában bekerült a felnőtt csapatba, illetve a kadet, majd az ifiválogatottba. Főiskola tanulmányai hozták Szombathelyre, ahol 1986-tól, a Sabaria feljutásával kezdte meg itteni NB I-es éveit. A csapat alapembere, nagyon megbízható center volt – egészen 1994-ig, sőt a gyerekek születése után még Ausztriában is játszott. Aztán megkezdődött a civil élet, a gyermekvédelmi szakszolgálat munkatársa. De most sem szakadt el a sportágtól. Egyrészt a Szombathelyi Kosárlabda Akadémián kisgyerekekkel foglalkozik, másrészt férjével, az idősebb Perl Zoltánnal – aki szintén kosarazott a gimnáziumban, illetve a Sabaria utánpótláscsapatában – máig rendszeresen játszanak.
– Egy baráti társasággal hosszú évek óta együtt kosarazunk. A gyerekek egészen kicsi koruktól ott szaladgáltak a pálya mellett, de mi is sokat labdáztunk, játszottunk velük. Az első ajándék egy mini kosárpalánk volt, háromszor szereltük át egyre magasabbra – mesélik. Aztán azt is, hogy a csemeték szervezett sportolása labdás ügyességfejlesztő foglalkozások keretében kezdődött. Zoli elég hamar beleunt ebbe, mert hiányolta a meccseket. A Zrínyiben növekedtek az edzésszámok, de a nagy motivációt nyolcadikosként a diákolimpiai sikerek hozták meg. Azóta veszi egyre komolyabban a kosárlabdát.
Zsófi harmadikos korában csatlakozott az édesanyja vezette kenguru korosztályú csoporthoz, és az az év neki is meghozta a kedvét, az iskolában, majd a sportiskolában lépdelt egyre magasabbra. Bár ő a legfiatalabb a családban, félig-meddig már elhagyta a szülői házat, hiszen elfogadva az invitálást Sopronban – a női kosárlabdázás egyik fellegvárában – középiskolás és ott is kosarazik. A nyolcadik osztály második felében iskola után vonatra ült és este nyolc után érkezett haza. Szeptembertől viszont már kollégista, csak a hétvégeken jön haza. Nem volt könnyű elengedni, de látva, hogy befogadták és jól érzi magát, a szülők is megnyugodtak. Zsófi a kettes, illetve a hármas poszton játszik a kadet csapatban, hetente két délelőttön Fegyverneky Zsófiával külön is gyakorolnak. Szereti, szívesen csinálja, de bólint arra a szülői felvetésre, hogy hosszú távon inkább a tanulásban gondolkodik.
A 18 éves Zoli viszont – bár szintén nagyon jó tanuló – mérföldes léptekkel építgeti kosaras karrierjét. Amely diákolimpiai, illetve korosztályos falcós sikerekkel indult, de most már az NB I-es felnőtt csapat hasznos tagja.
– Tavaly februárban kerültem a felnőtt kerethez, és a Kaposvár elleni bajnokin mutatkozhattam be először – idézte fel az első élményeket a fiatal kosaras. – Aztán többször is pályára kerültem, de igazából ebben a szezonban kaptam, kapok komolyabb játék-időt. Teljesen más, mint az utánpótlásmeccseken, de azt hiszem, egyre jobban kezdem felvenni az NB I. ritmusát. A kettes poszton érzem a legjobban magam. A válogatottban egyest játszom, de egy klubcsapat irányításához úgy gondolom, megfelelő rutin kell. Néha azért ezen a poszton is szerepet kapok. Azt sem bánom, az a fontos, hogy a pályán legyek. Nagyon tetszik, hogy az új edzőnk, Andjelko Mandics külön is foglalkozik velünk, fiatalokkal. Ő is mondja, hogy védekezésben kell még sokat javulnom és még fizikálisan is van mit fejlődnöm. Szerintem különmunka nélkül nem lehet jó játékossá érni. A Nagy Lajos Gimnáziumban is nagy támogatást kapok, megoldották, hogy hetente három délelőtti edzésen is részt vehessek.
Együtt a Perl család. Középen a szülők, Kalamár Zsuzsanna és idősebb Perl Zoltán. Mellettük az ifjú titánok, Zoli és Zsófia (Fotó: Szendi Péter)
Persze szó esik a nemzetközi porondról, az utánpótlás-válogatottságokról is.
– Nagy élmény volt, amikor 15 évesen a Zsoldos András vezette U16-os válogatottal más országok csapatai ellen játszhattam. Az a B-divíziós Eb Macedóniában nagyon jól sikerült, ötödikek lettünk. Az U18-as csapattal két Eb-lehetőségem volt. 2012-ben Szarajevóban csak 11. helyen végeztünk, de számomra, egyénileg nem sikerült rosszul. De tavaly… A felkészülés vége felé már betegeskedtem, de azért kiutaztam Macedóniába. Az első mérkőzés napján döntött le a lábamról végleg a mononucleosis nevű betegség, haza is kellett jönnöm. Most Váradi Attilával az U20-as kerettel A-divíziós Eb-re készülünk. Nagyon szeretnék én is ott lenni a csapatban. A tavalyi évhez fűződik még, hogy a Partizan Belgrád U19-es csapatához hívtak próbajátékra. Kétszer is voltam, és nagyon élveztem. Augusztusban, a harmadik rostán viszont éppen betegeskedtem. De most nem ez foglalkoztat, sokkal inkább az, hogy jó és meghatározó játékossá váljak a magyar bajnokságban. Ha úgy alakul, persze szívesen kipróbálnám magam külföldön is, de sokat kell még ahhoz dolgozni.
– Most, ami leginkább foglalkoztat bennünk, az a továbbtanulás, illetve a hogyan tovább – veszi át a szót az édesanya. – „Zozó” érettségi előtt áll, földrajzból már túl is van rajta. A képességei alapján elbírna egy jó egyetemet, de heti 9-10 edzés, meccsek mellett?! Az ismerősök véleményét is kikérjük, aztán döntünk.
A Perl házaspár nemcsak a család táplánszentkereszti főhadiszállásán, a pálya szélén is nagy támogatója a gyermekeiknek.
– Kiskoruktól fogva kísérjük őket, eleinte az edzéseket is néztük, hiszen innen, Táplánból nem volt érdemes arra az időre hazajönni. A meccseken pedig a szülőtársakkal együtt szurkolunk. Ahová csak lehet, elmegyünk, ez a mi közös hobbink. Zozó szereti, ha ott vagyunk, Zsófi kevésbé. Az elmúlt években még a nyári nyaralást is a korosztályos Eb-kre szerveztük. Imádjuk ezt az egészet, és már eddig is nagyon sok szép élményt kaptunk a gyerekektől.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése