2008. november 2., vasárnap

Az iskolai könyvtár története

Az 1948-ban induló Nagy Lajos Gimnázium könyvtárának alapját a két gimnázium könyvtára képezte. Pontosabban azok megmaradt állománya. Az iskolavezetés és a könyvtárosok kitartó munkája nyomán a gimnáziumnak a kilencvenes évekre gazdag, rendkívül igényesen összeválogatott állományú és szépen berendezett könyvtára lett. Több mint harmincezer kötetes törzsállomány, a díszteremben zárt szekrényekben elhelyezett muzeális értékű különgyűjtemény. Ez utóbbit az „alapító” gimnáziumok könyvei alkották. Az iskolai könyvtárnak jelentős periodika gyűjteménye is volt.
1995-ben, miután a rend visszakapta egykori épületét a Szombathelyi Önkormányzat, a Nagy Lajos Gimnázium és a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium 3-3 képviselője döntöttek a vagyonmegosztásról. Ennek értelmében a Nagy Lajos Gimnázium átadta az 1948 után beszerzett állományának 1/3-át, hogy az új egyházi gimnázium működési feltételeit már a kezdéskor segítse. Ezen kívül hiánytalanul vissszaadta az államosítás után a birtokába került, de egyházi tulajdont képező könyv- és folyóiratgyűjteményt. 
  Így körülbelül 20 ezer kötetes állomány költözött a Dózsa György utcai épületbe, illetve az iskola udvarán lévő tanműhelyekből kialakított könyvtárba. Az állomány részét képezte még a Faludi Gimnázium hagyatéka is, amely világi gimnázium lévén a miénk lett.
1996 őszén berendezkedett az iskolai könyvtár új otthonába, melynek ünnepélyes átadása ez év decemberében történt. Azóta folyamatos a nyitva tartás. A könyvtárunk 233 négyzetméter. Ez magában foglalja az előteret, a könyvtári termet és egy kis raktárat, ahová a nem kurrens dokumentumokat és a Faludi-hagyatékot helyeztük el

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése