2008. november 2., vasárnap

Az iskolai könyvtár állományának nagysága, összetétele, gyarapodása

Az állomány három nagy csoportra oszlik:
  • Kézikönyvtár: ETO-szakrendben (szótárak, albumok, atlaszok, egy példányban beszerzett szakirodalom) Az  állomány ezen része nem, illetve korlátozottan kölcsönözhető.
  • Törzsállomány; a gyűjtemény kölcsönözhető, szabadpolcon elhelyezett része. Két nagy csoportosításban: ismeretközlő irodalom ETO-szakrendben, szépirodalom betűrendben. A törzsállományból letéteket alakítottunk ki a tantestületi szobában, a rajzteremben, a német szaktanteremben és a biológia szertárban.
  • Különgyűjtemények: Faludi-hagyaték, audióvizuális dokumentumok és  az érettségi vizsgákra félretett dokumentumok (szépirodalmi könyvek, atlaszok, szótárak).
A könyvtárban körülbelül 24.500 dokumentum található. 20 ezer könyv és 596 darab elektronikus dokumentum (videókazetta, CD és  DVD).
Évente közel negyvenféle folyóiratra fizetünk elő. 
Az iskolai könyvtár állománya az iskola tanulói és nevelői részére biztosítja a neveléshez-oktatáshoz és a tanuláshoz szükséges dokumentumokat. Állományunkat és gyűjtőkörünket egyedi módon meghatározza iskolánk típusa, pedagógiai programja, helyi tantervei és a kiemelt oktatási területek. A négy évfolyamos gimnázium évfolyamonként három osztállyal működik. A három osztály különböző képzési formát kap. Az „A” osztály emelt szintű angol nyelvi osztály. A „B” osztály általános tanterv szerint halad. A „C” osztályban pedig emelt szinten tanulható a matematika. Csoportbontásban folyik az idegen nyelvek, a matematika és  az informatika tanítása. 
A tanulók tanórán kívüli foglalkoztatási formái  is szerteágazók: szakkörök, diákkörök,  versenyre, ill. vizsgára felkészítő tanfolyamok, önképzőkörök várják az érdeklődőket. Iskolánkban az érettségizők 90-95 %-a jelentkezik felsőoktatási intézménybe. Ez a magasfokú továbbtanulási igény is nagyon meghatározza az iskola és ezen belül a könyvtár intellektuális színvonalát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése