2017. január 23., hétfő

Cintányéros cudar világ avagy ajánló Mágnás Miskához

Nem tagadom, a lelkesedésem nem volt az egekben, amikor elfoglaltam helyemet a nézőtéren. S hogy miért?
Gondoljon csak bele, tisztelt olvasó, négy órás színházi előadás? Nincs mit tenni, a bérlet harmadik előadásán a Mágnás Miska szerepelt, aminek hossza négy óra. Bevallom, vegyes érzelmek kavarogtak bennem, egy felől izgatott voltam, hogy vajon milyen előadás lehet, amit ilyen hosszan szeretnének a nézők elé tárni, de persze féltem is,  hiszen 240 perc bizony nem kevés, és fennáll a veszélye hogy megunom. Szerencsére ez, egy pillanatig sem állta meg a helyét.
Zenés darabokra jellemző hogy az előadás a zenekar, vagy annak vezetője bemutatásával kezdődik, így történt most is. Ám a nevek felolvasása helyett, a közönség egy kis ízelítőt kapott a darab egyik közkedvelt muzsikájából. A függöny felment, és kezdetét vette az utazás.
A történet vidéken játszódik, egy vasútépítésről szól. A falutól nem messze élő gróf, szeretné, hogy a vasút érintse a házát, ez azonban eltér a tervektől. Az újonnan kinevezett mérnök, viszont nem hajlandó semmiféle törtvénytelen tettre. Balszerencséjére beleszeret a gróf lányába, s ezzel meg is pecsételi sorsát. A mérnök urat nem kell félteni, elég furfangos ahhoz, hogy tervét véghez vigye, és a lovászt beöltöztesse egy másik grófnak. Szerelme, Rolla pedig a mosogatólányból varázsolt igazi grófnőt. De a darabban helyett kap, a mindig jót akaró nagymama, a hamisítatlan nemes apuka és persze a hozzá rangban illő (?) anyuka. Illetve az igazi főúri közeg, a többi gróffal és más nemesekkel.
Ha nem haragszik meg, tisztelt olvasó, további részleteket nem osztanék meg Önnel. Ne értse félre! Nem irigységből teszem, csupán a jó akarat vezérel, és buzdítom hogy nézze meg. Nemcsak azért ajánlom, mert szerintem egy remek darabról van szó, hanem azért is, mert komoly és folyamatosan jelenlévő problémákat érint. Elég ha csak azt mondom, hogy a megfelelési vágy, és az adok-kapok kérdésköre illetve a megkülönböztetés bőrszín vagy társadalmi pozíció miatt. 

Sosem volt titok, hogy a szombathelyi színház szereti egy kicsit belecsempészni a politikát az előadásokba, nem volt ez máshogy most sem, de éppen csak annyira, hogy mosolyogjunk egyet. A négy óra pedig szinte észrevétlenül elrepült, s nem is tűnt olyan soknak.

Németh Dolórész (12/B)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése