2016. február 18., csütörtök

Az internet veszélyei

A Vas Megyei Rendőrfőkapitányságról Varga Sándor rendőrőrnagy  tartott ma nagyon tanulságos előadást a 9/D és a 11/D osztálynak. A helyszínt a könyvtár adta.
Ez a  rendhagyó osztályfőnöki óra szembesített minket azzal, hogy az internet nemcsak áldás, de átok is lehet, ha nem vagyunk elég körültekintőek, figyelmesek. Hogy még több tanulóhoz eljusson ennek az órának az üzenete, Őrnagy úr küldött két hasznos olvasnivalót. Ne hagyjátok ki, mert valós veszélyre hívja fel figyelmünket!



Fotók: Czirók Zoltán


Weöres Sándor: Öröklét
(részlet)

Mert ami egyszer végbement
azon nem másít semmi rend,
se Isten, se az ördögök:
mulónak látszik és örök. 


Az internet veszélyei


A gyermek- és fiatalkorúak védelme az internet káros tartalmaival szemben mind fontosabb kérdés, hiszen a felnövekvő nemzedék egyre otthonosabban mozog az internet világában. A világháló a gyermekekre egyrészt bizonyos tartalmainál fogva jelenthet veszélyt. A tisztességes weboldalak mellett ugyanis könnyen találkozhatunk olyan oldalakkal, amelyek megtévesztő, hamis információkat, vagy a gyermekek egészséges erkölcsi és szellemi fejlődésére káros tartalmakat, így pornográf és erőszakos tartalmú információkat közölnek. A fiatalok által előszeretettel igénybe vett alkalmazások között azonban nem csupán a tartalmi szolgáltatások megtekintése áll, hanem a chatelés és az e-mail küldés is, amelyek különböző veszélyeket hordoznak magukban.

A gyermekek védelmét legmegfelelőbben ebben az esetben is a szülői felügyelet szolgálhatja.
Az internetezésnek mindenképpen szabjon időkorlátot!
Szervezzen közös programokat gyermekével!
Keltse fel érdeklődését a virtuális világon kívüli valóság iránt!
Mutasson alternatívákat a szabadidő hasznos eltöltésére!

Az internetet használó gyermek szüleinek ismernie kell a világháló használatát és tartalmát, hiszen ekkor válhat képessé arra, hogy gyermekével megbeszélje azokat a kérdéseket és problémákat, amelyeket a gyermek is észlel.
Beszélgessen gyermekével arról, hogy melyek a kedvenc weboldalai! A káros tartalmú oldalak elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy a szülő irányítsa a gyermek internetes tartalmakkal kapcsolatos érdeklődését, legyen a segítségére felfedezni azokat a honlapokat, amelyek a gyermekek számára érdekesek, hasznosak és szórakoztatóak! Az internet kitűnő terep a tanulásra. Bátorítsa gyermekét a világháló tudatos használatára!
Amennyiben gyermeke véletlenül nem megfelelő tartalomra bukkan, használja ki ezt az alkalmat és vitassa meg vele! Tudatosítsa gyermekében, hogy a zavaró, nem tetsző oldalakat csak egyszerűen hagyja el! Ne fenyegesse az internettől való eltiltással! Bizonyára azt szeretné, hogy gyermeke a jövőben is Önhöz forduljon, ha kellemetlen helyzetbe kerül.
A káros tartalmak elleni védekezésben szoftveres megoldások is alkalmazhatóak. Ezek segítségével, akár káros tartalmú oldalakra jellemző kulcsszavak alkalmazásával, vagy egyes weboldalak címe alapján letilthatjuk ezek látogatásának lehetőségét. Felügyeletet gyakorolhat úgy is, hogy megtekinti a gyermeke által látogatott oldalakról a tájékoztató naplóinformációkat, amelyek segítenek felismerni a lehetséges problémákat.

Hívja fel gyermeke figyelmét a chatelés veszélyeire! Ilyenkor a beszélgetés ugyanis többnyire névtelenül, ál-, vagy becenéven történik. Sokan kihasználják az anonimitást és valótlan, megtévesztésre alkalmas dolgokat állítanak magukról. Tudatosítsa gyermekében, ha valaki a névtelenséget kihasználva durván, sértőn, fenyegetőn, erőszakosan beszél, azonnal fejezze be a beszélgetést! Meg kell tanítani, hogy személyes kérdésekre ne válaszoljon, elérhetőségét ne adja meg!

Amennyiben gyermeke találkozót beszél meg interneten keresztül megismert partnerével, figyelmeztetni kell, hogy egy idegen személlyel történő találkozás nagyon veszélyes is lehet, mivel sokan „álarc” mögé bújnak és nem lehet tudni, hogy kik is ők valójában. Ilyen esetben a gyermeket mindig kísérje el valaki a találkozóra!

A https://www.youtube.com/watch?v=VpYiH8HCwxY hivatkozáson megtekinthető, „A közösségi média veszélyei!” című kisfilm kiválóan bemutatja, hogy a fentiekben leírtak valós veszélyt jelentenek a gyerekekre nézve.  

Tanítsa meg gyermekének, hogy e-mail fiókja jelszavát ne adja meg senkinek, soha ne jelölje be a „jelszó megjegyzése” részt! Így illetéktelenek nem férhetnek hozzá levelezéséhez.

Figyelmeztesse gyermekét, hogy társasági oldalakra ne tegyen fel magáról figyelemfelkeltő, kihívó képet! Személyes, vagy törvénysértő tartalmakat ne tegyen közzé fórumokon!

A technikai megoldások sohasem helyettesíthetik az odafigyelést, azonban asztali számítógép és laptop esetében ajánlott a szülői felügyeleti szoftverek használata. Ezek olyan szűrőprogramok, amelyek megakadályozzák, hogy a gyerek nem neki való, káros tartalmakat érjen el, illetve chat-elés közben durva, agresszív, szexuális tartalmú üzeneteket kapjon vagy küldjön. Némelyik program képes a szexuális tartalmú képek szűrésére is.

A biztonságos internetezéssel kapcsolatban hasznos információk találhatók az alábbi honlapokon:


Amennyiben tudomására jut, hogy gyermekét bármilyen formában zaklatják az interneten keresztül, azonnal forduljon a Rendőrséghez!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése