2011. április 6., szerda

"Olvasni jó..."




KÖNYVHÓDÍTÓ - KÖNYVES JÁTÉK

Olvasásnépszerűsítő programsorozat 2011. április - 2012. januárjáig

Óriási veszély fenyegeti életünket! Egyre kevesebb ember olvas, és a betűket ismerők is gyakran értik félre a leírt szavakat. Az olvasás szeretetének eltűnése akár az emberiség pusztulásához is vezethet, hiszen a könyveket olvasó és értő emberek nélkül feledésbe merülhetnek a lelket gyógyító mesés történetek, és a mindennapi élet megértését szolgáló tudományos és ismeretterjesztő könyvek. Ép lélek és eszesség nélkül pedig elképzelhetetlen az élet a Földön.

Európa szívében azonban egy kis ország egyik legkisebb megyéjének könyvtárosai úgy határoztak, hogy a fenyegető veszély megelőzéséhez a felnőttkor küszöbén álló fiatalok segítségét kérik. A könyvtárosok javaslatára kezdeményezték a nyomozást, a bizonyítékok gyűjtését és az eljárást lezáró tárgyalást, hogy eredményeként fény derülhessen arra, mely könyvek képesek fenntartani az olvasás iránti vágyat, visszalopni az emberek életébe az olvasás szeretetét, ráébreszteni őket a fantáziát megmozgató írott történetek szerepére, megmentve ezzel az ÉLHETİ földi életet...

A nyomozók, ügyvédek és tanúk szerepébe bújó, csapatokba szerveződött fiatalok dolga lesz a közel egy évig tartó „eljárás” során kiválasztani és bebizonyítani, hogy a győzelemre esélyes 73 könyv közül melyek azok, amelyek minden téren kiállják a próbát és méltók arra, hogy valamennyi ember elolvassa őket.

A világmegmentő küldetés szervezői várják az elszánt KÖNYVHÓDÍTÓ-k jelentkezését!
Az izgalmas felderítést vállaló Vas megyei diákok két korosztályban szervezhetnek 3-4 fős csapatokat. A számukra legkedvesebb, képviselni kívánt könyvet a www.bdmk.hu honlapról, a korosztályok számára ajánlott listáról választhatják ki 2011. április 15-ig. Ugyanitt lehet jelentkezni az online regisztrációs űrlapon, megadva a csapat és a résztvevők nevét és a választott mű (10-14 évesek és 15-18 évesek) címét.

S hogy mi a további teendő?
A könyvet elolvasni, az ehhez kapcsolódó furfangos kérdésekre frappáns választ adni írásban, szóban vagy előadva azokat, s ezáltal egyre több pontot győjteni a végsı gyızelem eléréséhez.
♦ A nyomozás során össze kell gyűjteni minden fontos információt a választott könyvről és írójáról.
♦ A nyári hónapokban pluszpontokért lottó, totó és keresztrejtvény típusú feladatokon keresztül lehet megismerni a versenytársak által választott könyveket.
♦ Papírra vetett gondolatokkal kell bizonyítani a választott könyv mindenek-felettiségét.
♦ Rajzeszközöket csatasorba állítva a könyvillusztrálás feladatával kell megbirkózni.
♦ A fontos emberi érzések után kutatva mindenki megismerheti egy kicsit a saját lelkét is.
♦ A végső megmérettetést jelentő tárgyaláson a „bíróság” színe előtt a döntőbe került könyvek védőügyvédei tanúik segítségével bizonyíthatják választott könyvük érdemeit.
Az eredményes küldetés érdekében az ősz folyamán izgalmas foglalkozásokon hús-vér irodalomtörténész, illusztrátor és pszichológus segít feltárni a könyvekben rejlő titkokat. A munkába tanácsadóként egy – a csapatokat jól ismerő – felnőtt mentor is bekapcsolódik.

S hogy miért érdemes mindebben részt venni? Az olvasás élménye és a világ megmentésének jóleső érzése mellett vidám hangulatú összejövetelek, meglepetés nyeremények, fődíjként pedig egy kalandos budapesti kirándulás vár a jövő reménységeit adó könyvek megtalálóinak.

További információk:
Berzsenyi Dániel Könyvtár, 9700 Szombathely, Dr. Antall József tér 1. tel.: 94/513-530, gykvt@bdmk.hu
A játék nyomon követhető a www.bdmk.hu honlap nyitólapjáról.
A 10-14 éves korosztály Komondi Gabriella és Bozzai Judit, a 14-18
éves korosztály Zsigri Mária és Léber Boglárka könyvtárosoknál
kérhet segítséget.

Támogató: TÁMOP3-2-4-08/1-2009-0031


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése