2011. február 19., szombat

Robert Capa




Fotóiból látható kiállítás a szombathelyi képtárban. Robert Capa Budapesten született Friedmann Endre Ernő néven 1913-ban. A XX. század egyik legnagyobb fotográfusa. 1954-ben halt meg Vietnámban, egy taposóaknára lépett. Végigfényképezte a spanyol polgárháborút, a japán-kínai háborút, majd a második világháborút, végül az indo-kínai háborúban ő is életét vesztette. A kiállítás címe: H/arcok. A háborúkban mindig az embert fényképezte. A szenvedő, a harcoló, a menekülő embert. Függetlenül attól, hogy ki állt a "jó" vagy a "rossz" oldalon. A kiállított fotók gyönyörűek, de szerintem ami igazán jó, az a fotóiból összeállított folyamatos vetítés. Mintha egy filmhíradót néznétek, mely 1936-1954-ig tart, megjelenítve e "kegyetlen évszázad" h/arcait, alatta hozzáillő zenei aláfestéssel. Lebilincselő hatású. A terem klímája kabátot, sapkát elbír. Szánjatok rá két órát, megéri. Azoknak, akik fotóznak pedig egyenesen kötelező. A szombathelyi képtár nyitva tartása eléggé sajátos. Vasárnap-hétfőn zárva. Én egyet jegyeztem meg: szombaton 10-17 óráig van nyitva. A kiállítás március 5. látogatható. Bővebben: http:\\keptár.szombathely.hu
Könyvajánló:


1947 júliusa és szeptembere között Robert Capa és John Steinbeck a Szovjetunióban utazgattak. Steinbeck volt a krónikás, Robert Capa pedig a fotós. Az út során több mint 4 ezer kép készült, ebből 70 látható a könyvben. Nagyon jó kis könyv, könnyed, mondanám szórakoztató, ugyanakkor hű képet fest a háború utáni sztálini Szovjetunióról. Ajánlom mindazoknak, akik az orosz történelem iránt érdeklődnek.
+Film ajánló:
Bizonyára sokan vagyunk, akik láttuk a Ryan közlegény megmentése c. amerikai filmet, benne (egyik) kedvenc színészünk, Tom Hanks. Nos, akik látták, nem felejtik el a kezdő képsorokat - a partraszállást- amelyek Robert Capa fotói alapján lettek forgatva. Mert ő akkor és ott volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése