2018. június 18., hétfő

AceRace



Idén első alkalommal hirdette meg a bicskei Vajda Gimnázium szervező csapata az AceRace elnevezésű komplex "nem tanulmányi" versenyét. A verseny célja elsősorban a tanulói kompetenciák fejlesztése és a tapasztalat útján történő tanulás, valamint a tudás játékos használata a gyakorlatban. 
Az öt fordulós vetélkedő első négy fordulója (alkalmanként 6-6 feladaton keresztül) online felületen zajlott. Egy népes család és barátaik kapcsán felmerülő életszerű problémákra kellett megoldást találniuk a versenyző négy fős csapatoknak. Előkerült a matematika, a földrajzi tájékozódás, a kémia, biológia és a történelmi ismeretek gyakorlatban való alkalmazása. De a feladatok megoldásakor szükség volt művészeti ismeretekre, sőt előkerült a gasztronómia is. A megoldás keresésekor  és a kapott feladatok dokumentálásakor sokat fejlődött a versenyzők IKT kompetenciája. Különösen nagy kihívás volt más  (földrajzilag távol lévő) csapatokkal megismerkedni és velük közös projektet készíteni, melyben a kooperációs képességeink fejlődtek. 
Iskolánkból több csapat is nevezett, végül kitartó és lelkes munkával a 9.B osztály PLATINA nevű csapata jutott az országos döntőbe. Csapattagok: Jakab Jázmin, Papp Anna, Pál Mónika és Petovári Lilla.
A lányok sok időt és energiát fordítottak a feladatok megoldására. Munkájuk jutalmaként részt vehettek egy három napos rendezvényen Gödön a Duna Kalandparkban, ahol további szórakoztató feladatok várták őket (sárkányhajózás, lézerharc, kötélpálya és persze szellemi vetélkedő).
Csapatunk az országos döntőben a 11. helyezést szerezte meg. Sok kalanddal és sok élménnyel gazdagodtunk.

Nagyon örülök, hogy kísérőként részt vehettem a csapattal a programokban. A felkészítő tanár megnevezés ebben az esetben túlzás lenne, hiszen a több hónapos közös munka során én voltam, aki sokat tanultam a lányoktól. Kitartásuk, lelkesedésük és őszinte jókedvük segítette őket a versenyen, ahol a tudásuk gyakorlati életben való alkalmazása volt a cél. 
Ez az oktatás lényege! Jó, hogy van ilyen verseny is! Köszönet a szervezőknek.
Bukitsné Derhán Ilona tanárnő


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése