2009. november 22., vasárnap

Kötelező olvasmány


Parti Nagy Lajos
Hősöm tere

"A kortárs irodalom egyik legnagyobb nyelvművésze, aki igazi hazájának a magyar nyelvet tartja. Rengeteg műfajban alkot: verset, drámát, regényt és még gyermekmesét is írt, ráadásul még a műfordítás sem idegen tőle. A legjelentősebb szakmai- és állami díjakkal büszkélkedhet: 2005-ben Magyar Irodalmi Díjat, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét, míg 2007-ben Prima- és Kossuth-díjat kapott.

E havi kötelező olvasmányunk, a Hősöm tere című regény, egy káprázatos szatíra. Egyszerre szürreális, hátborzongató, és szerelmesen sziporkázó. (Szekszárdon született szerző lévén nem is csoda.)

Hat hónap alatt lejátszódó, de tizenkét óra alatt (a Tisztabúza éjszakáján) elbeszélt történet narrátora egy író, akit egyre jobban fenyegetnek az emberek megsemmisítését célul kitűző invazív óriásgalambok, akik diktatúrájukat megszervezve főhősünket is galambbá akarják átoperálni... (az élmény önéletrajzi ihletettségének és poszttraumatikus hatásainak kibeszélésére kísérletet teszünk az est folyamán)
A nyelvileg zsonglőri ügyességgel felépített műben megjelenik az írói én és a regényhős veszélyes azonosulásának kísértése, illetve kettéhasadásuk végzetes kalandja is. Az aktuál-társadalmi olvasat nem túl szívderítő: a buta hatalom a vak erőszakkal karöltve nem sok menekülési utat hagy a szellem embereinek. "


Lévai Balázs

  November 23. hétfő, 19.00 óra  
 KAMARATEREM 



Vendég: Parti Nagy Lajos író
Vitaindító rétor: Lévai Balázs

Belépés díjtalan

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése