2017. október 9., hétfő

Óra a jövőnkért


     Gyakran foglalkoztat minket a kérdés, milyen lesz felnőttként, hova tart a világ, mi lesz a földdel, ki foglalkozik velünk, diákokkal?  Ezeket és ehhez hasonló fontos kérdéseket boncolgatott a 12/B egy rendhagyó életvitel óra keretein belül. Segítségünkre volt a filozófiai gondolatok közelebb hozásában Pataki Ágnes tanárnő és Magyarország első ifjúsági ENSZ küldöttje, Volom András. 
     András barátságos légkört teremtve, bevont minket a témákon átívelő beszélgetésbe. Fő témánk a "Mi lesz a földdel?" címet kaphatná. Az egész előadás az erőforrások témakörével kezdődött. Szóba kerültek a megújuló és nem megújuló erőforrások, hogy élhetünk-e kevesebb energia felhasználásával és a globális felmelegedésnek köszönhetően, egy Freudi elszólásnak hála, felmerült Atlantisz létezésének lehetősége is. Kérdéskörünk megbeszélése közben, a problémák megoldását is kerestük. Azonban, ebben az innováció szükségességénél és hibáinál tovább nem jutottunk és újabb gondok kerültek utunkba: az automatizálás és a jövőbeli munkanélküliség örök ellentéte.. 
     Rá kellett jönnünk, hogy ezekre a kérdésekre a mai órán konkrét választ nem kaphatunk,így a folytatásban lazábbra vettük a hangulatot. Bombázni kezdtük Andrást érdekesebbnél érdekesebb kérdéseinkkel, amikkel kicsit jobban megismerhettük különleges életét. Kíváncsiak voltunk, hogy került András az ENSZ-be, ő pedig életútját nem rejtegetve előttünk, érdekes kalandjait tárta fel. Gyorsan kiderült számunkra, hogy tudatosan erre a pályára készült. Kíváncsiságunk az iránt sem lankadt, hogy mennyire veszik komolyan az ifjúságot az ENSZ-ben? A válasz nem kicsit lepett meg minket, hiszen András azt mondta, nem csak a közös képekért és a látszatért vannak jelen. Gyakran előfordul, hogy felszólalnak és kikérik véleményüket. Még rengeteg személyes élményét ismerhettük meg a jó hangulat és a sok nevetés közepette. 
     Köszönjük az élvezetes tanórát és a mélyenszántó beszélgetést tanárnőnknek és Andrásnak egyaránt. 

Írta: Bertók Ramóna és Gál Gyula, a 12/B tanulói 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése