2013. április 14., vasárnap

Rendhagyó történelem óra avagy Szombathely a dualizmus korában



Kedden, a hetedik órában Dr. Melega Miklós, a Vas megyei Levéltár igazgatóhelyettese,  főlevéltáros érdekes utazásra invitált minket a dualizmus korának Szombathelyére. A végzősöknek nagyon hasznos volt az előadás, hiszen a tavaszi nagy megmérettetésen tételcímként látják viszont a témát.
Sok szép diaképet láthattunk az akkori városról, melyet a Nyugat királynőjeként is emlegettek a kortársak. Megtudtuk, hogy Szombathely az öt legfejlettebb város között volt a dualizmuskori  Magyarországon.
Rengeteg építkezés folyt abban az időben. Kiemelkedő volt az úthálózat, villamoshálózat, valamint a csatornarendszer. Éhen Gyula polgármesteri tevékenysége alatt élte virágkorát a város. Népessége rohamosan nőtt, a korábbi évek ötszörösére. Az ipar meghatározó szerepet játszott a fellendülésben. Megépült a Pohl Emil és Fiai Gépgyár, a Mayer Gépgyár, a Szövőgyár, valamint megalakult a Takarékszövetkezet a Fő téren.
Az előadás érdekfeszítő és érthető volt, Melega Miklósnak sikerült lekötnie figyelmünket. Megmutatta, hogy méltán lehetünk büszkék városunk történelmére és múltjára,  felhívta figyelmünket arra is, hogy Szombathely jövője a mai fiatalság kezében van.
Gerencsér Enikő (12/B)

 Dr. Melega Miklós könyve, melynek címe: A modern város születése. Szombathely infrastrukturális fejlődése a dualizmus korában, könyvtárunkban megtalálható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése