2013. október 28., hétfő

Katonasuli 1.


Csütörtökön, okt. 24-én délután került sor a Katonasuli első programjára.
 Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész tartott előadást Afganisztánban végzett szolgálatáról. Afganisztánban kétszer 6 hónapot és egyszer 7 hónapot töltött. Hallottunk a háború okozta borzalmakról, arról, milyen nehézségeket okoz egy Európából érkezettnek alkalmazkodni egy teljesen más kultúrkörhöz, civilizációhoz.Kiemelte, milyen fontos a közösséghez tartozás - idegenben is-, mely erőt ad a nehézségek leküzdéséhez.
 Az alezredes úr beszélt a tábori lelkészi szolgálat kialakulásáról és megszüntetéséről (1950-ben), újjáalakulásáról a rendszerváltás után 1994-ben.
Számos érdeklődő hallgatta az izgalmas előadást. Az NLG-és diákok között a Kanizsai Dorottya gimnáziumból érkezett diákokat is láthattunk, mert a Katonasuli a két iskola közös projektje.Az előadások nyíltak, mindenkit szeretettel várnak a szervezők.
Az előadás végén igazgatónőnk, Gáspárné Zsolnai Zsuzsanna  az NLG emlék érmével köszönte meg Takács Tamás alezredes úrnak az előadást.


A fotókat és a beszámolót Németh Attila tanár úrnak köszönhetjük.

2013. október 27., vasárnap

2. Pályaorientációs Nap az NLG-ben

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/mi_legyek_ha_nagy_leszek


A második alkalommal megszervezett Pályaorientációs Nap is sikeres és hasznos volt. Nagy-nagy köszönet érte Dr. Balázsy Péter jogásznak és Dr. Szinetárné Márkus Teréz tanárnőnek. A fenti linken összefoglalót találtok a délelőttről, képekkel. A mi fotósunk Baráth Noémi (11/C) volt. Képei itt, ill.  a Királyi Képtár II.-ben láthatók. Az alábbiakban olvashatjátok a szekciók nevét és résztvevőit. Igazán imponáló a névsor. Ők mind-mind egykor NLG-sek voltak, akik szívügyüknek tekintik, hogy  a pályaválasztás nem könnyű döntésében tanácsokat adjanak és saját  életútjukkal példát mutassanak.

  MŰSZAKI SZEKCIÓ

Gáspár Péter építészmérnök, a Gáspár Mérnöki Iroda tulajdonosa

Molnár Miklós alpolgármester, a  Járműközpont alapítója 

Károly Balázs vegyészmérnök hallgató, Pannon Egyetem

GAZDASÁGI SZEKCIÓ

A Mathias Corvinus Collegium bemutatkozása

Barta Balázs közgazdász,  a PBN vezetője

Odonics Gábor a Helios Kft. gazdasági igazgatója

Kraft Dániel tanácsadó, Loxon

Szinetár Borbála egyetemi hallgató, Corvinus


 

TERMÉSZETTUDOMÁNYI SZEKCIÓ

Rozmán Gyula, az NLG nyugalmazott igazgatója

Dr. Németh István fizikus, NYME

SEK dékánhelyettese

Ari Mónika biológus, Vasivíz Zrt.

Czibók Attila biológus, ELTE TTK


 

JOGI SZEKCIÓ

Dr. Kövesdi Zoltán, a Közbeszerzési Döntőbizottság elnöke

Dr. Sebestyén Boglárka ügyvéd

Dr. Balázsy Péter jogász, Vas Megyei Kormányhivatal

Hargitai Bálint egyetemi hallgató, ELTE ÁJTK


 

ORVOSI SZEKCIÓ

Dr. Stánitz Éva, Megyei Tiszti Főorvos

Dr. Rozmán Beáta szemészorvos, Markusovszky Kórház

Dr. Mangliár Dóra fogorvos, MangliárDent

BÖLCSÉSZ SZEKCIÓ

Dr. Melega Miklós igazgatóhelyettes, Vas Megyei Levéltár

Barki Katalin könyvtárigazgató, NYME SEK

Boór Andrea egyetemi hallgató, ELTE BTK anglisztika

Fülöp Enikő egyetemi hallgató, ELTE BTK magyar szak

Sugár Viktória egyetemi hallgató, ELTE BTK magyar szak


SPORT SZEKCIÓ

Németh Zsolt, a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. vezetője

Váradi Kornél pályaedző, FALCO KC.

Remete Eszter pszichológus, ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar

Schreiner Ádám testnevelő-edző szakos hallgató, NYME SEK



  Beszámolónk nem lenne teljes, ha nem köszönnénk meg a a szekciókban moderátori szerepet felvállaló tanárok és diákok munkáját. Nekik is köszönhető volt, hogy gördülékeny, érdekes és főleg hasznos párbeszédek alakultak ki.

A műszaki szekcióban Barczi Péter tanár úr és Gergye Barnabás 12/C,

a gazdasági szekcióban Nagy Attila tanár úr és Kisőrsi Ádám 12/C,

a természettudományosban  Antalovits Dániel tanár úr és Gyöngyössy Pál 12/A,

a jogi szekcióban   Nagy Attila tanár úr,

a bölcsész szekcióban Hargitai Helga tanárnő és Horváth Kinga 11/A,

az orvosi szekcióban Antalovits Dániel tanár úr és Hargitai Emma 11/C,

és a sport szekcióban Hargitai Helga tanárnő és Gyurátz Réka 11/D  

voltak az iskola részéről a   moderátorok. 

2013. október 25., péntek

Szabina tervei


 


Interjú Hábetler Szabinával (10/C), az NLG új DÖK-elnökével

-Vágjunk a közepébe. Mik a terveid? Milyen új programokkal gazdagítanád az NLG  diákjainak szürkének nem mondható hétköznapjait?
- A választáson a csapatommal rengeteg új ötlettel indultunk.Ebből már számosat az választás utáni héten elkezdtünk konkréten is megtervezni. A legfontosabb célunk a szombathelyi médiában támogatókat keresni. A Nyugat.hu-val már felvettük a kapcsolatot és tárgyalunk a további együttműködésről. A halloszombathely.blogspot.hu egyik főszerkesztőjeként biztosíthatom, hogy iskolánk fontosabb eseményei itt is megjelennek.
Az első programunk a "Töklámpás parti" lenne, november folyamán.. A program az iskolában kezdődne délelőtt az óraközi  szünetekben. A folyosón standokat állítanánk fel, ahol mindenféle érdekes és mulatságos feladatot lehet megoldani. A napot pedig egy hivatalos after-party zárná (tanári felügyelettel) egy arra alkalmas szórakozóhelyen, ezt még nem fixáltuk le.
Februárban megrendezzük a "Szeretet napját", Valentin-nap környékén.Itt kiemelt szerepet kapna a sulirádió, amely egész nap romantikus dalokat közvetítene.
Újra életre szeretnénk kelteni a nemzetközi cserediák programot, de kezdetben csak határmenti iskolákban gondolkodunk. Ebben a projektben  mindenképpen számítunk tanáraink és volt diáktársaink segítségére.
-A többi hagyományos Dök-rendezvény változatlanul megmaradna?
-Igen. A hagyományokat semmiképp sem szeretnénk elhagyni, maximum kicsit átalakítani. Az NLG-ben különösen fontosak a hagyományok, és szerintem sokan ezért is választják ezt az iskolát- engem is beleértve. Célunk, hogy új hagyományokat is teremtsünk, pl. ld. fent Töklámpás parti. Az idei, tavaszi DÖK-Diáknapot, már tervezzük, de a gond, hogy ebben az időben folynak az írásbeli érettségik, ezért ezt a programot ki kell vinni az iskola területéről. Bárhol is lesz a helyszín, új feladatokkal és sztárvendégekkel szertnénk színesíteni a napot.
Úgy érzem, hogy a választás után egy héttel, még több konkrétummal nem tudok szolgálni.
- Mire marad időd a tanulás, a diákmozgalmi munka és a blogszerkesztés mellett?
-Mindig is szerettem több dolgot egyszerre csinálni, főleg ha ezekben örömöt és sikert találtam. Igyekszem elegendő időt tölteni a családommal és a barátaimmal. A sport nagyon  fontos  az életemben, bár a számos elfoglaltságom miatt nem egyesületi színekben sportolok, hanem mindennap próbálok mozogni. Konkrétan,: futok vagy  uszodába vagy edzőterembe járok.
-Olvasás?
-Általános iskolás koromban rengeteget olvastam. Sajnos erre ma már kevesebb időm maradt. Gyerekkorom kedvenc könyve az "Édes mostoha" volt, amit a mai napig szívesen olvasok újra. A legutolsó könyv amit elolvastam a "Da Vinci Kód" volt. Bár a film inspirációja alapján ragadtam könyvet, de rá kellett jönnöm, hogy a történet sokkal élvezetesebb könyvben leírva.
-Köszönöm a beszélgetést, az őszi szünetre kellemes pihenést kívánok.
Blogajánló:
halloszombathely.blogspot.hu

2013. október 24., csütörtök

Weöres Sándor életműve az NLG könyvtárában


Kedd délután bensőséges ünnepség keretén belül iskolánk könyvtára megkapta a 13 kötetes Weöres Sándor életművet. A centenáriumi év kapcsán a Helikon Könyvkiadó gondozásában jelentek meg az igényes kivitelű kötetek.  A projekt gondozója a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatokért  Felelős Államtitkársága. Nekik köszönhetően az ország húsz középiskolájába jutottak el e könyvek. A mi iskolánk miért lett kiválasztva? Weöres Sándor 1924-ben iratkozott be a szombathelyi Faludi Ferenc Gimnáziumba, és ez az intézmény az NLG jogelődje.
A könyveket Harangozó Bertalan kormánymegbízott adta  át iskolánk igazgatónőjének, Gáspárné Zsolnai Zsuzsannának. Az ünnepségen itt volt Fodor István tankerületi igazgató, aki  személyes kötődéséről szólt;  feleségének anyai nagyszülei,  a Pável-család szoros barátságot ápolt a költővel.

Az eseményről a helyi sajtó is beszámolt. Katt az alábbi linkre:
http://vaol.hu/szombathely/megkaptak-weores-sandor-teljes-hagyatekat-1575051
(Apró helyreigazítás: életművet és nem  hagyatékot kaptunk, 13 és nem 12 kötetben.)

Azt hiszem, Weöres Sándor, az első magyar költők között van, akit még egészen apró gyermekkorunkban megismerünk. A 'Bóbita' és a 'Galagonya' ; fiaim és én is imádtuk ezeket a dallamos, ritmusos verseket. De a teljes életmű nem is gondolnátok milyen gazdag!  Fedezzétek fel!

2013. október 23., szerda

1956



Jobbágy Károly
Mondják a himnuszt énekelték...
Mondják a himnuszt énekelték,
úgy indultak a puskatűznek
s a könnygáz, meg a tűzzel telt ég
sem riasztotta vissza őket.

Csorgott a könnyük, talán sírtak,
Csorgott a vérük, - belehaltak
Diákok voltak s ők csinálták
a dicsőséges forradalmat.


A délelőtti városi ünnepségen, a Március 15. téren, iskolánk tanulói az ünnephez méltó, szép műsort adtak elő. Felkészítő tanáruk Nagy Attila tanár úr volt. Köszönjük.

2013. október 22., kedd

Vers(z)engő pályázat NLG-és diákoknak


 "A versbe öltöztetett szó részben már maga is muzsika."
                                                          /Csajkovszkij/
2014. április 11-én, a magyar költészet napjára ünnepi műsorral készülünk. Ehhez kapcsolódóan a Gazdag Erzsi Irodalmi Alapítvány és a Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium tantestülete VERS(Z)ENGŐ pályázatot ír ki a Szerelem jegyében.
Pályázni lehet megzenésített verssel, amelynek szövege származhat:
-        klasszikus magyar költőtől,
-        kortárs költőtől, illetve lehet
-        saját szerzemény.
A pályaműveket bármilyen elektronikus adathordozón 2014. január 17-ig Hargitai Helga vagy Nagy Judit tanárnőknek kell leadni, akikhez bármely, a pályázattal kapcsolatos kérdéssel lehet fordulni.
I. díj        10 000 Ft
II. díj      5 000 Ft
III. díj     5 000 Ft
Különdíj (a legjobb Gazdag Erzsi vers megzenésítésért) 5000 Ft


További információ: www.verszengo.uw.hu

2013. október 21., hétfő

A beavatottak - A Tünet együttes beavató táncszínháza a Nagy Lajos Gimnáziumban

Vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'2013.10.15. - 20:30 | A beavatottak - A Tünet együttes beavató táncszínháza a Nagy Lajos Gimnáziumban
Mennyire ismerik a diákok a kortárs tánc és a kortárs színház fogalmát, jellemzőit? Mennyire kifinomult és fejlett a koncentrációjuk, térérzékelésük, kontaktusteremtési készségük és az önismeretük? Az absztrakt előadások befogadását, a velük szemben tanúsított nyitottságot volt hivatott erősíteni az a beavató óra, melyet a Nagy Lajos Gimnázium tanulói körében tartott a Tünet együttes. A diákok aktívak és kreatívak voltak, jól dekódolták Szász Dániel instrukcióit, s olykor meglepő és mulatságos helyzeteket teremtettek az önkifejezés - jelen esetben a tánc-, illetve mozdulatszínház - elemeivel. A társulat nemcsak beavató órát tartott a diákoknak, hanem a kortárs táncművészet iránt érdeklődőknek "Alibi' című zenés-táncos kihallgatását vasárnap, 19 órakor mutatja be a Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.




Az együttes középiskolai és felsőoktatásban tanuló diákok részére kialakított beavató programjának célja a kortárs művészetek, kiemelten a kortárs tánc megismertetése a tízes és húszas éveikben járó korosztállyal, interaktív és szórakoztató formában. A beavató foglalkozás keretében a társulat tagjai, valamint egy koordinátor egy-egy dupla óra keretén belül adott bepillantást a diákoknak a kortárs tánc alapvető kérdéseibe és munkamódszereibe.Az első, mozgásos óra egy sor gyakorlatot (térérzékeléssel, koncentrációval, kontaktusteremtéssel, önismerettel kapcsolatos improvizatív csoportfeladatokat) tartalmazott, melyeket a diákok a táncosokkal közösen sajátíthattak el, és ismerhettek meg.
A második, beszélgetős órában egy koordinátor, valamint a táncosok segítségével a mozgásos óra tapasztalatait és élményeit vitatták meg és gondolhatták tovább közösen. Az órán a fiatalok rövid áttekintést kaptak a kortárs tánc történetéről, alapgondolatairól, problematikájáról és módszereiről, illetve előadás-részletet néztek meg, melyet kötetlen beszélgetés formájában elemeztek.
További képeket erről a rendhagyó óráról a cikk galériájában találtok.
http://vaskarika.hu/galeria/kepek/3114/


Justitia házában


Osztályunk, a 11/A különleges programon vehetett részt
2013. október 2-án, szerdán. A Szombathelyi Járásbíróságon voltunk dr. Vígné Csordás Rita tanárnővel.
Először körbevezettek minket az épületben. Megmutatták a hajdani kivégzések helyszínét, néhány jelentős bíró festményét is szemügyre vehettük. Utána a siralomházat jártuk végig, mely ma bizonyíték-raktárként és hivatalos papírok megőrzésére szolgál.
A tárgyalótermek mellett elsétálva beültünk egy ittas vezető gyorsított eljárású tárgyalására, a vádlott azonban nem jelent meg, így a bíró úr tartott egy kis beszámolót a tárgyalások menetéről. Néhány ránk vonatkozó szabályt is megemlített. Felhívta például a figyelmünket arra, hogy az ittas vezetés biciklin is büntetendő.
Végül megnéztük a könyvtárat, és a nagyobb tárgyalót is, ahol Jáger Amália tanárnő édesapjának képét is láthattuk a falon.

Szecsődi Tímea 11/A

2013. október 16., szerda

Tini Galopp 2013.október 9.

2013. október 9-én került megrendezésre a Tini Galopp elnevezésű vetélkedő, amin 33 csapat- köztük iskolánk tanulói- vett részt.
 Ha jellemezni szeretném a legjobb kifejezés talán a nem mindennapi.
Végre egy nem padban ülős feladatlapot böngészős verseny.
A legszórakoztatóbb rész a városi volt, vicces versikék segítségével találtuk meg az állomásokat.
A feladatok nem voltak túl nehezek könnyen megoldotta őket egy általános iskolás is, tények tudása helyett inkább fantáziára és logikára volt szükség.
A több mint egy órás városi tekergőzés után az egyetemen 3 irodalmi totó várt minket.
Itt már szükségünk volt némi iskolai tudásra a Weöres Sándor életén és a Pál utcai fiúk történetén alapú feladatok megoldásához, de a Harry Potteres feladatlap témájának kiválasztásakor bizonyára a tinik ízlésére alapoztak.
 A szervezők előadásokkal is igyekeztek feldobni a hangulatot, a verseny kezdete előtt két egyetemista hallgató zenés irodalmi műsorát halhattuk , a feladatok befejeztével pedig egy, az emberi kapcsolatok kiépítéséről és ápolásáról szóló interaktív beszélgetésen vehettünk részt.
Összegezve a tapasztalataink nagyon jók, mindkét nlg-és csapat remekül teljesített a második és harmadik hely megszerzésével (kicsivel lecsúszva a dobogó legfelső fokáról).
 Reméljük legközelebb is hasonló jó élményekről számolnak be a résztvevők. Minden olyan diáknak ajánlom a részvételt, akik szívesen kilépnének a monoton mindennapokból.

Májer Alexandra 10/A

       GRATULÁLUNK!!!

A két csapat tagjai: (mindenki a 10/A-ból indult)

Big Lui Girls

Májer Alexandra
Némethy Zsófia
Pusztay Petra


Big Lui Boys

Bindics Norbert
Kiss Mátyás
Nagy Kristóf

A középiskolai kategória dobogósai:

I. Premontrei Szent Norbert Gimnázium 107 pont, 71 perc
II. NLG Lányok                                    107 pont, 75 perc
III. NLG Fiúk                                        101 pont

Ezt a könyvtári-irodalmi versenyt a Savaria Egyetemi Központ rendezi, ha jól emlékszem ez volt a negyedik alkalom. Általános iskola felső tagozatosai és a középiskolások 9-10. évfolyama vesz részt benne. Az irodalmi műsort - melyről Alexandra ír - Varga Richárd és Rozmán Kristóf  adták elő. Kristóf volt tanítványunk, (ld. 2013.jún.6. bejegyzésünket). Főként kortárs és XX. századi magyar költők verseiből állítják össze műsoraikat.





2013. október 14., hétfő

Katonasuli

szakkör indul az iskolában. Németh Attila és Boros András tanár urak várják az érdeklődőket. Az országban már számos oktatási intézményben folyik a Katonasuli program keretén belül honvédelmi oktatás, az idei tanévtől iskolánk is részt vesz benne.
Bővebben:
www.katonasuli.hu

2013. október 12., szombat

NLG Antológia

Mindig nagy öröm, ha volt tanítványunk küldi el munkáját. Balázstól már több alkalommal kaptunk. Leendő jogászok figyelmébe ajánlom.

Kedves Tanárnő!
Az alábbi linken már elektronikus formában is elérhető a Vasi Szemle 2013/4. száma, amelyben megtalálható az Árpád-kori Vas megyei hospesközösségek (Körmend és Vasvár) jogállásáról írt jogtörténeti-helytörténeti tanulmányom.

http://www.vasiszemle.t-online.hu
Üdvözlettel:
(László)Balázs


A nyáron jelent meg Sümegi Tamás - ő is többször szerepelt már blogunkban - új verseskötete, online.
Elérhetősége:

http://hu.scribd.com/doc/158411356/Sumegi-Tamas-Meg-egy-virag-a-sirra

Egy röpke költemény belőle:

Százrét útra innen

Menjünk százrét útra: tág a határ;
s az embert szüntelenül mérik, arám.
Élhetnénk szabadon, mint a madár
szükségben, bőségben és igazán.
 

Kiállítás / Ajánló

Varga Luca kiállítása


We don't need no education...!!







A könyvtárban november közepéig Varga Luca (11/B) képeit láthatjátok. Pénteken, osztályfőnöki óra keretén belül tartottuk  a kiállítás megnyitóját. Luca régóta rajzol, most főleg szén-, és színes krétarajzait láthatjuk. Szerintem nagyon érett stílusban alkot. Gyertek és nézzétek meg műveit.
 A rajz mellett  Luca másik nagy kedvence a zene. Akik a múlt heti a Mazsibulin voltunk hallhattuk, hogy debütált dobosként (szintén nagyon jól!!!) a Skicc nevű új formációban, melynek tagjait főleg iskolánk diákjai alkotják. (De ez már egy másik történet, amiről majd máskor írunk.)

DÖK-elnök választás






Pénteken a harmadik óra után gyűltünk össze a tornateremben (1.kép), hogy a 2013/14-es tanévre az iskolai diákönkormányzat új elnökét megválasszuk. Némethy Zsófia (10/A) (2.kép) volt a választás moderátora. Köszöntötte az egybegyűlteket, majd felkérte igazgatónőnket, Gáspárné Zsolnai Zsuzsannát, hogy az iskolavezetőség nevében értékelje a DÖK elmúlt évi munkáját. Majd a leköszönő  elnök Antall Zsófia(11/A) (4.kép) mondta el, hogy a diákönkormányzat mennyi jól sikerült  programot valósított meg és reményét fejezte ki, hogy az általuk bevezetett kezdeményezések a jövőben is folytatódnak. Itt és most mi is köszönetet mondunk  Neki  és az általa vezetett Diákönkormányzatnak. Ha belenéztek az elmúlt év bejegyzéseibe, Ti is láthatjátok/olvashatjátok, rengeteget dolgoztak  azért, hogy az élet az NLG-ben a tanuláson kívül színesebb, élvezetesebb és emlékezetesebb legyen - számotokra. Julika után a két elnökjelölt Hábetler Szabina (10/C) (5.kép) és Tancsics Zsófia (10/A) (6.kép) mondták el programjukat.
Ezen a választáson köszöntük meg Kovács Béláné tanárnőnek, hogy 10 éven keresztül szívvel-lélekkel segítette az NLG DÖK munkáját. Helyét Antalovits Dániel tanár úr veszi át, aki  Nagy Judit és Zsdrál Judit tanárnőkkel együtt fogja ezt a feladatot a jövőben ellátni. 
A szavazócédulák  összegyűjtése után órára siettünk és a szavazatszámláló bizottság megkezdte az összesítést. A következő szünetben megtudtuk az eredményt: az NLG DÖK-elnöke a 2013/14-es tanévben Hábetler Szabina. Gratulálunk és sok sikert kívánunk!
Fotók: Baráth Noémi (11/C)

2013. október 7., hétfő

Október 6. - Az aradi vértanúk napja






Az aradi vértanúk, Barabás Miklós litográfiáján:
Knezić Károly , Nagysándor József, Damjanich János, Aulich Lajos, Lahner György, Poeltenberg Ernő, Leiningen-Westerburg Károly, Török Ignác, Vécsey Károly, Kiss Ernő, Schweidel József, Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos

 Ugyanezen a napon végezték ki az első felelős magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajost, Pesten.
 


További aradi vértanúk

1849 augusztusa és 1850 februárja között Aradon még további három honvédtisztet végeztek ki: 1849. augusztus 22-én Ormai Norbert honvéd ezredest, a honvéd vadászezredek parancsnokát – őt szokás az első aradi vértanúnak is nevezni –, 1849. október 25-én Kazinczy Lajos honvéd ezredest, Kazinczy Ferenc fiát – őt szokás a tizenötödik aradi vértanúnak nevezni – és 1850. február 19-én Ludwig Hauk alezredest, Bem tábornok hadsegédét. Lenkey János honvéd vezérőrnagy szintén az aradi várbörtönben halt meg, őt azért nem végezték ki, mert a börtönben megtébolyodott. Szintén kivégezték cseh származású, németül beszélő, de a magyar hazáért harcoló báró Hruby Gyulát, aki az Ottrubay család tagja volt.
forrás: wikipédia


"Ti Félistenek a véres Kárpátokon!
Nők és gyerekek, munkások, katonák,
Aggok és ifjak, kik a halálsáncokon
Rohantok tűzőn és vason, vakon át:
Köszöntlek titeket hős Óriások!
Csodállak, tisztellek győztes Csodások!
- Könnyező szememben a dicsőség ragyog
S áldom Istenem, hogy: én is magyar vagyok!"

(Kerecsényi János: A magyar néphez, részlet)

Az iskolai megemlékezést Kissné Szabó Ágota tanárnőnek köszönhetjük. A fenti szép gondolatokat a műsor zárásaként hallhattuk.
 

2013. október 6., vasárnap

AVUS = Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület

Interjú Juhász Mátéval (10/D) a vízilabdáról, győzelmekről és vereségekről, terveiről és kedvenc olvasmányairól

-Miért éppen a vízilabdát választottad?
- Mivel nagyon szeretek úszni és imádom a labdajátékokat, a vízilabdánál pedig a kettő együtt van.
- Mióta?
- Rendszeresen nyolc éve. ( 7évesen!!!) A Gotthard Jenő Általános Iskolában sportosztályba jártam, mindennap úsztunk.
- Edzések mennyisége?
- Heti nyolc alkalommal. ( !!!!!!) Mindennap este fél héttől fél tízig + hétfőn-kedden-csütörtökön reggel is, fél nyolctól kilencig.
- Eredményeid?
- Háromszor megnyertük a Diákolimpiát, ami országos verseny. Sajnos a nemzetközi versenyek ebben a korosztályban nagyon ritkák. De végre ebben az évben nemzetközi megmérettetésen is jól szerepeltünk.. Negyedik helyezést értünk el Andorrában, a szeptember 5-10-ig tartó 16 csapatos tornán. A miénk volt a serdülő korosztály, a 98-99-ben születettek. Gyermek csapatunk -2000-2001-es születés- pedig az első helyen végzett. A 2001-ben alakult AVUS-nak ezenkívül is vannak szép eredményei: pl. tavaly a HABA WABA ( magánkezdeményezés, egy gazdag, a vízilabdát imádó olasz úr szponzorálja) tornán 64 csapat közül a harmadik helyet szerezte meg a fenti gyermekcsapat.
-Edzőitek?
- Hat vízilabda edző is foglalkozik velünk, ezen kívül vannak további edzőink, gimnasztika és úszó edzők.
- Kicsit bővebben az andorrai versenyről.
- A csoportmeccseken  két spanyol és egy olasz csapattal mérkőztünk meg.  A negyeddöntőben és az elődöntőben is spanyol ellenfelünk volt.Veretlenségi sorozatunkat az elődöntőben veszítettük el, majd -sajnos- a bronzmeccset is elbuktuk,  így "jött össze" a negyedik hely, egy görög és két spanyol csapat mögött.
-Az idén a  junior vízilabda VB Szombathelyen volt.
- Augusztus 12-18-ig  zajlottak a versenyek a szombathelyi tófürdőn. Az edzések az uszodában voltak. A Magyar Vízilabda Szövetség szerette volna, ha Magyarország rendezné meg ezt a versenyt,  az AVUS  erre benyújtotta pályázatát és nyert. 32 csapat  érkezett. A legtávolabbról Japánból és az Egyesült Államokból. Nagyon jó volt a szervezés, az AVUS és a Pannon Sport mindent megtett a versenyért. A városnak mindenképpen megtiszteltetés, hogy megkapta a verseny rendezési jogát.
-Várható-e, hogy a közeljövőben az uszodát korszerűsítik?
- Én úgy tudom, egy külön fedett medence lesz az uszoda mögött, amit csak az AVUS fog használni. Hogy a régi épületet is korszerűsítik-e, azt nem tudom.
- Terveid,  a közeljövő kihívásai?
- Szeretnék továbbra is korosztályos válogatott maradni és versenyezni a 2015-ben rendezendő ifjúsági VB-én, amit még nem tudjuk, hol rendeznek meg.És természetesen szeretnék további sikereket a klubommal elérni.
- Szeretsz-e olvasni, tudnál-e nekünk valami jó olvasnivalót ajánlani?
- Igen, szeretek olvasni, bár sűrű elfoglaltságom miatt kevés idő jut rá. Leginkább történelmi magazinokat olvasok, kedvencem a History, könyvben pedig ajánlanám Scherlock Holmes kalandjait.
-Köszönöm a beszélgetést, további sikereket kívánunk  a medencében és az iskolapadban.

Az egyesületről bővebben: www.aligator.hu

2013. október 5., szombat

Mazsolanap 2013.október 04.

http://www.nyugat.hu/tartalom/galeria/gal20131005150457


Az idén rendhagyó módon egy egész napot kaptak az NLG "mazsolái". A délelőtt a nárai sportpályán telt, az estébe hajló délután pedig az iskolai tornacsarnokban folytatódott. Szőnye Alexandra (11/A) ígért hosszabb beszámolót a napról. A náraiban készült képek Vági Rékának (11/A) köszönhetően a Királyi Képtárban megtekinthetők,  az estről Bonyhádi Zoltán (volt diákunk) fotóit ajánlom a fenti címen. Itt és most csak annyit, hogy  le a kalappal a 11/A osztály előtt a mintaszerű szervezésért.

A szokásostól eltérően a Nagy Lajos Gimnázium idén a mazsitúrával egy napon tartotta a kilencedikes mazsolák avatását. 2013. október 4-én, pénteken buszokkal Náraiba utaztunk, ahol a délelőtti programok helyszínéül egy focipálya szolgált. Kezdésnek a pálya körül felvonulva a kötelezően betanult dalokat kellett elénekelni (egy úttörő-, egy mulatós-, és egy népdal), miután pedig az osztályok felsorakoztak, kezdetét vették a feladatok. Például a számháború rendhagyó módon házak között, kevés fával ellátott területen zajlott. Közben  amíg a fiúk fociztak, néhányan adott alapanyagokból szendvicseket készítettek. Az utolsó délelőtti feladat egy hosszabb sorverseny volt, amit a hagyományos fogadalomtétel követett, melynek  szöveget minden mazsolának fél térdre ereszkedve - jobb kéz a szíven, bal kéz a társ vállán - kellett elmondani.
Késő délután végre elkezdődött az avató. A gólyák az öltözők előtt hangolódtak, buzdították egymást, mialatt a nézők szépen lassan gyülekeztek a tornateremben. Elsőként minden osztály elénekelte az osztályhimnuszát és bemutatta zászlaját. A műsorok osztályok szerint következtek, témaként különböző évtizedekre jellemző stílusokat feldolgozva. Az A osztály a 60-as évek Budapestjét kapta, a Made In Hungaria ihlette műsorukat nagyon élvezte a közönség. A B-sek a 70-es évek New York-ját idézték fel. A Hairt felhasználva még Szinetárné tanárnőt is megtáncoltatták az asztalon. A C-sek pedig időutazást tettek a 80-as évek Stockholmjába és az ABBA-őrületbe. Végül, de nem utolsó sorban a sporttagozatos osztály napjainkat mutatta be Selena Gomez és Justin Bieber felhasználásával. Németh Attila tanár úr kecses mozdulatai láttán mindenki nevetésben tört ki.
A műsorok után jöttek a feladatok: például meg kellett sütni egy tojást fél óra alatt, másik külsős feladatként pedig a tizenöt perc alatt legtöbb járókelővel lefényképezkedett osztály kapta a maximum pontot. Valakinek ki kellett raknia az osztálynévsort betűtésztából, valamint a karaoke sem maradt el. Az eredményhirdetés előtt a Skicc zenekar szórakoztatta a közönséget, majd pedig bejelentették, hogy rendhagyó helyzet állt elő a pontok alapján: a C és a D osztály holtversenyben végzett az élen, így egy utolsó megmérettetéssel dől el, ki nyeri az idei Mazsibulit. Szoros harc folyt. A székfoglalóhoz hasonló feladat során Hargitai tanárnőnek az igazságosság kedvéért háttal kellett vezényelnie.Végül a D osztály teljesített jobban.
Végső sorrend: I. a  9/D, II. a 9/C, III. a 9/A, IV. a 9/B.
Szőnye Alexandra 11/A

Pályázati felhívás 2.



NLG MATRICA

tervező PÁLYÁZAT

Tervezz matricát a képzési vásárra

 

- Kézzel rajzolt vagy géppel készített pályaművel jelentkezhetsz.
A matrica téglalap alakú legyen,
méretei 7 cm x 5 cm.
- Jelenjen meg rajta az NLG felirat valamilyen módon.
- Szerepeljen rajta a honlapunk címe.
- A legjobb pályaművet 1000 db-os példányszámban sokszorosítjuk.
A pályamunká(i)dat digitálisan és papíron 2013.október 18-án 14 óráig adhatod le Pataki Ágnes tanárnőnek.
A díjazott alkotás az iskola tulajdonába kerül.

Fődíj:
5000 Ft-os könyvutalvány

A fenti aranyos kis  "osztálymatricákat" a 2012/13-as tanévben/tanévre Márkus Flóra (tavaly 12/C osztályos) diákunk tervezte.