2013. február 25., hétfő

NLG bál 2013.február 22.





 A bál programja a következő volt :
- 19.00 a 11/B osztály nyitótánca
- ezt követte Németh Endre (11/B) és partnere Elekes Helga versenytáncosok latin formációs bemutatója
- vacsora (A,B és C menük közül lehetett előzetesen választani)
- a Stella énekegyüttes műsora
- akrobatikus rock & roll
- a Lyukaskő-díj kiosztása
- a Tohu-Bohu együttes közel egy órás koncertje
- bálkirály és bálkirálynő választás:  a szavazatok alapján az idei bál királynője Polgár Szidónia Anna(11/B), királya Papp Máté(11/C)
- 11.00 tombola
- majd DJ Andor szolgáltatta a zenét a bál végéig
 Az NLG Királyi Képtárban megtekinthetők a képek, melyeket Baráth Noémi és Varga Boglárka (10/C) készítettek. 
Le a kalappal a szervező osztály - 11/B- előtt. Elegáns, igényes és jó hangulatú estét köszönhetünk nekik. Köszönjük!!!!

Febráur 25.


A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja (szokásos említése: A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja) megtartását a Magyar Országgyűlés 2000.június 13-án elfogadott 58/2000. (VI. 16.) sz. határozata rendelte el. Ennek értelmében a középfokú oktatási intézményekben minden év február 25-én tartják a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapját, annak emlékére, hogy Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát 1947-ben-ben ezen a napon jogellenesen letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták.
forrás: wikipédia

2013. február 22., péntek

Az NLG-ben járt a Vas megyei Numizmatikai Egyesület


 
Bár az ember naponta tart kezében pénzt, kevésszer fordul elő, hogy elgondolkodik az eredetén, vagy valódiságán. Nekünk megadatott, hogy egy tanóra keretein belül minél többet tudjunk meg ezekről a papír és fémdarabokról.
Honnan származik a forint? Miért éppen forintnak hívják? Honnan tudhatjuk, hogy a kezünkben tartott pénz valódi? Ezekre a kérdéseinkre kaptunk választ a február 8-án iskolánkba látogató Vas megyei Numizmatikai Egyesület tagjaitól.
Pénteken a 6. órában a 9/C osztálynak különleges előadásban volt részük. Nem tudtuk miről van szó csak azt, hogy a díszterembe kell mennünk becsengetés után. Ahogy beléptünk az ajtón - tollal és papírral- felszerelkezve, megláttuk az asztalokra kiterített rengeteg pénzérmét és bankjegyet. Amikor mindenki helyet foglalt megtudtuk, hogy a három úriember a teremben a Vas megyei Numizmatika Egyesület tagja. És a pénz történetéről, származásáról fognak nekünk mesélni, sőt a pénz valódiságáról/ hamisságáról is megtudunk egyet, s mást.
Először arról hallottunk, hogyan ismerjünk fel egy hamis pénzt. Megnézhettük valódi bankjegyeken az összes úgynevezett védelmi vonalat, és  ezeket összehasonlíthattuk egy-egy hamis bankjeggyel.
Megtudhattuk, hogyan vált a forint  Magyarország fizető eszközévé,  mely uralkodók verettek saját arcmásukkal ellátott pénzérméket, mikortól vannak forgalomban bankjegyek, és  miért épp forint a magyar pénz neve. Saját kezünkbe foghattunk több száz éves pénzérméket, sőt egy olyan érmét is megnézhettünk, amelyen más bolygók, naprendszerek gondolkodni képes élőlényeinek szeretne az emberiség üzenni. Ezen az érmén bináris írásmóddal olvasható a szöveg, így más kommunikációs módot használó élőlények is megérthetik. Végezetül, hogy leteszteljék mennyire figyeltünk egy kérdőívet kellett kitöltenünk, melyen az addig elhangzottakból kérdeztek  minket. Hogy valami izgalom is legyen a dologban a helyesen megoldók között 5 ajándékcsomagot sorsoltak ki, amely régi pénzérméket tartalmazott. Sajnos nem volt egyszerű megnyerni ezt a csomagot, mert meglepetésemre úgy tűnik mindenkit érdekelt a téma és odafigyelt, mert alig egy-kettő rosszul kitöltött kérdőív született.
Az  előadók nem távoztak üres kézzel az NLG- ből, emlékbe kaptak egy-egy Nagy Lajosos kitűzőt.
És  mi sem távoztunk üres kézzel az biztos! Ötünk zsebében ott lapult az évszázadok emlékeit őrző érmékkel teli zacskó, de tudásban mindannyian  gazdagabbak lettünk. Azt hiszem nem én vagyok az egyetlen, aki az előadás óta - ha pénz kerül a kezembe- néha önkéntelenül is a fény felé fordítom a bankjegyet, hogy megbizonyosodjak róla, a kezemben tartott pénz valódi. 
Nagy Ida 9/C





2013. február 19., kedd

Bővült a Blog! - NLG Királyi Képtár II.


Technikai-informatikai okok miatt kissé lemaradtunk a képek közlésében, de ez már a múlté! Hosszadalmas, ám mégis eredményes csapatmunka után végre elérhető Iskolánk II. Királyi Képtára, melyben megtalálhatók többek közt a Mikulás, a Karácsnyi készülődés, a Máltai Szeretetszolgálat gyűjtése valamint a Szalagavató ünnepély képei is
Az új fotók linkjét a régi képtár alatt találjátok.

Varga Boglárka

Saci képei



(Hivatalosan) pénteken, február 15-én nyílt meg a könyvtárban Beretzky Sarolta (10/B) képeiből egy kis kamarakiállítás, melyre az egész osztály (10/B) eljött. A képek február és március hónapban lesznek megtekinthetők. Saci autodidakta módon tanult ill. tanul, többféle technikát használ, de a fekete-fehér grafikák vannak túlsúlyban. Portrék, tájképek, csendéletek váltakoznak. Ajánlom figyelmetekbe.




2013. február 17., vasárnap

Sítábor 2013.




2013. február 3-8-ig  ismét megrendezésre került iskolánk népszerű tábora a sítábor.
Az idén is  Szabó Péter és Takács Zsolt tanár  urak kísérték a diákokat  A tábort már hetek óta izgatottan váró tanulókkal és az öregdiákokkal február 3-án vasárnap 11 óra körül indult el a két busz.  Két megálló és röpke 6 óra elteltével már meg is érkeztek a panzióba. A tanulókat meleg vacsora várták a szálláson, amit egy rövid balesetvédelmi tájékoztató követett. Másnap reggel mindenki lelkesen sietett a sípályákra, melyeket minden nap egy 2-3 perces buszozással közelítettek meg. A felsőbbéves tanulók számára ismerős volt a síterep, hiszen már több éve Zell Am See varázslatos sípályái adnak otthont az NLG sítáborának. Kell is idő a körülbelül 50 km-nyi síterep besíeléséhez, amit tudásukhoz mérten kik lassabban, kik aktívabban, kik pedig őrült tempóban tettek meg. A kezdőknek sem kellett aggódniuk, hiszen az első 3 napon profi síoktató foglalkozott velük és vezette be őket a síelés rejtelmeibe. Sokak számára talán a 3. nap nyújtotta a legnagyobb újdonságot.Szerdán egy kicsit hosszabb reggeli buszozás árán a diákoknak lehetőségük nyílt Caprun gleccserén síelniük. A gleccser fagyos időjárását a 3000 méteres magasságban való síelés izgalma és a csodálatos látvány kárpótolta. Az utolsó napon, pénteken a tanulók addigra megszokott napi rutinja megváltozott. A szobák átadása miatt később mentek ki a sípályára, s a hazaút hosszúsága miatt korábban is fejezték be a síelést a szokottnál.  Ám ez a megrövidült nap a szép időjárásával remek lehetőséget adott egy utolsó feledhetetlen síelésre, amivel a diákok meg tudták koronázni ezt az igen csak jól sikerült sítábort. Február 8-án este kb. 9 órakor érkezett haza a két busz Szombathelyre a sítábor izgalmaiban megfáradt diákokkal. Mindenki épségben hazaért.
 Akik elutaztak Zell Am See-ba feledhetetlen hetet tölthettek el remek társaságban, s minden bizonnyal nem bánták meg, hogy kipróbálták vagy az idén is újra választották a Nagy Lajos sítáborát. 
Varga Bence 11/B 
 Fotók: Lengyel Liza 10/B

Az idén 18 . alkalommal mentek  síelni iskolánk diákjai! Nagy-nagy köszönet érte Szabó Péter és Takács Zsolt tanár uraknak.








Kedves Ági Néni!
A sítáboros cikkhez küldöm kiegészítésként a rádió hagyományosnak számító összeállítását:
Üdvözlettel:
(Gyimesi) Andris

2013. február 14., csütörtök

Öko-nap az NLG-ben!



A már hagyománynak tekinthető rendezvényt tegnap már a harmadik alkalommal szervezte meg iskolánkban a Borostyán Környezetvédelmi Oktatóközpont.
 Kilencedikeseink ebben az évben is lelkesen gyűjtötték az újrahasznosítható hulladékokat, készülődtek az eseményre, melyen kitűnően helyt álltak.
Az Egyesület egy rövid ismertető keretében igyekezett felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, közben bemutatni munkásságukat, amely egy un. Ifjúsági Irodát is magában foglal. Önkéntesek járnak iskoláról iskolára, segítve a fiatalokat, hogy a természetvédelem igazi értékét baráti társaságban, interaktívan találják meg.
A feladatok – még hamvazószerdán is – farsangi hangulatban folytak, fő témájuk a szelektív hulladékgyűjtés volt. Az osztályoknak a legkülönfélébb hulladékokból kellett egy igazi, farsangi „ebédet” összeállítaniuk, melyet a zsűri keményen pontozott. De nem csak kézügyességüket kellett megmutatniuk. Tennivalóik közt több kérdőív is szerepelt, melyek jó időre lefoglalták a versenyzőket. Ezek után persze a sportfeladatok sem maradhattak ki a programból.
Ötórányi versengés után végül is a következő sorrend alakult ki:
I. 9/B; II. 9/A; III. 9/C; 4. 9/D.
A győzteseknek ezúton is gratulálunk!


 A beszámolót írta: Varga Boglárka 10/C
Fotók: Baráth Noémi és Varga Boglárka 10/C

Királyválasztás az NLG-ben 2013. február 11-én


A Nagy Lajos Gimnázium 10/A osztálya tegnap, történelem óra keretében eljátszotta az Árpád-kori koronázások menetét.
A helyszín az osztályterem volt, amit átrendeztek  a diákok.
Készült Szent Korona, Jogar és Országalma is, mind a tanulók keze által.
Néhány lelkes lány finom süteményeket sütött, hogy a koronázás utáni lakomán legyen mit ennie a nemességnek, akiket az osztály és  Dr. Vigné Csordás Rita  tanárnő képviselt.





A cikket írta Szecsődi Tímea 10/A.  Az eseményről az alábbi linken is olvashattok:
Fotókat készítette: Szőnye Alexandra 10/A, Baráth Noémi  és Varga Boglárka 10/C osztályos tanulók.
Nézzétek meg még: diakok.szombathely.hu


2013. február 7., csütörtök

Fekete Ernő öregdiákként a Nagy Lajos Gimnáziumban

Szombathely - Jó energiák áramoltak a Nagy Lajos Gimnázium estjén, ahol a „híres öregdiák”, Fekete Ernő színművész volt a várva várt és örömmel fogadott vendég.
Fekete Ernő Jászai-díjas érdemes művész régóta a budapesti Katona József Színház vezetőszínésze, rengeteget játszik. Ezekben a napokban A mennyekbe vágtató prolibusz címmel három éve bemutatott Weöres Sándor-estjével vendégeskedik a Weöres Sándor Színházban, és kedden két előadás után jó alkalom kínálkozott arra, hogy szelíden derűs tiszteletét tegye egykori iskolájában, a Nagy Lajos Gimnáziumban. Illetve ez az épület már nem az az épület, de soroljuk most az egyszer ezt az „átváltozást" is a színészekre és Weöres Sándor költészetére egyaránt oly jellemző metamorfózisok körébe, miközben a lényeg talán nem változik.
Fekete Ernő öregdiákként a Nagy Lajos Gimnáziumban. Fotó: Szendi Péter
Az esten egyrészt tanárok és gimnazisták, másrészt a Nagy Lajos Gimnázium Öregdiák Egyesület képviselői köszöntötték igazi kíváncsisággal, örömmel és büszkeséggel az 1990-ben érettségizett öregdiákot, aki az egykori iskolatárs, ma az NLG magyartanára, Hargitai Helga hívószavai nyomán (a hajdani megnyert Ki mit tud?-tól Sipos Csilla tanárnőig, aki osztályfőnökként támogatta tanítványa kreatív kezdeményezéseit) indult el az emlékezet ösvényein, ahol minden útjelző arról ad hírt, hogy jó volt itt diáknak lenni. És persze ezen az estén is mindenki Tibornak szólította Fekete Ernőt (a neve már foglalt volt a szakmában, ezért kellett változtatnia), elvégre – mint mondta – a hétköznapokban Tibornak hívja őt mindenki, aki ismeri és szereti. Különben pedig „az ég-sapkájú ember" képében érkezett: a kék kötött sapka a Weöres Sándor-esten is játszik. Persze kiderült, hogy ez nem „az", viszont ugyanolyan: premierajándék. És a titkos szándék szerint az esten el nem hangzó Weöres Sándor-versre utal, ahogy más versekre is – néhány más apró jel és kellék.
Balázsy Péter, az egyesület elnöke az NLG jelével látta el a vendéget: jelvénytűzés az öregdiáktól – az öregdiáknak.
Ölbei Lívia

Forrás: vaol. hu  2013. február 7.


2  apró kiegészítés a cikkhez:  
1)Balázsy Péter az NLG Öregdiák Egyesület titkára.
2)  a fenti képen Rozmán Gyula az NLG Öregdiák Egyesület elnöke,  a Nagy Lajos Gimnázium volt igazgatója tűzi fel az NLG-és jelvényt Fekete Ernő öregdiáknak.

(Számukra) Nem nehéz a matematika


2013. január 28-án délután került sor a Bolyai Megyei Matematika Verseny eredményhirdető ünnepségére. A Nagy Lajos Gimnázium diákjai - a korábbi évekhez hasonlóan - idén is szép sikereket értek el.
A 9. évfolyamon - matematikát emelt óraszámban tanulók közül - I. helyezett lett Pukler Márton (9.C); II. helyezett Koltai Kadosa (9.C). Felkészítő tanáruk Barczi Péter.
A 10. évfolyamon, emelt óraszámú kategóriában I. helyezést ért el Tóth Mátyás; IV. helyezést Márkus Krisztián. Mindketten a 10. C osztály tanulói, tanáruk Bukitsné Derhán Ilona.
A 12. évfolyam alap óraszámú tanulói között I. helyezett Hanna Dániel (tanára Simonné Baranyai Zsuzsanna), az emelt óraszámú kategóriában pedig II. helyezett Márkus Flóra lett (tanára Barczi Péter).

A helyezetteknek és tanáraiknak gratulálunk!!!


A beszámolót Bukitsné Derhán Ilona tanárnő, a képet Simonné Baranyai Zsuzsanna tanárnő küldte blogunknak.

2013. február 2., szombat

II. ÖREGDIÁK EST

A Nagy Lajos Gimnázium Öregdiák Egyesület következő vendége a Szombathelyen vendégszereplő Fekete Ernő, az 1990-es évfolyam öregdiákja. A Jászai Mari-díjas érdemes művésszel Weöres Sándorról, színházról, a gimnáziumi emlékekről beszélgetünk kedden, 2013. február 5-én 19 órától, helyszín ezúttal is a gimnázium Díszterme. A rendezvény nyitott, minden érdeklődőt szeretettel várunk.

NLG Szalagavató Bál 2012 január 31.

http://www.nyugat.hu/tartalom/galeria/gal20130201091750

http://www.frisss.hu/kepgaleriak/nlg-szalagavato

+ Dedivideó: KÖSZÖNJÜK!!!!
https://www.youtube.com/watch?v=PPF5gSBR1dU&list=UUMFQZeRXpdi94rzFiPj18WA&index=1

Tudom, hogy nem versenyezhetek szóban,  pontosabban írásban  mindazzal a rengeteg jó képpel, ami a csütörtöki Szalagavatóról készült - nem is akarok-  de néhány gondolatot szeretnék hozzáfűzni a látottakhoz.
Szerintem eddig minden évben leírtam -és most is- hogy számomra ez a legjobb iskolai rendezvény. Az idén  már a 24. (!!!!) alkalommal  gyönyörködtem a végzősök műsorában. Hol is voltak ők ezelőtt 24 évvel?
Szellemes és látványos showműsorokat láthattunk mindegyik  osztálytól. Sokat készültek, minden apró részletre nagyon odafigyeltek. Profi kis produkciók voltak. Nekem meg közben az járt az eszemben, hogy négy évvel ezelőtt, mint lelkes mazsolák hogyan  gyürkőztek neki  a Mazsibuli néha agyament feladatainak, bizonyítván, méltók ők arra, hogy az NLG-be járjanak. Most pedig hamarosan elmennek. Szerintem rövid ez a négy év...
Az idei Szalagavatón a város nevében Lendvai Ferenc képviselő és mint a 12/C-be járó Lendvai Réka édesapja mondott búcsúzó de egyben biztató szavakat. Igazgatónőnk, Gáspárné Zsolnai Zsuzsanna beszédében felidézte a négy végzős osztály gimnáziumi éveinek számos felejthetetlen pillanatát.
A szalagtűzés fegyelmezetten történt.  A hivatalos fotósokon kívül,  lelkes amatőrök nem lepték el a parkettet, hogy  a bál legszebb és legnemesebb pillanatait élvezhetetlenné tegyék.  Ez igen jó ötlet volt a szervezőktől.
És amit, még igazán szeretek : a  bál "hivatalos" része után a frissen készült képeket  a ruhatárok pultjain :   ámulni és bámulni a fess és "szalagos" fiatal urakat és hölgyeket.