2012. június 29., péntek

Évzáró - Pedálbuli 2012. június 22.



Azt hiszem, hogy a legnépszerűbb iskolai esemény az évzáró, mert itt hangzik el az a régóta várt mondat, melyet  Igazgatónőnk jelent  be, hogy: "Ezennel a 2011/12-es tanévet bezárom".
A tanévzáró ünnepély és az azt követő Pedálbuli a tanév eredményeket összegző alkalma is egyben. Igazán büszkék lehetünk arra, hogy még soha ennyi jutalmat nem adtunk át azoknak az "enelgéseknek", akik a tanulmányi, kulturális és sportversenyeken tovább öregbítették iskolánk hírnevét. Nevüket az alábbiakban olvashatjátok. Köszönettel tartozunk nekik, és további szép eredményeket kívánunk. Még egy apró gondolat. Szívemet külön örömmel tölti el, hogy a sporttagozat diákjai mennyi szép versenyeredményt értek el, és talán ez is jelzi, hogy a beilleszkedés viszonylag zökkenőmentes volt, és sikeres "vegyes csapatok" jöttek létre velük.





A díjazott tanulók:

5000 Ft-os könyvutalvány + 2 db ajándékutalvány a Holdfényliget kalandparkba

1.      Gyimesi András (11. A) „Szép magyar beszéd”versenyen és az „Édes anyanyelvünk” országos nyelvhasználati versenyen a megyei forduló 1. helyezettjeként az országos döntőbe jutott. Az Országos Diákolimpia döntőjében gyorsasági görkorcsolya sportágban egyéni második, váltóban 3. helyezett lett. Iskolánk diákönkormányzatának elnökeként rengeteget dolgozott a tanév során.  


5000 Ft-os könyvutalványt kaptak
2.      Tóth Mátyás (9. C) az Arany Dániel Matematika verseny országos fordulójába jutott, a Bolyai és a Gordiusz Matematika verseny megyei 1., az Eötvös fizikaverseny megyei 2. helyezettje lett.
3.      Horváth Zsófia (11. C) Kenguru Országismereti német nyelvi verseny megyei és országos 1. helyezettje, az  Implom József középiskolai helyesírási verseny megyei 3. helyezettje. A Vas megyei olvasásnépszerűsítő program keretében megrendezett Könyvhódító című vetélkedőn 1. helyezést elért csapat tagja.
4.      Soós Adrienn  (11. A) és
5.      Vörös Szilvia (9. A ) az Európa 2012 című nemzetközi képzőművészeti pályázatra
            nyújtottak be pályamunkát, melyeket a zsűri ausztriai kirándulással jutalmazott. Soós Adrienn a Diákolimpia országos döntőjén 9. helyet szerzett leány labdarúgó csapat tagja is.

Az Elfejejtett aranyak című könyvet kapták:
6.     Gálos Tas Csongor,
7.     Gasztonyi Ádám,
8.     Hargitai Bálint és
9.      Terták Dániel (11. C)  A Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia országos döntőjében 1. helyet szereztek. Terták Dániel a Kenguru Országismereti angol nyelvi versenyen megyei 1. helyezést ért el.

Az 1000 olimpiai bajnok című könyvet kapták az Országos diákolimpia döntőjén elért eredményük alapján

A leány diszkoszvető csapat tagjai az országos első helyezésükért:

10.  Bándli Zita (11. D)
11.  Bolla Júlia (10. D)
12.  Földes Fanni (10. D)
13.  Kovács Adrienn (11. D)
14.  Gyurácz Réka (9. D)
Gyurácz Réka nemcsak csapattagként szerepelt nagyszerűen, hanem az egyéni bajnokságban is: diszkoszvetésben országos 1, kalapácsvetésben 2., súlylökésben pedig 3. helyet szerzett. A Holdfényliget kalandpark két ajándékbelépőjével is jutalmazzuk.

A fiú diszkoszvető csapat tagjai országos  3. helyet szereztek

15.  Bíró Csaba (10. D)
16.  Kalmár Martin (10. D)
17.  Kovács Dániel            (10. D)
18.  Rózsa Bálint (12. D)
19.  Szakály Péter (11. C)
Kovács Dániel egyéni versenyzőként országos 2. helyet szerzett. A Holdfényliget kalandpark két ajándékbelépőjével is jutalmazzuk. Rózsa Bálint (12. D) négyévi kitűnő sportteljesítményéért ballagáskor a Nagy Lajos Gimnázium bronz plakettjét kapta.



Cselgáncs sportágban
20.  Takács Viktória (11. A) országos 1. helyezést ért el. A Jó tanuló - jó sportoló díj megyei jutalmazottja.
21.  Vörös Gábor (11. B) országos 3. helyezést szerzett.

Teniszező lányaink országos1.helyezést értek el:
22.  Prisznyák Anna (12. B)
23.  Miklós Dorottya (11. C)
24.  Oláh Dorina    (11. C)
Prisznyák Anna négyévi kitűnő teljesítményéért ballagáskor a Nagy Lajos Gimnázium bronz plakettjét kapta.

25.  Jelencsics Dorina ( 9.B) tornászként országos 1. helyezést szerzett.
26.  Lovranics Alexandra (12. D) a 2011-12-es tanévben karate sportágban több nemzetközi és országos versenyen kiemelkedő eredményt ért el.

Kosárlabda sportágban mind az V., mind a VI. korcsoport csapata országos1.helyezést ért el.
Az V. korcsoport tagjai:
27.  Kelemen Péter (10. B)
28.  Kisörsi Ádám (10. C)
29.  Kozma Márk (9. A)
30.  Perl Zoltán (10. B)
31.  Zábó Dániel (9. D)
32.  Zrínyi Viktor (9. B)

A VI. korcsoport csapatának tagjai a döntő mérkőzésének és eredményhirdetésének felvételét tartalmazó DVD-t kapták.

33.  Bazsó Brúnó (10. B)      
34.  Bognár Kristóf (11. B)
35.  Golomán György (10. A)
36.  Péterfai Richárd (12. C)
37.  Simon Kristóf (11. B)
38.  Sinkovits Dániel (11. C)
39.  Váradi Benedek (11. B)                                           
40.  Popgyákunik Balázs (9. B)
41.  Bereczki Márk (10. D)
42.  Galambos Mátyás  (9. A)

Bazsó Brúnó, Beretzky Márk, Galambos Mátyás, Golomán György, Popgyákunik Balázs és Váradi Benedek mindkét csapatban játszott.
Bognár Kristóf és Sinkovics Dániel a Magyar Köztársaság Jó tanuló – jó sportoló díjának  kitüntetettje. Golomán György, Kisörsi Ádám, Perl Zoltán A Jó tanuló - jó sportoló díj megyei jutalmazottja. Péterfai Richárd négyévi kitűnő sportteljesítményéért ballagáskor a Nagy Lajos Gimnázium ezüst plakettjét kapta.

 
A Pedálbulin oklevelet kaptak:

9. A
43. Bazsó Dorottya a Szép magyar beszéd verseny megyei 3. helyezettje. Részt vett a Weöres Sándor megyei   versmondó versenyen.
44. Pinczker Olivér a Kenguru Országismereti angol nyelvi versenyen  megyei 1. . helyezést ért el.
45. Kovács Márió a Kenguru Országismereti angol nyelvi versenyen  megyei 2. . helyezést ért el.
46. Jene Boglárka az iskola blogján megjelenő cikkeiért.

9. B
47. Beretzky Sára és
48. Varga Luca műveikkel sikeresen szerepeltek a Megyei Diáktárlaton.

9. C
49. Horváth Ádám – a Kenguru Országismereti német nyelvi verseny megyei 1., a Gordiusz matematika verseny megyei 5. helyezettje. A Gordiusz matematika versenyen a megyei legjobb csapat tagja. 
50. Márkus Krisztián: az Arany Dániel matematika verseny 2. fordulójába jutott. A Bolyai matematika verseny megyei 2. helyezettje. A III. Béla informatika versenyen az iskolai csapat tagja.
51. Mézes Márton: az Eötvös megyei fizika verseny 1. helyezettje, a Mikola Sándor Országos tehetségkutató fizikaverseny 2. fordulójába jutott. A Gordiusz matematika versenyen a megyei legjobb csapat tagja
52. Sulyok Levente a Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia megyei 3. helyezett csapatának tagja.




10. A
53. Kálmán Milán az Implom József helyesírási versenyen a megyei forduló 1. helyezettjeként az országos döntőbe jutott, 11. helyett szerzett.
54. Farkas Máté az Arany Dániel matematika verseny 2. fordulójába      jutott. A III. Béla informatika versenyen az iskolai csapat tagja.
55. Kustos Júlia az iskola blogján rendszeresen megjelenő írásaiért.
 56. Huff Barnabás  a Diákolimpia országos döntőjébe jutott úszás sportágban.

10. B
57. Günther Tamás
58. Nagy Barnabás                     az iskolai műsorokon való szereplésükért
59. Németh Endre

10. C
60. Fáró Jenő: az Arany Dániel matematika verseny és a Mikola fizika verseny 2. fordulójába jutott. Kiváló atlétikai eredményeivel a Jó tanuló- jó sportoló díj megyei kitüntetettje.
61. Seli Bálint: Az Arany Dániel matematika verseny második fordulójába jutott.
62. Nagy Bálint: az Eötvös Loránd fizika verseny megyei 3. helyezettje.
63. Pongrácz Alexandra aktív közösségi munkájáért, az iskola blogján megjelent írásaiért, a leány labdarúgó csapat tagjaként  nyújtott teljesítményéért.

10. D
64. Lakics Vanessza a Diákolimpia országos döntőjén gyorsasági görkorcsolya sportágban, egyéni összetettben 5. helyet szerzett.

11. A
65. Tóth Xénia Titanilla a Kenguru Országismereti német nyelvi versenyen megyei 3.,országos 7. helyezett lett.
66. László Szilvia,
 67. Pék Andrea,
68. Soós Adrienn és
69. Szép Anna csapata a Vas megyei olvasásnépszerűsítő program keretében megrendezett Könyvhódító című vetélkedőn 3. helyezést szerzett. Pék Andrea a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Kölcsey Ferenc Gimnázium által kiírt képzőművészeti pályázaton 2. helyezést ért el.
70. Szekeres Zsófia és
71. Takács Viktória a Szent Márton vetélkedőn megyei 1. helyezést elért csapat tagjai. Takács Viktória a Diákolimpia országos döntőjében cselgáncs sportágban 1. helyet szerzett. Tagja a leány röplabda csapatnak is. A Jó tanuló- jó sportoló díj megyei jutalmazottja.

11. B
72. Máté Szilvia Viktória a Szent Márton vetélkedőn megyei 1. helyezést szerzett csapat tagja. A Diákolimpia országos döntőjén 9. helyezést szerzett focicsapat tagja.

11. C
73. Balázsy Barnabás
74. Dénes Balázs
75. Varga Attila
76. Virág László a Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia megyei 2. helyezett csapatának tagjai.

77. Baják Petra,
 78. Kelemen Dániel
79. Szentgyörgyári Richárd a Mindentudás középiskolája programsorozat keretében rendezett vetélkedőn 3. helyezést elért csapata tagjai. Kelemen Dániel tagja volt a Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny szombathelyi döntőjében eredményesen szereplő csapatnak is.
Baják Petra,
Horváth Zsófia,
80. Mangliár Vanda és
81. Márkus Flóra csapata a Vas megyei olvasásnépszerűsítő program keretében megrendezett Könyvhódító című vetélkedőn a döntő nyertese lettMangliár Vanda a Kenguru Országismereti angol nyelvi versenyen megyei 3. helyezést ért el., tagja a Diákolimpia országos elődöntőjén 2. helyezést elért kosárlabdacsapatnak is. Márkus Flóra a Bolyai matematika verseny megyei 2. helyezettje lett.
82. Jurasits Júlia Anna a Gordiusz Matematika verseny megyei 2. helyezettje.
83. Tóth Bettina a Diákolimpián 100 és 200 méteres síkfutásban országos 6. ill. 7. helyet szerzett.

84. Palkovics Anikó a Diákolimpia országos döntőjén súlylökés sportágban képviselte iskolánkat és csapattagjaival 4. helyet szereztek.

 ISKOLARÁDIÓ működtetéséért köszönetet mondunk
85. Bene Patrik (11.B) stúdióvezetőnek
86. Érszegi Krisztina =11.B) főszerkesztőnek


 Csapatok

A leány labdarúgó csapat tagjai a Diákolimpia országos döntőjén 9. helyet szereztek. A csapat tagjai:
87. Bárdics Teodóra (9. D)
88. Horváth Teodóra (9. D)
89.Tanai Dalma (11. D)
90. Béres Adrienn (12. A)
91. Nagy Bianka (12. D)
92. Rába Anita (12. D)
 Földes Fanni (10. D)
Máté Szilvia (11. B)
Pongrácz Alexandra (10. C)
Soós Adrienn (11. A)

A fiú labdarúgó csapat tagjai a Diákolimpia országos döntőjén 7. helyet szereztek. A csapat tagjai:

93. Bakó Bence (10. D)
94. Baranyai Tícián (9. C)
95. Bázsa Péter (9. B)
96. Gecse Bálint (11. A)
97. Gyurácz András (11. A)
98. Halmosi Szabolcs (10. A)
99.. Hegedűs Martin (10. D)
100. Klauzer Ádám (10. D)
101. László Dániel ( 9. D)
102. Németh Ádám ( 9. C)
103. Rácz Barnabás ( 9. B)
104.Varga Attila (10. D)
105.Varga Roland (9. A)
106.Wágner Bálint  (11. D)
107.Kalmár Martin (10. D)
Baranyai Tícián tagja volt a Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia megyei döntőjén 3. helyet szerzett csapatnak is.

A leány kosárlabda csapat a Diákolimpia országos elődöntőjében 2. helyet szerzett. A csapat tagjai:
108. Auer Felicia               11. B
109. Bagári Ibolya               9. B
110. Bauer Anna                 9. C
111. Hansági Lili                 9. B
112. Horváth Vivien          12. D
113. Katona Viktória        10. D
114. Lumniczer Nóra         11. B
115. Porpáczi Dóra            12. D
Földes Fanni                10. D
Mangliár Vanda           11. C

A leány kézilabda csapat a Diákolimpia országos elődöntőjén 4. helyet szerzett. A csapat tagjai:
116. Devecseri Gertrúd    9.A
117. Gombkötő Éva          10.A
118. Horváth Dóra            11.D
119. Jávorics Daniella      10.C
120. Kristóf Katinka         10.B
121. Kozma Dorina           10.C
122. Kozma Krisztina        10. A
123. Márkus Dalma            9.C
124. Pungor Patrícia          10.B
125. Simon Friderika           9.D

A Diákolimpia megyei döntőjén kiemelkedő teljesítményt nyújtott atlétika sportágban:

126. Avas Levente                        10. C
127. Németh Norbert        12. C
128. Pekker Attila             10. D
129. Schreiner Ádám         12. D
130. Ferenczi Noémi           9. D
131. Hargitai Emma            9. C
132. Nardai Sarolta           11. C
134. Horváth Krisztián        9. D
135. Mecseki Ádám          10. D

136. Nagy Bianka             12. D
137. Sali Anett                   12. D
138. Varga Renáta            11. D
139. Kovács Noémi           11. D  
140. Bodovics Hanna          9. C
141. Horváth Melinda         9. A
142. Kiricsi Berill                9. A 

A Diákolimpia megyei döntőjén kiemelkedő teljesítményt nyújtott úszás sportágban:
143. László Dániel  (9. D)

A Diákolimpia megyei döntőjén 3. helyezést szerzett röplabdacsapat tagjai:     
144. Biró Renátó               12. D
145. Devecsery Mátyás   12. D
146. Gergó Péter               12. D
147. Harsányi Ádám         12. D    
148. Katona Róbert          12. D
149. Sali Bertold                11. D 

A Diákolimpia megyei döntőjén 2. helyezést szerzett focicsapat tagjai (a már jutalmazottakon túl)   
        
150. Fritz Dávid                 11. D
151. Takács Péter             11. D

A Diákolimpia megyei döntőjén 3. helyezést szerzett röplabdacsapatok tagjai (a már jutalmazottakon túl)   

152. Bodovics Hanna          9. C
153. Gőczi Boglárka          10. B
154. Németh Anna   9. B
155. Őri Fanny                   10. A
156. Békefi Lilla                12. D
157. Doma Tamara           11. A
158. Kiss Diána                   9. B
159. Molnár Dóra             10. A
160. Németh Lilla              11. D
161. Sákovics Dóra           12. D
162. Sipos Dóra                 12. D
163. Szabó Vivien              12. D
164. Tuboly Eszter 12. D





A képeket Varga Boglárka (9/C) készítette. A Királyi Képtárban bőségesen találtok további fotókat. 

Blogunknak a 2011/12-es tanévben ez az utolsó bejegyzése.
 "Munkatársaimnak" köszönöm, hogy folyamatosan tudtunk tájékoztatót adni képben és írásban iskolánk életéről, remélem ez szeptembertől folytatódik.


Minden kedves olvasónknak kellemes, pihentető, erőt gyűjtő nyarat  kívánok.






2012. június 25., hétfő

Meghosszabbított nyári nyitva tartás

Az iskolai könyvtár ezen a héten is nyitva lesz a következő napokon:


június 25 - június 27. 
szerda - csütörtök - péntek


Délelőtt: 8.30 - 12.00
Délután: 13.00 - 15.00


Kérem, hogy elsősorban a végzős  tanulók szíveskedjenek rendezni könyvtári tartozásaikat.
Köszönöm.

2012. június 22., péntek

Cavallino 2012. június 15-20.

Június 15.én éjjel indultunk útra, a tavalyi létszámhoz képest jóval kevesebben, körülbelül 45-en az olaszországi Cavallinoba. Takács Tanár Úr már a sokadik utat szervezte így minden rutinosan ment. Nem sokkal éjfél után indult el a busz, egy megállóval reggel 8-9 óra körül érkeztünk meg a kempingbe. Az első napot itt is töltöttük akik először jöttek el, még ismerkedtek a hellyel de sokak már ismerős környezetbe tértek vissza. A nap nagy részét mindenki a kemping medencéjénél vagy a tengerparton töltötte. Következő nap szintén hasonlóan telt fürdéssel, pihenéssel. Este pedig a nyüzsgő jesolói sétálóutcában jártunk. Természetesen Olaszország is nagy foci lázban ég az Európa Bajnokság miatt, akiket érdekelt Jesolóban vagy a kemping bárjában nézhették a csoportkör utolsó meccseit. Hétfőn folytatódott a pihenés, este pedig komppal Velencébe mentünk, ahol mindenki gyönyörködhetett a Szent Márk térben a Sóhajok Hídjában és a gyönyörű városban. 11 óra körül értünk vissza, az estét pedig a tengerparton töltöttük nagyon jó hangulatban, a kemping egy másik fiatalokból álló magyar csoportja azt hitte, hogy búcsúestet tartunk. Kedden a csoport nagy része a jesolói aquaparkba ment és ott töltötték el a napjukat. A csoportunk másik része pedig a táborban maradt a délelőtt nagy részét alvással töltve az előző esti fáradalmak miatt, délután pedig a tengerparton pihentek. Az utolsó este pedig a legtöbben fájó szívvel gondoltunk a másnapi indulásra. Szerdán délelőtt pedig fél 11 körül elindultunk haza. A hosszú út és a meleg kissé megviselt mindenkit de végül is délután 6 óra körül szerencsésen hazaértünk.
Összességében szerintem mindenki nagyon jól érezte magát és jövőre is sokan látogatják meg Cavallinót. 
 
Fazekas Viktor 10/A
 

2012. június 18., hétfő

"SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY"

Az iskolai könyvtár nyári nyitva tartása :


2012. június 18.(hétfő) - június 22. (péntek)


Délelőtt:   8.30 - 12.00


Délután:    13.00 - 15.00

Kérem, hogy a könyvtári tartozásokat a héten rendezzétek.

A kedvezményezett tanulók,  szeptemberben addig nem kapnak tankönyvet, míg nem adták le a 2011-2012-es tankönyvi tartozásaikat.

10. évfolyam:
Kémia 9.
Kémia 10.
Földrajz 9.
Földrajz 10.
Középiskolai földrajzi atlasz
( Ha földrajz, vagy kémia fakultációhoz továbbra is kellenek a tankönyvek, akkor értelemszerűen nem kell visszaadni.)

11. évfolyam:
Erkölcsi alapismeretek

2012. június 13., szerda

Kosárlabda V. korcsoport Országos Diákolimpia Döntő, Paks 2012. június 8-10.



Iskolánk csapata címvédőként érkezett a  8 csapatos országos döntőre. A sorsolást követően a miskolci, paksi és kecskemét-bányai iskola  csapataival mérkőzött meg a csoporton belüli  minél előkelőbb helyezésért.

Eredmények: NLG – Miskolc            68 – 28            a mérkőzés a harmadik negyed végén befejeződött a 40 pontos szabály miatt.

                        NLG – Paks                78 – 55

                        NLG – Kecskemét      73 – 33            ennek a mérkőzésnek szintén  hamarabb vége lett.

Következett az elődöntő a Debreceni Kossuth Gimnázium csapata ellen. A fiúk remek hozzáállását híven tükrözi az eredmény,  a 40 pontos különbség miatt itt is előbb véget ért a mérkőzés.

Eredmény: NLG – Debrecen             73 – 33
Legjobb dobók:Váradi Benedek 19/3, Bazsó Brúnó 14/3, Golomán György 11, Per Zoltán 11.

A döntőben ismét a házigazda paksi csapat volt az ellenfél. Szoros első negyed után  Perl Zoltán és Váradi Benedek remek játékával sikerült 15 – 20 pontos előnyre szert tenni.
Ezt a különbséget a mérkőzés végéig megtartotta a csapat és megvédve címét ismét bajnok lett.

Eredmény: NLG – Paks                    75 – 55
Legjobb dobók: Perl Zoltán 32/6, Váradi Benedek 15/6, Golomán György 8, Bazsó Brúnó 6/3

Iskolánk csapata ezzel a győzelemmel jogot szerzett, hogy indulhasson a jövő évi világbajnokságon, ami Brazíliában kerül megrendezésre!!!

A torna All Star csapatába Bazsó Brúnó,  Golomán György és Váradi Benedek is bekerült.



A csapat legjobbja Perl Zoltán lett.
Csapat névsor: Bazsó Brúnó
                         Bereczki Márk
                         Galambos Mátyás
                         Golomán György
                         Kelemen Péter
                         Kisőrsi Ádám
                         Kozma Márk
                         Perl Zoltán
                         Popgyákunik Balázs
                         Zábó Dániel
                         Zrinyí Viktor
                         Váradi Benedek

A csapat edzői: Váradiné Szarka Ildikó és Németh Attila


GRATULÁLUNK!!!GRATULÁLUNK!!!GRATULÁLUNK!!!

Riport Rékával


Gyurátz Réka 9/D osztályos tanulónk az idei tanévben  imponáló eredményekkel öregbítette iskolánk  hírnevét.
-Melyek voltak ezek?
- Az Atlétikai Diákolimpián megnyertem az V. korcsoportos diszkoszvetést június 2-án,  ugyanezen a napon a VI. korcsoportos kalapácsvetésben 2. lettem. (V. korcsoport 9-10., VI.korcsoport 11-12. középiskolás évfolyam). Június 9-én az U20-as válogatottban 2. helyezést értem el kalapácsvetésben. (U20=18-19 évesek ; Réka 16 éves!!!) A téli (március 2-3.)  Országos Dobóbajnokságon Veszprémben 2. lettem.  Ősszel az Országos Ügyességi  és Váltó Csapatbajnokságon ( dobó,-, ugró- és futóversenyek) az NLG lánycsapata, melynek tagja voltam diszkoszvetésben első lett.
Hogy születtek/születnek ezek a szép eredmények?
- 2008 szeptemberében kezdtem el atletizálni a szombathelyi DOBÓ SE-nél, az általános iskolai testnevelő tanárom választott ki. Edzőim Németh László és Németh Pál lettek. Pali bácsi halála után fia, Németh Zsolt - egykori "enelgés" - vette át az edzéseket testvére Németh László mellett.  Kezdetben heti három edzésem volt, aztán heti hat,  jelenleg mindennap járok edzésre, van úgy, hogy naponta kétszer is, szerdán hajnalban úszom ( reggel 6-7-ig), hétvégén pedig vannak a versenyek.
- Ami (eddig) a csúcs?
- 2009 őszén volt a Serdülő Országos Bajnokság, ahol már második lettem, ez volt az első komolyabb megmérettetés, amin részt vettem és azóta mindig dobogós vagyok. A legbüszkébb a világcsúcsomra vagyok, amit 14 évesen értem el Szombathelyen 2010. őszén, a DOBÓ SE évadzáró versenyén 65 méter 88 centivel. A 14 évesek között sikerült 78 centivel megdöntenem az addigi világrekordot. Jelenleg az U18-as  világranglista 2. helyén állok.
- Hogy tudod  a versenysportot a tanulással és a  magánélettel összeegyeztetni?
- Röviden: nehezen. Kicsit bővebben: sportosztályba járok, ez ad némi könnyebbséget a tanulásban, hétfőn, kedden és csütörtökön nincs első két órám.  Félévkor az átlagom 4,8 volt,  az év végére "sikerült javítanom", kitűnő bizonyítványt viszek haza. Kedvenc tantárgyam - a testnevelésen kívül - az angol, a történelem, de valamennyi tantárgyat  szívesen tanulom. A minimális szabadidőmben olvasok. Imádok olvasni.
- Család?
- Testvérem, aki most érettségizik a Savaria Szakképző iskolában szintén versenyszerűen sportolt, futott. Most már csak hobbiból, de folytatja a rendszeres testmozgást. Szüleimre mindenben számíthatok, ők is nagyon boldogok, ha egy-egy szép eredmény érek el.
- Nagyon köszönjük, hogy szakítottál ránk egy kis időt. 
  További sikereket kívánunk, mind az élsport mind a tanulás terén, + kívánunk még  több  szabadidőt, hogy sok jó könyvet tudjál  elolvasni,.


 2012. június 2. Atlétikai Diákolimpia, diszkoszvetés, a dobogó legfelső fokán Gyurátz Réka


2012. június 11., hétfő

NLG FM

Megrohamozták a fiatalok a Frisss FM-et

2012. június 10., 09:15 • szerző: Frisss • címkék: Frisss, Frisss Fm, M.Horváth Nóra, NLG, NLG FM, szórakozás, üde, zöld
Illusztris vendégeket fogadott a Frisss FM szerkesztősége. A Nagy Lajos Gimnázium diákjai Érszegi Krisztina, Antal Júlia, Várallyai Krisztián, Bene Patrik és Gyimesi András körülnéztek, érdeklődtek és rengeteg kérdéssel bombázták a szerkesztőség tagjait. Mert, hogy ők is rádióznak, méghozzá az iskolában, az NLG FM hullámain.
2010 szeptemberében indították el 10 fővel a Nagy Lajos Gimnázium iskolarádióját, amely a tanórák közötti szünetekben szórakoztatja a fiatalokat. A gimnázium felújításával a stúdió is megszépült, egy másik pályázaton pedig technikai eszközöket szereztek be a diákok. A városban egyedülálló iskolarádiót NLG FM-nek nevezték el. A csapat néhány lelkes tagja, most ellátogatott szerkesztőségünkbe és tudásra éhesen bombázták kérdéseikkel többek között a Frisss FM szakmai vezetőjét, M. Horváth Nórit.

Mi is kíváncsiak voltunk. Ahogy a nagy rádiókban, az NLG FM-ben is komoly szerkesztőségi munka zajlik. Érszegi Krisztina például programajánló blokkot készít, Antal Júlia kívánságműsort, Várallyai Krisztián zenét kever és reggeli műsort vezet, Bene Patrik viszi a hátán a technikai dolgokat, Gyimesi András pedig alapítóként, ha nem műsort vezet, akkor összefogja a csapatot. 
A fiatalok ezért nagyon örültek, hogy egy profi szerkesztőségben nézhettek körül, és nem csak a Frisss FM munkatársaival és technikai feltételeivel ismerkedhettek meg, de a frisss.hu oldalának szerkesztésébe is bepillanthattak. Legtöbbjük a gimi után, csak hobbi szinten szeretne foglalkozni majd a rádiózással. Kivétel ez alól Antal Júlia, aki mindenképp a médiában szeretne elhelyezkedni. Kíváncsiak voltunk természetesen a fiatalok véleményére rádiónkat illetően. Ők, nagyon elégedettek a zenékkel, mindannyian hallgatják a Frisss FM-et, s ahogy fogalmaztak: A Frisss FM egy fiatalos rádió, olyan zöld és üde!

2012. június 8., péntek

ÜNNEPI KÖNYVHÉT 2012


Könyvhét Szombathelyen - Pénztelenségben is megszervezhető

Szombathely - A Fő téren is csütörtökön nyílt meg a 83. Ünnepi Könyvhét: köszöntővel, pavilonokkal, programokkal.

VAS NÉPE 2012. június. 07. csütörtök | Szerző: Ölbei Lívia
 A budapesti Vörösmarty téri megnyitóval nagyjából egy időben, csütörtök délután fél háromkor (vagy talán egy kicsit még előbb) nyílt meg a 83. Ünnepi Könyvhét a szombathelyi Fő téren. A könyvünneppel együtt megérkezett a nyár is, bár aztán a Kávészünet zenekar sok más mellett arról is énekelt (Adyval természetesen), hogy Párizsba beszökött az ősz. Lazáry Viktor alpolgármester megnyitójában hangsúlyozta: fontos, hogy a programokat szervező egyetemi könyvtár és Agora-központ életben tartja ezt a régi hagyományt. Közben működésbe léptek az olvasó pontok.

Pénztelenség van, de az önkéntesség elvén a könyvhét is megszervezhető, mondja Barki Katalin, a szombathelyi egyetemi könyvtár igazgatója. Az intézmény az Agora kulturális központtal közösen vette a vállára a könyvünnepet.
Bár a Fő téren mindössze négy pavilon (a Líráé, a Bibliaiskolák Közösségéé, a Talentumé és az egyetemi könyvtár munkatársai által kínált helyi kiadóké) kínálja portékáját, azért szerencsére vannak megátalkodott könyvhetezők. Ilyen a belvárosi Líra könyvesbolt is, amelynek vezetője, Varga Nárcisz azt mondja, egyszerűen szeretnek ide kijönni, a könyvhétnek utánozhatatlan fílingje van: Pozitívan
kisugárzunk, és vonzzuk az embereket.
Barki Katalin, az egyetemi könyvtár (NymE SEK) igazgatója elmondja azt is, hogy az önkormányzat kulturális bizottságánál pályáztak némi anyagi forrásra a szervezéshez, bár tisztában voltak vele, hogy mindenekelőtt önmagukat kell odatenniük. És oda is tették: játékokat, versenyeket szerveztek (irodalmi gyaloggalopp), helyi művészeti csoportokat hívtak meg: mintegy lehetőséget teremtve számukra a megmutatkozásra. Jó tapasztalat, hogy mindenütt segítő szándékra találtak.
Csütörtökön a város tizennégy helyszínén működtek olvasópontok (a meghívottak és a beugrók vitték a kedvenc könyvüket), a Berzsenyi könyvtártól az Iseumon és a Smile Nyelviskolán át az Egyházmegyei Könyvtárig. A Cafe Frei szeparéjában például (ahogy a Háy János-prózát fölolvasó Kelemen Zoltán színész mondta) mások mellett megszólalt Márai Sándor, Moldova György, Vladimir Nabokov, vagy a centenáriumos Ottlik Géza.
 Csütörtökön nyílt meg a könyvhét, de a szombathelyi Fő téri színpadnál a szervezők között már arról is szó esett, hogy jövőre miképpen lehetne motiválni a diákokat (és mindenekelőtt a tanárokat) egy kis könyvtéri kiruccanásra. Mert miközben az olvasópontokon hol délelőtt, hol délután, de folyamatosan szóval tartották egymást a vendégek, a kora délutáni könyvheti megnyitón inkább csak a járókelők álltak meg a színpad előtt. Pedig iskolai osztályok is ígérkeztek, de úgy látszik, ellentételezés nélkül tényleg nem megy. Pedig pl. a Kávészünet zenekar valami olyasmit csinál, amellyel sejthetően a fiatalok is megnyerhetők az irodalomnak: klasszikus szerzők verseit zenésíti meg, nagy könnyedséggel.


Eddig az újságcikk, és most jövünk mi!

ÜNNEPI KÖNYVHÉT MEGNYITÓJA  Á LA  NLG

Csütörtök délelőtt a Weöres Sándor szobornál lévő olvasópontnál kezdtünk : Örkény István Egyperceseiből olvastunk fel.

 

Fél kettőre értünk a Frei  Caféba, ahol felolvasókat hallgattunk meg.




























Majd a Fő téren Lazáry Viktor alpolgármester úr megnyitója után a Kávészünet zenekar előadását élvezhettük. Csak sajnálni tudtuk, hogy nem voltunk még többen. A youtube-ra kattintva hallgassátok meg a számaikat. Magyar költők verseit megzenésített formában adják elő. Nekünk nagyon tetszett. Közben persze a könyves pavilonok kínálatát is szemügyre vettük.

A koncert után volt Flashmob, vagyis a villámcsődület. Hát mit mondjak, csődület akkorára nem sikeredett, mint tavaly, de mi rendületlenül olvastunk- ezen a képen még csak készülődünk-, mert olvasni mindig, mindenhol jó.


 
 
A délután második felében zajló programokon és helyszíneken is képviseltük iskolánkat. Az Iseumban lévő olvasópontnál 9. évfolyamos "enelgések" olvastak fel ókori szerzők (Homérosz, Horatius, Szophokles) műveiből  Jáger Amália tanárnő vezetésével.










Mindent összevetve -  pénztelenség ide vagy oda, éljen az önkéntesség-  mi örülünk, hogy az idén (is) volt a KÖNYVnek (is) ünnepe és mi ezen részt vettünk.
 Aktív és lelkes közreműködésükért nagy köszönet illeti a 10. osztályos francia nyelvi csoportot, Gyimesi András DÖK elnökünket és a DÖK minden jelenlévő tagját.

Fotók: Horváth Kinga (9/A), Kustos Julcsi (10/A), Lengyel Liza (10/B) 
A többi kép is rövidesen látható lesz a Királyi Képtárban.