2011. október 26., szerda

"Tökjó" őszi sütemény



A receptet Medvegyné Huszár Márta tanárnőtől kaptam.



Hozzávalók:
- 2 bögre cukor
- 2 tojás
- egy kis kakaó, egy pici fahéj
- 2 kávéskanál sütőpor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 2 bögre reszelt sütőtök
- 1 tábla étcsokoládé darabosan
- 4 bögre liszt
A fentieket összedolgozzuk. (A cukrot habosra keverjük a tojásokkal, a sütőport és a szódabikarbónát célszerű a liszttel vegyítve hozzáadni a masszához, egyébként "mindent bele".)
A tepsibe, amelybe előzőleg sütőpapírt tettünk, némi szünettel kis halmokat pakolunk, mert ezek "szétterülnek". Sütési idő: 20-25 perc.
A sütit hétfőn az első Nyílt Napon volt alkalmam megkóstolni az idegen nyelvek standjánál. A minőségét ld. a címben, a "fazonját" pedig a képen.Elkészítése egyszerű(nek tűnik).
Az ősz szünet remek alkalom lesz, hogy kipróbáljátok.

Nagy Lajos Gimnázium Öregdiák Egyesület


Az Egyesület 2011. október 6-án alakult meg a gimnázium frissen átadott Dísztermében. Célja, hogy a gimnázium szellemiségét őrizze, hagyományait ápolja, élő kapcsolatot teremtsen a régebben itt érettségizett diákok között és az iskola mindenkori munkáját támogassa.
Az Egyesület elnökének Rozmán Gyulát, a gimnázium korábbi igazgatóját választották meg, alelnöki teendők ellátásával Gáspárné Zsolnai Zsuzsannát, a gimnázium jelenlegi igazgatóját bízták meg, míg az Egyesület titkára dr. Balázsy Péter jogász lett.Elnökségi tagnak GáspárPéter építészmérnököt, a Gáspár Mérnöki Iroda tulajdonosát és dr. Németh Istvánt, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Természettudományi Kar dékánhelyettesét választották meg az alapítók. Az Ellenőrző Bizottság elnöke Kovács Jenő építőmérnök lett.
Novemberben kezdődik az Egyesület havonta megrendezésre kerülő összejövetele, az Öregdiák Esték-sorozat, ahol egy-egy alkalommal 2-3 ismertté vált öregdiákkal találkozhatnak, beszélgethetnek az érdeklődök.
Az alábbi címre kattintva sok-sok híres, elismert egykori diákunkról olvashatunk:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Nagy_Lajos_Gimn%C3%A1zium_%28Szombathely%29

Nyílt napok az NLG-ben 2011. október 24-25.








Hétfőn és kedden még többen jöttünk iskolába.
Vendégeink voltak. Szombathelyről és a környező településekről érkeztek az iskolánk iránt érdeklődő 8. osztályos tanulók és kísérőik (tanárok&szülők). Vendégeinket, ahogy illik vendégül is láttuk. A választék bőséges volt: tájékoztató előadások, óralátogatások és "kirakodóvásár" a tornacsarnokban. Az alábbi standok kínálták "portékájukat":
- sport és testnevelés
- idegen nyelvek
- sítábor és olasz tengerpart
- természettudományok
- humán tudományok
- diákönkormányzat
- az NLG Öregdiák Egyesület
Az "árusok" ötletes és főleg hasznos tudnivalókat kínáltak tesztek, játékok, kísérletek formájában, a tálcákon pedig finom, édes csemegékkel lehetett serkenti az agyak működését. Mint szorgos méhecske próbáltam én is egyik helyről a másikra röpködni, begyűjteni és/vagy kitölteni a teszteket, totókat, gyufaszálból építeni, tangramot, puzzle-t és sudokut összerakni/megoldani. Nagyon ízlett a tökös süti, elégedett voltam magammal, mert a humán standnál egész jól sikerült összehozni a zene+film párosításokat. Ahogy láttam, 8. osztályos vendégeink is hasonlóan jól érezték magukat.
Reméljük, közülük számosan jövőre már diákjaink lesznek.

2011. október 24., hétfő

Képzési Vásár, Oladi ÁMK 2011. október 18-19-20.




(hivatalos nevén) A 14. Pályaválasztási és Képzési Kiállítás került megrendezésere a fenti időpontban az Oladi Általános Művelődési Központban. 27 középiskola és sok egyéb pályaorientációval és továbbképzéssel foglalkozó szervezet mutatkozott be. Természetesen az NLG is jelen volt. Dr. Szinetárné Márkus Teréz tanárnő vezetésével roppant színes és interaktív kis standot sikerült építenünk. Ötletes és humorban gazdag teszt segítette az érdeklődőket abban, hogy melyik tagozatra érdemes nekik felvételezni.Lehetett plusz pontokat is szerezni - fekvőtámasszal. Én a csütörtök délelőttöt töltöttem a Vásáron. Hatalmas tömeg hömpölygött, és örömmel tapasztaltam, hogy gyakran talpalatnyi hely sem maradt, annyi 7., ill. 8. osztályos volt kíváncsi ránk. A kitöltött tesztet apró ajándékokkal honorálták a segítő "enelgések", akiknek munkáját itt (is) szeretnénk megköszönni.

Mazsitúra 2011. október 19.Velem








Gyülekező az Ady téren, háromnegyed kilenc után öt perccel. Az osztályok együtt, az évfolyam össze vissza. A Romkertnél az A, a C-sek meg az információnál. Izgatottan tárgyalnak mind; nem igazán tudják mire számíthatnak. Az igazat megvallom; én sem tudtam, hogy hová tartunk; Vasvárra, mint évekkel ezelőtt, vagy Vasszécsenybe, mint tavaly az én évfolyamom?

Osztályfőnökök integetnek, kiabálnak; indulunk! Hargitai Helga tanárnő megkérdezte tőlem; nem szeretnék inkább kocsival menni? Erre én azt feleltem nem. Hiszen egy gimnazista osztálynak már maga a buszozás is a kirándulás egyetemes része. Én azt hiszem a B buszára keveredtem. Gyors létszámellenőrzés, aztán már indulunk is. Kőszeg felé tart az út, de a cél (nagy örömömre) Velem.

Az Alkotóház kertjében osztályokra szakadt a nagy tömeg, és Németh Júlia, Sümegi Brigitta, Kiss Cintia, valamint Halász Dorina, 12. évfolyamos tanulók vezényletével jobbnál jobb csapatépítő játékokban vehettek részt.

Vakon, egymás térdén ülve, egy övön átugrándozva, kiabálva, nevetve, forró teát szürcsölgetve szórakozták végig a 9.-esek, és csapatvezetőjük a délelőtt óráit, majd a nagy finálé, a fogadalom előtt belevetették magukat a számháborúzás izgalmaiba.

Mintegy zárásként, a két hete felavatott mazsik, jobb kezükkel szívükön, féltérdre ereszkedve, Sümegi Brigi szavait visszhangozva megfogadták, hogy gimnáziumunk hű, és szorgalmas diákjai lesznek.

Kustos Julcsi 10/A


Fotók(szintén): Kustos Julcsi 10/A

A többi képet hamarosan láthatjátok a Királyi Képtárban.

2011. október 23., vasárnap

1956. október 23.



Örkény István: Az első lövés (In:Levelek egypercben (Budapest, 1996))

"1956 október 23-án este 11-kor indultunk a Rádió elfoglalására. Odáig csak tüntettünk, énekeltünk, néhány éljent és vesszent kiáltottunk: eszünkbe sem jutott, hogy elfoglaljunk valamit. Csak amikor az ávósok orvul rálőttek arra a küldöttségre, mely az ifjúság kiáltványát akarta felolvasni, indultunk el a Sándor utcán a Rádió felé.

Még akkor nem voltak fegyvereink. Még akkor igazi dühünk sem volt. Olyanok voltunk, mint a fiatal kígyó, melynek még nem nőtt méregfoga. Ilyenféle verseket kiabáltunk: "Menjünk tovább előre /Ne hallgassunk Gerőre". Mentünk is elôre. Az első halott - egy ezredes teste - ott feküdt a Puskin utca kövén. Mint a vasat a vas, úgy vonzotta ez a nem élő test a sok tízezernyi élőt. Mentünk, mentünk, míg el nem dördültek az elsô sortüzek. Mondják, hogy a jó katonaló nem lép holttestekre.

Mi rosszabbak voltunk a lovaknál: futtunkban rátapostunk saját halottainkra. De ugyanakkor egy ismeretlen, aki majdnem föllökött a rohanásban, visszaszólt: "Pardon, bocsánat". A Múzeum-kertben a menekülők kikerülték a virágágyakat, de az utcára érve felgyújtottak két autót. Ezeket jól összeszidtuk, mert még egyikünk se tudta, hogy már felkelők vagyunk."

Örkény István: Fohász Budapestért (In:Levelek egypercben (Budapest, 1996))

Ki itt születtem mégis ócsároltalak, ki szerettelek és mégsem ismertelek, bocsáss meg tévelygő fiadnak, dicső városom Budapest!
Hogy is hihettem rólad, szülővárosomról, hogy olyan vagy mint a többi, egy város a városok között. Jártam köveiden és elhittem, hogy a kövezet közlekedésre való. Ültem a villamosokon és azt hittem, hogy a villamos utazásra szolgál. Számos házadban megfordultam és azt hittem, hogy e falak közt élni, enni, inni, lakni lehet csak. Nem tudtam, hogy ezek a falak lőrések, e villamosokból barrikádokat lehet rakni, s ezeken az utcákon rohamra indulni, harcolni és győzni lehet!
A kerek világon minden térképen és glóbuszon, ma átírják nevedet, Budapest. Ez a szó már nem egy várost jelöl. Budapest ma annyit tesz, hogy hősiesség. Budapest, minden nyelvén a világnak azt jelenti; hűség, önfeláldozás, nemzeti becsület.
Minden ember, aki szereti szülővárosát, azt kívánja: légy te is olyan, mint Budapest.
Kívánom és is: légy mindörökké, olyan, amilyen ma vagy, Budapest. Büszke és bátor emberek tanyája, magyarok jó útra vezérlője, az emberi fajta csillagfénye, Budapest. Légy vendéglátója a világ minden nemzetének, de ne tűrj meg többé megszálló hordákat, idegen zászlókat e megszentelt falak között. Légy mindig olyan, mint Budapest, Budapest; és tedd, hogy mi, méltatlan fiaid, méltók lehessünk hozzád és egymáshoz. Élj örökké, munkában és dicsőségben, Szabadság fővárosa, Budapest!

2011. október 21., péntek

Könyvvásár 0 Ft-ért !!!!



avagy ingyenesen elvihető dokumentumok az iskolai könyvtár előterében. Angol és orosz könyvek ,nyelvkönyvek, (magyar- és világ-) irodalomelméleti és irodalomtörténeti könyvek. Nézegessétek, válogassatok és ha valamelyik könyvet számotokra hasznosnak ítélitek, nyugodtan elvihetitek. Kérésem, annyi - mivel viszonylag bőséges a választék - ügyeljetek arra, hogy ne csináljatok nagy rendetlenséget.
A könyveket természetesen felajánljuk más iskoláknak is. A tanév folyamán, még további "akciók" várhatók, erről itt a blogon vagy az iskolarádión keresztül értesülhettek.

2011. október 20., csütörtök

GRATULÁLUNK!!!



Boros András testnevelő, Bolla Júlia, Gyurátz Réka, Bándli Zita, Kovács Adrienn, Földes Fanni, Németh Attila testnevelő = az országos 1. helyezést elért diszkoszvető (leány)csapat és tanáraik

2011.10.12-én Budapesten került megrendezésre az Országos Atlétika ügyességi és váltó csapatbajnokság.

A Nagy Lajos Gimnázium öt csapatát hívták meg a döntőre. Tanulóink eredményesen szerepeltek. Összesített ponttáblázat alapján a leány csapat az előkelő ötödik, a fiúk a hetedik helyen végeztek az iskolák összesített rangsorában.

Diszkoszvetés (1kg) leány (indult: 11 csapat) 1. helyezés

Csapat tagjai:

Gyurátz Réka 41.03 m (egyéni csúcs) csapat átlag 31.755 m

Bándli Zita 37.51 m

Kovács Adrienn 25.70 m

Földes Fanni 22.78 m

Bolla Júlia 19.07 m

Testnevelő: Boros András, Németh Attila

Súlylökés (4kg) leány ( indult: 10 csapat) 4. helyezés

Csapat tagjai:

Gyurátz Réka 10.07 m csapat átlag 9.1275 m

Bándli Zita 9.94 m

Kovács Adrienn 8.30 m

Palkovics Anikó 8.20 m

Földes Fanni 7.11 m

Testnevelő: Boros András, Németh Attila

Diszkoszvetés (1.75 kg) fiú (indult: 11 csapat) 3. helyezés

Csapat tagjai:

Kovács Dániel 39.42 m (egyéni csúcs) csapat átlag 30.7375 m

Bíró Csaba 30.35 m

Rózsa Bálint 26.86 m

Szakály Péter Soma 26.33 m

Kalmár Martin Gábor 24.69 m

Testnevelő: Boros András, Németh Attila

4X1500 m fiú (indult: 16 csapat) 13. helyezés

Csapat tagjai:

Schreiner Ádám csapat átlag 19:03,81 min.

Németh Norbert

Avas Levente

Pekker Attila

Testnevelő: Boros András, Németh Attila

Magasugrás fiú (indult: 9 csapat) 5. helyezés

Molnár Péter 1.75 m csapat átlag 1.70 m

Bíró Csaba 1.70 m

Wágner Bálint 1.70 m

Rózsa Bálint 1.65 m

Simon Kristóf 1.60 m

Testnevelő: Boros András, Németh Attila

A dobók felkészítésében Németh Zsolt és Németh László A Dobó SE edzői nagy szerepet vállaltak. Köszönet munkájukért.

2011. október 18., kedd

FIGYELEM!!!!!



A könyvtár 2011. október 19-én (szerda) és 20-án (csütörtök)
technikai okok miatt
zárva!!!

Színházi látogatás Budapesten - Ajánló


Korlátozott számban vannak még jegyek az alábbi színházi előadásra:

Pesti Színház

Moliere: Képzelt beteg (vígjáték dal- és táncbetétekkel) rendező: Rusznyák Gábor

Időpont: 2011. november 15 (kedd)
Indulás: kb. 12 órakor
(19.00 órás kezdés esetén az előadás várható befejezésének ideje: 20.25)

Jelentkezni lehet (még a héten): Horváth Judit vagy Gájer Zsuzsanna tanárnőknél.
Többet:http://vigszinhaz.hu/hu/pesti-szinhaz/

2011. október 17., hétfő

Saci= Nardai Sarolta 11\C






Képzelt riport

Hölgyeim és uraim, ez félig-meddig valóban az. Na persze nem egy amerikai popfesztiválról.

Időnk elvileg annyi, mint a tenger; csak tanulni kell, enni-inni, aludni, ja, meg vannak a pluszok, amik kitöltik üres perceinket. Na, de ezek a pluszok vesznek el pont minden időt - még azt is, amit nem kéne. Az íróasztalom feletti üzenő falamon jó két hete nagy vörös betűkkel: „interjú N.S.-sel”, Ági néni pedig egy hete kérdezgeti: „Lányok, még ebben az életben elkészül, amit kértem?”

Hatalmas nyelés, délutáni program újratervezése, pluszok kivétele, majd egy erőtlen bólintás. A délutáni újratervezés gondolatától ihletett kérdések csak úgy dobolnak agyamban, de amint hazaérek, leülök, és kezembe veszem az új könyvet, amit kaptam, rögtön tovaszáll minden, és csak egy morzsányi bűntudat marad. Aztán már nyakamon a második hét közepe; kedden beszéltem Sacival az egész dologról; „Holnap nagyszünetben lemegyek hozzád, és egy picit beszélgetünk, nem kell komolyan venni, nem az életed múlik rajta. Csak egy spontán beszélgetés.”

Jó rendben.”- hangzik a válasz, amihez még egy kedves mosolyt is csatol. Megkönnyebbült sóhaj. Szerda, második szünet; korábban le kell menni franciára, Saci is siet le a nagy előadóba, kémia előadás lesz. Szóval a mai terv sztornózva. Jó, akkor majd holnap.

A holnap valahogy péntekké vált. Lent toporgunk az ajtó előtt, Saci rohanna, közben megbeszéljük, hogy ma sem jó.

'Rendben, akkor... facebook-on írok.' - vetek fel egy végső alternatívát.

'Megbeszéltük.'

Az előzmények után most pedig következzék a félig-meddig képzelt, félig-meddig valós de leginkább rendhagyó riportom Sacival.

„Mióta űzöd ezt a sportot, miért kezdted el?” – kérdezném a második emeleten, a régi radiátoron, Sacival szemben ülve, de hangom csupán kopogó billentyűk hangja. A válasz sem különb: csupa kopogás. „Lassan hat éve ugrókötelezem, előtte pedig öt évig voltam szertornász...mivel az egyre több edzés mellet semmire nem maradt időm és sosem tudtam kipihenni magam, úgy döntöttem, abbahagyom, de szerettem volna továbbra is versenyszerűen sportolni. A szombathelyi ugrókötelesekről már akkor is sokszor hallottam, láttam őket szerepelni is. Nagyon tetszett, amit csinálnak. Gondoltam, kipróbálom én is, próba szerencse.”

A döntés pedig mondhatnánk, történelemmé alakult. A próbából valóban szerencse lett.

„Milyen érzés hazádat képviselni a versenyeken?” – olvashatta tovább. Én pedig ezt a választ kaptam tőle:

Egy nemzetközi versenyen képviselni a hazánkat nagyon megtisztelő. Akárhogy is sikerül a verseny, tudjuk, hogy otthon büszkék ránk. De a sok fárasztó edzés után annál nincs jobb érzés, amikor kihívnak a dobogóra. Tudjuk, hogy a kemény munka nem veszett kárba. Ilyenkor mindig arra gondolok, hogy mi lesz velem, majd ha már nem tudok ugrókötelezni.:)

Mit tartasz benne a legizgalmasabbnak, vagy éppen a legnehezebbnek?” – következett az a kérdés, amire a választ komoly érdeklődéssel, és kíváncsisággal vártam. A válasz pedig azt hiszem kellőképp kielégítette annak az embernek (nekem) a képzelőerejét is, aki már attól boldog, hogy egyáltalán ugráló kötelezni tud, nemhogy kézen állni közben: „Leginkább a változatossága miatt szeretem ezt a sportot, kell hozzá ügyesség, gyorsaság, ritmusérzék, állóképesség és nagyon sok kitartás. Rengeteg versenyszám létezik, vannak zenére végrehajtott, szabadon választott gyakorlatok illetve gyorsasági számok. A legizgalmasabbnak a kötéllel végrehajtott akrobatikus elemeket tartom, ezek a leglátványosabbak, bár sajnos veszélyesek is lehetnek. A legnehezebbek számomra a gyorsasági számok, amelyeket időre mérnek, ezekhez hatalmas koncentráció szükséges.

Végül pedig a jövőről kérdeztem: „És a továbbtanulás? Milyen életpályát képzelsz el a jövőben? Hol szeretnél továbbtanulni?” A válasz diplomatikus dióhéjban érkezett: „A gimi után mindenképp műszaki irányba szeretnék továbbmenni, a Műszaki Egyetem építészmérnöki karára. Persze amíg lehet, szeretném a sportolást is folytatni, de tudom, hogy nagyon kevés időm lesz rá.

Az utolsó kérdés után csöngetnének. Elhallgatna az NLG FM, megköszönném, hogy időt szakított rám, és megkönnyebbülten felsóhajtanék; megcsináltam a feladatom.

Kustos Julcsi (10/A)



A versenyeket és a díjakat nem lenne elegendő helyünk felsorolni. De! 2011. július 2-3-4. kötélugró világkupa Washingtonban. Sacinak egyéniben lett két ezüst és egy bronzérme, csapatban pedig 11 versenyszámból 4 aranyat, 4 ezüstöt és egy bronzérmet nyertek a szombathelyi lányok. (A csapat többi tagja: Lőrinczy Laura(Bolyai), Major Szilvia(Kanizsai) és Zsiga Rebeka(Bolyai)

A fenti kép az angliai világbajnokságon készült, Saci balról az első.

Link

Ha többet szeretnél tudni a szombathelyi ugrókötelesekről, klikk az alábbi címre:www.ugrope.hu

A politika mint az új generációk felelőssége

Link
Volt tanítványunk László Balázs a fenti címmel írt a Pécsi Tudományegyetem jogi szaklapjába egy izgalmas tanulmányt, melyet az alábbi linken érhettek el.
http://jura.ajk.pte.hu/index.php?link=letoltes (A Jura 2011. 1. számát kell beírni.)
Balázs most negyedéves. Ezt a tanulmányt tavaly írta és politológus hallgatók között indult az OTDK-án, mely az egyetemisták OKTV-je.
Emellett elsődleges kutatási területe a magyar jogtörténet, azon belül az Árpád-kori hospesközösségek, valamint a magyarországi ius regium. Az előbbi témából szintén indult az OTDK-án, - első helyezést ért el- és a pályamű egy rövidebb tanulmány formájában februárban jelenik meg. Reméljük ezt is olvashatjuk majd.
Kedves Balázs! További eredményes munkát és sok sikert kíván az Alma Mater!

2011. október 14., péntek

Zárórendezvény 2011. október 11.







A " Nagy Lajos Gimnázium korszerű közoktatási intézménnyé történő átalakítása, fejlesztése az energiatakarékosság tükrében" (NYDOP-5.3.1/2/2F-2f-2009-0016) című projekt szakmai zárórendezvénye

Ez volt a teljes címe annak a programnak, mely kedd délután - szintén - az újonnan elkészült előadóteremben került megrendezésre.
Ferenczy Gyöngyi, a MEDIUS Iroda munkatársa köszöntötte a megjelenteket és felkérte Kúti Zsuzsannát, az Oladi ÁMK Teleki Blanka Középiskola és Szakiskola biológia-földrajz szakos tanárát, hogy tartsa meg a "Klímaváltozásról mindenkinek" című előadását. Hogy kapcsolódik az előadás iskolánk felújításához? Az energiatakarékosság okán. Földünk energiakészletei nem végtelenek. Igazából már látszanak a határok. Mindehhez még hozzájárul a globális felmelegedés, az egyre nagyobb számú veszélyeztetett növény- és állatfaj.
Cseppben a tenger, hogy ez miképpen tükröződik az NLG rekonstrukciójában? Hőszigetelő ablakok, a villamos hálózat felújítása, új tetőszerkezet, a vizesblokkok korszerűsítése.
Számosan a délelőtti előadáson is jelen voltunk. Dr. Görög Sándor akadémikus a gyógyszergyártás kémiája kapcsán elmondta, milyen fontos, hogy a gyógyszerek minél kisebb mennyiségben tartalmazzanak az emberi szervezet számára káros méreganyagokat. Kúti tanárnő ezzel szemben arra hívta fel figyelmünket, hogy az ember körültekintés nélkül mérgezi és zsákmányolja ki a Földet (szerintem önmagát is).
Majd Rettegi Attila, Szombathely Megyei Jogú Város Oktatási Bizottságának elnöke, egykori NLG-s diák, hangsúlyozta, hogy fontos és kiemelt beruházásként kezelte a város iskolánk rekonstrukcióját. Az iskola megszépült külseje, megújult belső terei hozzájárulnak a tanárok és tanulók jobb közérzetéhez, segítve ezzel a hatékonyabb, eredményesebb tanítást-tanulást.
Végül igazgatónőnk, Gáspárné Zsolnai Zsuzsanna képek segítségével idézte fel, hogyan is zajlottak -2011. februárja óta- a felújítási munkálatok a mindennapokban . A képekből nagyon szeretnénk a könyvtárban egy fotókiállítást rendezni.
Végül néhány hasznos információ:
A beruházás a Nyugat-Dunántúli Operatív Program - "Közoktatási infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztése" című támogatási program keretén belül valósult meg. A fejlesztésre Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 199.215.730 forint vissza nem térítendő támogatást kapott az Európai Uniótól, amely a beruházás összköltségének 90 %-a. A fennmaradó 10%-ot a város önerőből biztosította.
A projekt 2009. október 15-én vette kezdetét és 2011. október 14-én fejeződött be. A kivitelezési munkák 2011. februárjában kezdődtek. Felújításra került a tetőszerkezet, a homlokzat is új színt kapott, ahogy már fentebb írtam, hőszigetelő ablakok kerültek beépítésre, megtörtént a villamos hálózat korszerűsítése, megújultak a vizes blokkok, új beltéri burkolatokat kaptunk, lett egy szép közösségi terünk iskolai rendezvények számára, a támogatásból az intézmény komplex akadálymentesítése is megtörtént (pl. lift, vizes blokkok, vezetősávok, rámpa).
A kivitelezési munkákat a BERECZKI Építőipari és Kereskedelmi Kft. végezte.
A projekt részeként iskolánk új bútorzattal (tanári, tanuló asztalok székek stb.) gazdagodott.
A teljes projekt ill. beruházás végrehajtásában közreműködött a Váti Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. Nyugat-Dunántúli Területi Irodája.
Ugyancsak a projekthez kapcsolódva három (tan)éve, 2009 őszén iskolánkba bevezetésre került a kompetencia alapú oktatás-nevelés.

Fotók: Senyei Zsolt oktatástechnikus

Könyvajánló


Izgalmas könyvet tart kezében az olvasó, amely egyszerre memoár, családtörténet és korrajz. Az író, Görög Sándor gyógyszerkutató, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja életét számos, számára sokszor veszélyekkel, tragikummal teli ellentmondás határozta meg. Az 1930-as években keresztény középosztálybeli családba születik Szombathelyen, ugyanakkor szinte az egész családja elpusztul a holokauszt során. Ő maga egy kőszegi szerzetesi rendházban vészeli át ezt az időszakot, és utána is ott talál menedékre még egy pár évig; a szombathelyi premontreieknél éli át az egyházi iskolák államosítását. Ekkoriban pap szeretne lenni, sőt egyenesen missziós pap. Később nagy hatással van rá a természettudományok racionalizmusa, ami megváltoztatja a világnézetét. A szerző ezúttal számára új területen jelentkezik ezzel a könyvvel, amelyben a szülei gyermekkorától napjainkig terjedő évszázad tablóját festi meg személyes emlékek és rengeteg kordokumentum segítségével. Az olvasót megérinti a kor atmoszférája. Bepillantást nyerhet a régmúlt idők egy vidéki, keresztény középosztálybeli, értelmiségi családjának, majd a szerző életét megmentő szerzetesháznak az életébe, a szerző által látogatott iskolák, egyetemek világába. Képet kaphat a közelmúlt magyar társadalmának néhány szegletéről, az ipari kutatás, a tudományos élet, az MTA dolgairól, de nyomon követheti a szerző világnézetének, identitástudatának kialakulását is. A tablónak a kor rettenetét érzékeltető sötét tónusát derűs, időnként vidám ecsetvonások színesítik. Szó esik irodalomról, művészetekről, a világ természet és emberkéz alkotta szépségeiről is. Mindezt áthatja a szerző minden szépre és értékesre nyitott, humanista világszemlélete.
http://www.libri.hu/konyv/repkenyszaggatas.html

Ajánlónak most a blogra csak egy rövidebb terjedelmű ismertetést tettem fel. Ha igazán komoly, mély elemzést szeretnétek ajánlom Ormos Mária történész cikkét:www.matud.iif.hu/2011/08/18.htm Szívem szerint viszont arra biztatatlak Benneteket, hogy magát a könyvet vegyétek kézbe és olvassátok el. Dedikált példánya könyvtárunkban megtalálható.

Dr. Görög Sándor előadása 2011.október 11.




Egy rendhagyó kémiaóra

Méltó módon került felavatásra iskolánk új díszterme.

Dr. Görög Sándor professzor úr, a Nagy Lajos Gimnázium egykori diákja látogatott el hozzánk, hogy egy rendhagyó kémiaórával örvendeztesse meg közönségét, azaz minket.

Az előadás kezdetekor Bíró Bálint 12.b osztályos tanuló köszöntötte a professzort, valamint röviden összefoglalta életét és munkásságát. Néhány fontosabb részletet én is szeretnék ismertetni.

Görög Sándor Széchenyi-díjas magyar kémikus, gyógyszerkutató, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Az analitikai kémia és a gyógyszerkémia neves kutatója. 1992 és 1999 között a Richter Gedeon Rt. Kutatási Analitikai Központ vezetője.

A kőszegi bencés, a szombathelyi premontrei, majd a szombathelyi Nagy Lajos, végül a kőszegi Jurisich Miklós Gimnáziumban végezte középiskolai tanulmányait. Ezt követően beiratkozott a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Karára, ahol 1957-ben szerzett vegyész diplomát. Diplomájának megszerzése után a Szegedi Tudományegyetem szervetlen és analitikai kémiai tanszékének gyakornoka volt, majd 1959-ben átkerült a Kőbányai Gyógyszerárugyárba (ma: Richter Gedeon Nyrt.). 1976-ban a gyár Alkalmazott Fizikai-Kémiai Kutatólaboratóriumának vezetője és 1986-ban a Szerves Kémiai Kutatási Főosztály vezetője lett. 1992-ben a Kutatási Analitikai Központ vezetőjévé nevezték ki. 1999-ben nyugdíjba vonult és tudományos tanácsadói megbízást kapott. Gyári munkája mellett analitikai kémiát oktat az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a Semmelweis Egyetemen. 1974-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetem címzetes egyetemi tanárává avatta. 1995-ben a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjává választották. A Magyar Kémikusok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészeti Társaság elnöke, illetve elnökhelyettese is volt. Ezenkívül a Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis és a Trends in Analytical Chemistry szerkesztője.

Munkássága: Kutatási területei az analitikai kémia, a gyógyszerek (elsősorban a szteroidok) kémiája és analitikája. Nevéhez fűződik a spektrofotometriás gyógyszeranalízis kiterjesztése. Együttesen alkalmazza a kromatográfia, és az elektroforézis módszereit spektroszkópiás technikákkal. E technikák különböző gyógyszerek szennyezésprofiljának meghatározását segítik elő, e területen születtek legfontosabb eredményei. Munkáit ma főként magyar és angol nyelven adja közre, korábban német nyelven is publikált.

Díjai, elismerései

  • Schulek Elemér-emlékérem (1983)
  • Than Károly-emlékérem (1995)
  • Széchenyi-díj (1997) – A gyógyszer-analitika területén elért eredményeiért, különösen a szteroidok ipari analízisének fejlesztéséért, s a nagy hatékonyságú folyadék-kromatográfia megújításáért és a gyógyszerek szennyezésprofiljának meghatározására használható módszer kidolgozásáért.
  • Gábor Dénes-díj (2002)
  • Pharmaceutical and Biomedical Analysis (PBA) Award (2004)
  • Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (2007)
  • a Szegedi Tudományegyetem díszdoktora (2007)
  • A Markusovszky Lajos Emlékérem tulajdonosa, amelyről azt vallja, hogy ezt az érmet nem ő, hanem édesapja érdemelte ki, aki az akkori Markusovszky kórház patológia osztályának főorvosa volt.

Ezúton szeretnénk gratulálni a Professzor úrnak az elért eredményeihez, kitüntetéseihez és szeretnénk megköszönni az iskolánkban tett látogatást, és az élvezetes, rendhagyó kémiaórát. További sikereket kívánok az egész iskola nevében.

Pongrácz Alexandra 10/C


A fotókat Varga Bence (10/B) készítette.

2011. október 13., csütörtök

(büfés) Ági néni


A Mazsibuli kedves színfoltja volt, hogy a szervezők Ági néni iránti tiszteletből és hálából (!) verset írattak hozzá a mazsolákkal. Szerintem roppant szellemes és kedves költemények születtek.
(A kötelező szavak: helikopter, poroltó, láncfűrész) Íme:

Versek Ági néninek

Mazsibuli 2011

A miénknél jobb iskolát nem látsz,

Hisz az NLG büfében még poroltót is találsz

Hisz Ági néni mindig ott vár rád

S reggelente amikor a helikopterrel leszáll,

Minden diák odaáll,

És várja a reggeli szeretet adagját.

De ha egyszer őt valaki megbántja,

Lehet, hogy a láncfűrészt is megtalálja.

9. A

Kedves Ágnes,

Vonzol mint a mágnes

Nagyon jó a büféd

Segítem a büdzsét

Poroltó a falon,

A kóla meg amott

Helikopter meg láncfűrész

Ez már sok nékem

9. B

Ági néni oly édes mint a fánkja

Lángolok érte, mint egy fáklya

Tüzemet oltani poroltóval sem lehet

Esetleg, ha láncfűrésszel támadnak nekem

El nem menekülnék nélküle,

Inkább felszállnék egy helikopterre vele.

9. C

Poroltókkal szeretlek, mert szívem ég tőled

Szívemet láncfűrész marja szét

Mert többet érsz nekem, mint egy helikopter

Úgy szeretem a büfédet, mint téged

9. D

2011. október 12., szerda

Mazsibuli 2011. október 07.





Mazsolabuli 34. csapó

Óha, mióta is fogalmazom, mióta csűröm-csavarom, dolgozom magamban az információt, hogy bizony egy évvel idősebb lettem. Nem, köszönöm; nincs születésnapom, csak éppenséggel már másodikos vagyok. Ez még az évnyitón sem sebezte meg a szívem, ellenben, múlt pénteken (nevezetesen október 7-én) fejbe vágott a tény, hogy már vannak nálam egy évvel fiatalabbak is, akik bizony most szenvedik el az NLG-sé válás egyik legfontosabb mozzanatát; az avató bulit, avagy a 'Mazsola bál'-t.

Pár hete fülembe jutott a hír, hogy ez bizony egy nagyon is régi hagyomány iskolánkban: idén már a 34. elsős évfolyam diákjait avatták fel jelképesen. A 11.C osztály rendezte az idei avatót, az est házigazdái Márkus Flóra és Buda Zolta voltak, a helyszín gimnáziumunk tornaterme, a menet pedig az, mint tavaly velünk: bevonulás, himnuszéneklés, műsorszámok, majd a feladatmegoldások. Az avató osztály meglehetősen kreatívnak bizonyult idén - de az avatottak sem volt ötletek híján; járhattunk múltban, jövőben, sivatagban, őserdőben, hatalmas buliban. A fiúk tűvel tojást törtek, az osztályok közösen táncoltak, lányok belső testi szerveket rajzoltak fiú párjuk hátára-hasára, aztán még egy mazsolanyakláncot is fűztek (komolyan) - szóval szinte sok is volt a jóból. Az ifjoncok a feladatokat főként sikeresen oldották meg, és könnyet csaltak a szemünkbe - a sok nevettető mozzanattal.

A nyertes osztály az A lett, második a C, harmadik a D és negyedik a B.

Szeretném az avató nézőinek nevében megköszönni a péntek estét a 11.C osztálynak, a 9. A, B, C és D osztálynak, az Unknown együttesnek, akik fergeteges bulit kerekítettek a programok után. Köszönet a táncoslábú tanároknak, és hangosító emberünknek,volt tanítványunknak Kiss Gábornak.

A végére hagytam a legfontosabbat: köszönjük az 9. évfolyam osztályfőnökeinek, hogy támogatásukkal, csiszolgatásukkal, terelgetésükkel, s jelenlétükkel biztatták osztályukat. Ez volt a legszembetűnőbb nekem: minden osztályfőnök izgalommal tele figyelte hogyan ténykedik a sok újonc, s voltak olyanok is, akik szerepeltek az avató műsorában. Főként nekik szeretnék köszönetet mondani. Nélkülük az osztályok elveszettek lettek volna.


Kustos Julcsi 10/A

Dedivideó:

http://www.twitvid.com/R7HVW


2011. október 9., vasárnap

Colonia





A fenti név egy győztes csapat neve, melynek tagjai: Fazekas Viktor(10/A), Fodor Barnabás(10/A) és Varga Bence (10/B). (ld. a fenti képek)
Az Országos Könyvtári Napok keretén belül a NYMESEK központi könyvtára vetélkedőt hirdetett 2011.október 5-re, melynek témája az 1848-as forradalom volt, és ennek helyi vonatkozásai. A versenyre 13-18 éves tanulókat hívtak. Kilenc csapat nevezett be a megyéből.
A verseny több (4) "alversenyből" állt, melyekre külön-külön (is) lehetett nevezni.
1.) Történelmi gyalog-galopp: a városon keresztül, és egy "vándorkönyvbe" kellett a feladatok megoldásait beírni. " 2. helyezés
2.) Digitális erőd: a versenyzők interneten keresztül válaszoltak a 48-as eseményekre vonatkozó kérdésekre. 1. helyezés
3.) (történelmi) Totó : holtversenyben 1. helyezés a celldömölki csapattal.
4.) Scrabble és puzzel: a csúcson kell abbahagyni...

GRATULÁLUNK! és "jutalomötöst" érdemel történelemből a csapat minden tagja!!!

További képek:
http://www.bdf.hu/konyvtar/aktualis.htm#szept28Link

2011. október 5., szerda

Szombathelyi Haladás VSE Sportnap 2011. szeptember 30.


Napsütötte péntek délelőtt vonultunk (9-11.évfolyam) a közeli "Hali" pályára, ahol már a többi szombathelyi középiskola diákjai is gyülekeztek, hogy részt vegyünk az egyesület népszerűsítő és tagtoborzó sportnapján. A szakosztályok edzői és sportolói várták már a nagyszámú érdeklődőket. Négy helyszínen zajlottak a látványos bemutatók : "A"zóna: dobóatlétika, "B"zóna: íjászat, tenisz, birkózás, súlyemelés, boksz, "C" zóna: (a sportcsarnokban) kézilabda, futsal, röplabda, "D"zóna: amerikai foci, foci, atlétika, ping-pong, sakk. A látványos bemutatók után lehetőség nyílt aktív sportolásra is. A választás bősége kezdetben némi zavart okozott, de aztán aki igazán szeretett volna mozogni, talált rá lehetőséget. Ami a népszerűségi mutatót illeti az amerikai foci magasan tarolt.
Pontos adatokat mondani nem tudunk, hogy végül hányan és milyen sportszakosztályba jelentkeztek, de szerintünk a délelőtt célját elérte. Sok-sok középiskolás jó hangulatban, jó levegőn, jól megmozgatta magát.

Bővebben az egyesületről: http\\:www.haladasvse.hu

2011. október 4., kedd

Látogatás a riegersburgi csokigyárban 2011. szeptember 27.



Gyors létszámellenőrzés után indulásra várt az „ Aludj máskor!”-24 órás vetélkedő kibővült csapata. A tavalyi megmérettetésen az NLG-sek az előkelő második helyezést érték el, helyezésüket és kemény munkájukat pénzjutalommal díjazták, melyet kirándulásra használhatott fel iskolánk.

Célunk a riegersburgi Zotter Csokoládégyár volt. A csendes ausztriai falucskába érve még nem tudtuk, hogy mi vár ránk. A belépéskor egyedi porcelán kóstolókanalakat kapott a ’túra’ minden résztvevője. Ezután 15 perces kisfilmet láthattunk, végigkövetve a kakaóbabok útját egészen a polcokig.

A túra alatt bemutatásra kerültek a különböző ízesítésű csokoládék, melyeket szabadon lehetett kóstolni. Akár az összes csokit végigkóstolhattuk volna…

Ugyanis hamar kiderült, hogy ekkora csokoládémennyiséggel még a ’legédesszájúbbak’ sem egykönnyen birkóznak meg:).

Az ízlelgetés mellett bepillantást nyerhettünk a gyár mindennapi életébe is.

Az egyik szobában forró tejet kapott mindenki egy mosolygós hölgytől, majd kedvére választhatott a tejben oldódó csokifajtákból, hogy aztán jóízűen elszürcsölgesse az italt.

A gyárral szomszédos vadasparkba is ellátogattunk, ahol szabadprogramot kaptunk.

A hazafelé úton megálltunk Oberwartban is, ahol mindenki kedvére shoppingolhatott.

Összességében egy élvezetes (és iskolamentes) napot tölthettünk együtt.

Szeretném megköszönni a szervezőknek és a kísérő tanároknak, hogy ilyen szép napot és édes pillanatokat szereztek nekünk.

Pongrácz Alexandra 10.c

Sümegi Brigi (12/B) riegersburgi képeit már a Királyi Képtárban megtekinthetitek.