2011. január 21., péntek

Magyar Kultúra Napja az NLG-ben 2010.01.20.





















dedivideo(2011/I.)


2011. január 20-án iskolánkban a Magyar Kultúra Napjával kapcsolatos rendezvényt szerveztek a tanulók Gájer Zsuzsanna tanárnő vezetésével. A műsorvezető szerepét Gyimesi András diák önkormányzati elnök töltötte be.

A kétszer 15 perces szünettel tagolt műsor rövid köszöntője után egy vetélkedő következett, mely végigkísérte az egész programot. Híres magyar költők megzenésített műveiből láthattunk részleteket, melyek alapján meg kellett nevezni a költőt, a mű címét, ill. az előadót. Volt dalfelismerés, melyben pluszpontot lehetett szerezni, ha a helyes választ adó a dal refrénjét elénekelte. Így kerülhetett sor egy fergeteges Király L. Norbi-paródiára is. Hallhattuk Geszti Péter Magyarország című dalát is, igaz nem Oláh Ibolya előadásában, hanem Prisznyák Anna szavalatában. A film témakörben a Meseautóval kapcsolatos kérdéseket kaptunk, s egy rövid prezentációban megismerkedtünk hazánk néhány neves színészével, rendezőjével. Egy keresztrejtvényt is ki kellett töltenünk, majd egy gyorsasági verseny következett: lehető legtöbb rajz-és bábfilmet kellett felsorolnunk. Mindeközben villámkérdésekkel is bombáztak minket, melyekkel pluszpontokat lehetett szerezni.

Szórakoztató műsorszámokkal is kiegészült a rendezvény. Több énekes produkciót láttunk Gájer Zsuzsanna és Pulay Teréz tanárnők vezetésével, s iskolánk egy régi diákja is fellépett. Gyönyörködtünk latin-és néptáncokban, tornászbemutatóban, s a hangszeren játszó tanulókból alakult zenekar, ill. a kórus közreműködésével régi magyar mesék betétdalait hallhattuk. Felcsendültek többek között a Süsü, a sárkány, A nagy ho-ho-ho-horgász, a Mesék Mátyás királyról és a Dr. Bubó felejthetetlen dallamai. A program zárásaként a szereplők a Csinibaba című film jeleneteivel búcsúztak, az eredményhirdetés során pedig kiderült, hogy a 12. c osztály nyerte a vetélkedőt.

Pócza Gabriella 12/A


Kedves Suzy tanárnő, kedves 10/A és minden kedves szereplő!

Köszönjük a felejthetetlen délelőttöt!

ld. még

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/kulturalis_muveszeti_nap_a_nagy

http://westindex.hu/kultura/kulturnap-a-nagy-lajosban-kepgaleriaval

+ a könyvtár 1. gépén a képek mappát

2011. január 19., szerda

KI MIT TUD az NLG-ben?




























A Magyar Kultúra napjához kapcsolódva, de attól függetlenül láthatjátok a kiállítást a könyvtárban, az NLG diákjainak alkotásaiból. A kiállítást Horváth Judit tanárnő állította össze.. Köszönjük.

2011. január 18., kedd

FACEBOOK! FACEBOOK!


Facebook: keressétek meg a Kör Színházi Vetélkedőt, azon belül:
Alkony-Plakátverseny
A beküldött 600 plakáttervből a legjobb húszat fenn találjátok, ebből kettőt NLG-és diákok küldtek be. 4. sor: 2, 3. plakát (ld. fent). Szavazzatok rájuk!!!
Köszönjük.

2011. január 10., hétfő

Mi még nem szedtük le a karácsonyfát....













A könyvtár 1. gépén megtekinthetők az NLG karácsony képei. Nagyon sok, nagyon jók. +DVD is készült a délelőtti programokról és az esti műsorról. Feltétlenül látnotok kell!
Köszönet érte technikusunknak, Senyei Zsoltnak.

2011. január 9., vasárnap

Bécsi szelet



2011. január. 9.
Bécsben bevált az utcai ingyenkönyvtár

Egy éve települtek Bécs két pontjára Frank Gassner művész kezdeményezésére ingyenes utcai könyvtárak egy-egy könyvszekrény formájában. Az elv egyszerű: bárki bármikor hozhat a szekrénybe könyvet, és bárki el is vihet onnan, és ehhez semmiféle formaságnak vagy kötelezettségnek nem kell alávetnie magát. Kezdetben a művész maga finanszírozta a "könyvtár" költségeit, de a kezdeményezés ma már saját lábára állt. Az egyik könyvszekrénnyel szemben lévő lemezboltos elmesélte, hogy egyszer tanúja volt, hogy egy idős asszony két bőröndnyi könyvet hozott a Bécstől 15 kilométerre lévő Klosterneuburgból. Átlagosan napi 10 és 30 között látogatják a nyitott könyvtárat. Valaki azért, mert utálja, hogy a könyvtárba időre kell visszavinni a könyveket, más meg azért, mert útba esik, és véletlenszerű kincsekre bukkanhat. Bár a projekt megvalósítói tartottak a vandalizmustól, a két könyvszekrénynek nem esett bántódása, tíz hónap alatt egyetlen alkalommal fordult csak elő, hogy graffitisek lefújták. Frank Gassner szerint a könyvszekrények azért is népszerűek, mert a bennük sorjázó könyvek szinte minden héten kicserélődnek. A két könyvszekrény Neubau kerületben, illetve a népszerű Brunnenmarkt piacon kapott helyet, és most tervezik a következőt is felállítani egy harmadik helyszínen - adta hírül az MTI.

Forrás: www.origo.hu

2011. január 3., hétfő

BÚÉK! BÚÉK! BÚÉK!

Kányádi Sándor:

Csendes pohárköszöntő újév reggelén

Nem kívánok senkinek se
különösebben nagy dolgot.
Mindenki, amennyire tud,
legyen boldog,
érje el, ki mit szeretne,
s ha elérte, többre vágyjon,
s megint többre.
Tiszta szívből ezt kívánom!
Szaporodjon ez az ország
emberségbe’, hitbe’, kedvbe’,
s ki honnan jött,
soha-soha ne feledje.
Mert míg tudod, ki vagy, mért vagy,
vissza nem fognak a kátyúk…
A többit majd apródonként
megcsináljuk.
Végül pedig azt kívánom,
legyen béke,
gyönyörködjünk még sokáig
a lehulló hópihékbe’!